Ulasan Asus P5Q PRO Turbo

£ 106 Harga semasa dikaji

P5Q Pro Turbo adalah motherboard Socket 775 terbaru Asus - walaupun tidak terlalu berbeza dengan asalnya Asus P5Q, yang mengumpulkan tinjauan lima bintang di makmal motherboard terakhir kami.

Ulasan Asus P5Q PRO Turbo

Tetapi, seperti yang anda duga, ini ditujukan untuk pasaran peminat, dan ini membawa beberapa trik baru untuk membantu memacu frekuensi mencapai prestasi maksimum.

Yang pertama adalah sokongan untuk RAM yang terlalu banyak. Walaupun papan khas ini adalah reka bentuk DDR2, ia akan menjalankan DIMM yang serasi pada kelajuan hingga DDR2-1300 - lebih dari dua kali kelajuan tertinggi JEDEC rasmi untuk DDR2. Manual ini mengandungi senarai modul berguna yang disahkan untuk berjalan dengan pantas.

Kemudian ada aplikasi TurboV Asus, yang membolehkan anda mengubah tetapan frekuensi dan voltan CPU anda dari dalam Windows secara dinamik. Ini adalah idea yang kemas, dan harus menjimatkan masa semasa menguji had pemproses. Namun, perhatikan bahawa tetapan ini tidak berterusan: but semula dan sistem anda akan kembali ke tetapan yang ditentukan oleh BIOS.

Ciri yang paling baru ialah Turbo-Key. Semasa aplikasi Turbo-Key berjalan, butang kuasa PC anda menjadi butang "turbo" yang menerapkan profil TurboV yang telah dipilih sebelumnya. Anda masih boleh menahannya untuk memaksa penutupan. Anda boleh membiarkan PC anda pada tetapan kuasa rendah untuk penggunaan sehari-hari, kemudian memulakan mod turbo untuk permainan atau pengiraan yang berat.

Pro Turbo juga membawakan sokongan ATI CrossFireX, dengan dua slot PCI-E x16 berbanding yang asas P5Q. Anda tidak lagi mendapat jalur - pasangkan dua kad grafik dan setiap slot akan kembali ke mod x8 - tetapi masih merupakan cara untuk memuatkan lebih banyak kuasa GPU.

Namun, dari sini, formula ini tidak banyak berubah dari P5Q asal. Anda masih mendapat enam port USB yang indah di plat belakang, ditambah tajuk untuk enam lagi. Terdapat FireWire, dua port PS / 2 dan empat soket DIMM yang menerima RAM hingga 16GB. Yang hilang hanyalah penyambung disket.

Pro Turbo juga menjaga reka bentuk lapan fasa P5Q, yang harus memastikan bahawa CPU quad-core yang terlalu lama mendapat aliran daya yang stabil.

Tetapi adakah langkah yang bermanfaat? Itu bergantung pada seberapa banyak penggunaan yang anda buat dari ciri turbo-nya. Dengan harga £ 92 tanpa PPN, harganya jauh lebih mahal daripada P5Q standard, kini dijual dengan harga £ 75 dan masih merupakan salah satu pilihan Socket 775 anda yang lebih mahal. Kos tambahan tidak akan mengganggu jenis hobi yang biasa melabur dalam DIMM dan kad grafik berganda, tetapi bagi lebih ramai pembeli arus perdana, agak sukar untuk menaikkan "berjaga-jaga".

Walaupun sistem Turbo-Key tentunya merupakan gimik yang menyeronokkan, ia tidak lebih senang daripada sistem penyesuaian perisian yang ditawarkan oleh banyak motherboard lain - termasuk P5Q. Alangkah baiknya melihat kawalan kuasa dan tetapan semula juga.

Namun, pasaran sasaran pasti mendapat banyak kesukaan tentang P5Q Deluxe yang telah ditentukan dengan baik, jadi dengan syaratnya sendiri ia berjaya. Ia bukan untuk semua orang.

Perincian

Faktor bentuk papan induk ATX
Grafik bersepadu motherboard tidak

Keserasian

Jenama pemproses / platform (pengeluar) Intel
Soket pemproses LGA 775
Faktor bentuk papan induk ATX
Jenis memori DDR2
Sokongan berbilang GPU iya

Pengawal

Chipset papan induk Intel P45
Jambatan selatan Intel ICH10R
Bilangan penyesuai Ethernet 1
Kelajuan penyesuai berwayar 1,000Mbit / saat
Chipset grafik N / A
Chipset audio Audio HD VIA

Penyambung dalam kapal

Jenis penyambung kuasa CPU 8-pin
Penyambung kuasa utama ATX 24-pin
Jumlah soket memori 4
Penyambung SATA dalaman 7
Penyambung PATA dalaman 1
Penyambung disket dalaman 0
Jumlah slot PCI konvensional 2
Jumlah slot PCI-E x16 2
Jumlah slot PCI-E x8 0
Jumlah slot PCI-E x4 0
Jumlah slot PCI-E x1 3

Pelabuhan belakang

Penyambung PS / 2 2
Port USB (hilir) 6
Pelabuhan FireWire 1
port eSATA 1
Port output audio S / PDIF optik 1
Port audio S / PDIF elektrik 0
Bicu audio 3.5mm 6
Pelabuhan selari 0
Port bersiri 9-pin 0
Port bracket backplane port tambahan 0

Diagnostik dan penyesuaian

Suis kuasa papan induk? tidak
Suis tetapan semula papan induk? tidak
Overclocking perisian? iya

Aksesori

Kabel SATA dibekalkan 4
Pembekal Molex to SATA dibekalkan 0
Kabel IDE dibekalkan 1
Kabel disket dibekalkan 0