Ulasan chipset Asus P5Q Deluxe dengan Intel P45

£ 120 Harga semasa dikaji

Intel bahkan belum secara rasmi mengumumkan chipset P45 barunya, tetapi pengeluar Taiwan Asus telah mula menghantar papan induk P45 yang pertama. Kami melihat P5Q Deluxe, walaupun ada pilihan yang lebih murah dan lebih mahal.

Ulasan chipset Asus P5Q Deluxe dengan Intel P45

Seperti namanya, P45 adalah kemajuan dari chipset P35 - dan yang kecil pada saat itu. Perbezaan yang ketara adalah sokongan untuk pemproses 45nm Intel, tetapi itu bukan masalah besar kerana hampir semua papan P35 moden disesuaikan dengan pengeluar untuk menyokong CPU yang lebih baru. Terdapat juga sokongan untuk PCI Express 2.0, menggandakan lebar jalur spesifikasi PCI Express yang asal, yang sebelum ini hanya ditawarkan Intel pada chipset X38-nya.

Namun, dari sudut pandang Asus, ciri P45 yang paling menarik adalah kemampuannya, seperti P35, untuk menyokong RAM DDR2 atau DDR3, dan siri P5Q merangkumi papan DDR2 dan DDR3. Secara resmi, P45 hanya mendukung DDR3 hingga 1,066MHz, tetapi dengan mempertajam elektronik, Asus telah meyakinkan chipset untuk mendukung frekuensi DDR3 hingga 1.600MHz juga.

Menjauhkan diri dari butiran chipset P45, P5Q Deluxe adalah papan jarak pertengahan yang mampu. Ia menawarkan tiga slot PCI Express 16x, dengan sokongan CrossFire X hingga empat ATPU GPU, dan empat slot DIMM yang, pada model ini, menyokong DDR2 hingga 1,200MHz. Sesuai dengan nomenklatur "mewah", ada juga eSATA, dan FireWire, dan bahkan butang kuasa dan tetapan semula - walaupun tidak ada butang untuk membersihkan CMOS, atau paparan POST, seperti papan peminat Asus.

P5Q Deluxe digabungkan oleh enam papan lain dalam julat P5, empat DDR2 menyokong dan dua menggunakan DDR3. Model yang berbeza mempunyai sokongan PCI Express 16x yang berbeza, dari slot tunggal P5Q dan P5C hingga P5Q Premium dengan empat slot berkelajuan penuh.

Papan mewah, termasuk Deluxe, mempunyai sistem bekalan dan pengurusan kuasa 16 fasa baru Asus, yang dijanjikan untuk meningkatkan kecekapan kuasa, dan pemacu keadaan pepejal onboard yang mengandungi ExpressGate micro-OS, yang membolehkan anda menggunakan Persekitaran internet berasaskan Linux dalam masa beberapa saat. Model kelas rendah akan mempunyai kuasa lapan fasa, dan versi ExpressGate yang dapat dipasang pada cakera keras pengguna, menawarkan ciri yang sama tetapi masa boot lebih perlahan.

Semua model juga dilengkapi sistem "Drive Xpert" Asus, yang menyediakan pencerminan atau pelucutan RAID dengan cara yang telus ke OS, dan yang dapat disiapkan dari dalam GUI onboard.

Dengan harga £ 104, P5Q Deluxe tidak murah, tetapi mempunyai ciri-ciri lama dan tidak sesuai dengan papan yang ditentukan setanding menggunakan chipset lama. Bagi mereka yang mempunyai anggaran yang lebih ketat, P5Q lama biasa juga mulai muncul secara runcit dengan harga sekitar £ 75 tanpa PPN, walaupun ini adalah papan yang lebih asas.

Namun, bagi pengguna rata-rata, ada sedikit alasan untuk melompat ke P45 daripada berpegang pada pendahulunya, jadi pertimbangkan semua pilihan sebelum anda membeli.

Perincian

Faktor bentuk papan induk ATX
Grafik bersepadu motherboard tidak

Keserasian

Jenama pemproses / platform (pengeluar) Intel
Soket pemproses LGA 775
Faktor bentuk papan induk ATX
Jenis memori DDR2, DDR3
Sokongan berbilang GPU iya

Pengawal

Chipset papan induk Intel P45
Bilangan penyesuai Ethernet 2
Kelajuan penyesuai berwayar 1,000Mbit / saat
Chipset grafik N / A
Chipset audio ADI AD2000B

Penyambung dalam kapal

Jenis penyambung kuasa CPU 8-pin
Penyambung kuasa utama ATX 24-pin
Jumlah soket memori 4
Penyambung SATA dalaman 8
Penyambung PATA dalaman 1
Penyambung disket dalaman 1
Jumlah slot PCI konvensional 2
Jumlah slot PCI-E x16 3
Jumlah slot PCI-E x8 0
Jumlah slot PCI-E x4 0
Jumlah slot PCI-E x1 1

Pelabuhan belakang

Penyambung PS / 2 1
Port USB (hilir) 6
Pelabuhan FireWire 1
port eSATA 1
Port output audio S / PDIF optik 1
Port audio S / PDIF elektrik 1
Bicu audio 3.5mm 6
Pelabuhan selari 0
Port bersiri 9-pin 0
Port bracket backplane port tambahan 0

Diagnostik dan penyesuaian

Suis kuasa papan induk? iya
Suis tetapan semula papan induk? iya

Aksesori

Kabel SATA dibekalkan 8
Kabel IDE dibekalkan 1
Kabel disket dibekalkan 1