Penghala Asus: Cara Log Masuk dan Tukar Alamat IP Anda

Penghala Asus adalah salah satu pilihan yang lebih popular untuk penyambungan internet hari ini. Mereka mudah digunakan, menjimatkan kos, dan berfungsi dengan hebat! Seperti kebanyakan penghala, ada banyak perkara yang dapat anda sesuaikan dan ubah untuk menyempurnakan rangkaian anda.

Penghala Asus: Cara Log Masuk dan Tukar Alamat IP Anda

Apabila anda siap dengan penghala Asus baru, pertimbangkan untuk menukar alamat IP dalaman. Prosesnya lebih mudah daripada yang anda fikirkan dan akan melindungi anda dalam jangka masa panjang.

Apa itu Alamat IP?

IP bermaksud Internet Protocol dan cara untuk mengenal pasti mesin tertentu (seperti komputer) melalui internet. Alamat IP terdiri daripada rangkaian nombor dan titik. Sekiranya anda mengetahui alamat IP mesin, anda boleh berkomunikasi dengannya secara langsung melalui internet.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

Bagaimana Ia Berlaku pada Penghala Saya?

Penghala anda mempunyai dua alamat IP: satu dalaman dan satu luaran. Juga disebut alamat IP tempatan, alamat dalaman membolehkan anda mengakses panel kawalan penghala dan membuat perubahan yang diperlukan pada konfigurasinya.

Kecuali anda sudah mengubahnya, alamat IP dalaman anda ditetapkan pada standard kilang. Untuk penghala Asus, ini biasanya 192.168.1.1 atau 192.168.0.1.

Mengapa Saya Perlu Menukar Alamat IP Dalaman saya?

Anda tidak perlu mengubahnya, tetapi melakukannya akan memberi anda tahap keselamatan tambahan sekiranya seseorang mendapat akses ke maklumat log masuk penghala anda. Mereka tidak akan dapat log masuk tanpa mengetahui alamat IP anda juga. Tetapi jika alamat IP dalaman anda tetap sama dengan standard kilang, maka tidak sukar bagi mereka untuk mengetahui.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

Bagaimana saya menukar alamat IP dalaman saya?

Untuk memulakan, kami akan terus menunjukkan cara menukar Alamat IP anda. Tetapi jika anda tidak pasti cara log masuk atau tempat mencari Alamat IP yang ada, kami mempunyai bahagian di bawah ini untuk memandu anda melalui langkah-langkah tersebut.

Proses untuk menukar alamat IP penghala Asus anda mungkin sedikit berbeza bergantung pada jenis penghala Asus yang anda miliki. Walau bagaimanapun, ia mestilah serupa.

  1. Log masuk ke penghala anda di komputer anda.
  2. Klik LAN di bar sisi.
  3. Klik IP LAN berhampiran bahagian atas halaman.
  4. Aktifkan kotak berlabel Alamat IP dengan kursor anda.

  5. Masukkan nombor baru.
  6. Klik Memohon.

Tetapi, Bagaimana Saya Masuk ke Penghala Asus Saya?

Tidak pasti cara log masuk? Yang anda perlukan hanyalah nama pengguna, kata laluan, dan Alamat IP dalaman anda. Sekiranya anda belum mengubahnya, cuba lalai yang disenaraikan dalam artikel ini.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

  1. Buka penyemak imbas web anda.
  2. Taipkan alamat IP anda di mana anda biasanya menaip alamat web.
  3. Tekan Masukkan.
  4. Log masuk menggunakan nama pengguna dan kata laluan anda.

Cara Mencari Alamat IP Anda

Untuk mana-mana arahan di atas, anda perlu mengetahui alamat IP semasa anda. Terdapat beberapa cara untuk mencari alamat berangka ini. Sekiranya anda tidak pasti di mana mencarinya, teruskan membaca. Kami mempunyai banyak penyelesaian yang disenaraikan di bahagian ini.

Cari Alamat IP Anda pada Windows atau Mac

Sekiranya komputer anda disambungkan ke penghala Asus anda, anda dapat mencari alamat IP anda dengan cepat dan mudah.

Pengguna Mac boleh mengikuti arahan berikut:

Pilihan 1

Cari ikon WiFi di sudut kanan atas Mac anda. Gunakan papan kekunci dan tahan kekunci Pilihan sambil mengklik ikon WiFi. Menu lungsur turun akan muncul. Alamat IP anda disenaraikan di sana.

Pilihan 2

Klik pada ikon Apple di sudut kanan atas. Kemudian klik ‘Keutamaan Sistem.’ Seterusnya, klik pada ikon ‘Rangkaian’. Klik ‘Advanced’. Kedua-dua tab TCP / IP dan DNS harus menunjukkan alamat IP penghala anda.

Cari Alamat IP Penghala Anda di PC

Pengguna PC dapat dengan mudah mencari alamat IP penghala Asus dengan melakukan ini:

Buka Pusat Kawalan di komputer anda (anda boleh mendapatkannya di menu Mula atau hanya memasukkannya ke dalam kotak carian). Klik pada pautan hiperlink ‘Lihat status dan tugas Rangkaian’ di bawah ‘Rangkaian dan Internet’.

Klik pada nama rangkaian anda di sudut kanan atas. Kemudian, klik ‘Detail’. Alamat IP penghala anda akan disenaraikan di sini.

Cari Alamat IP Anda di Telefon Pintar Anda

Peranti Apple juga akan menunjukkan Alamat IP penghala anda. Sayangnya, pengguna Android tidak mempunyai pilihan untuk melihat maklumat ini di telefon mereka tanpa aplikasi pihak ketiga.

Cari Alamat IP - iPhone

Pengguna iPhone harus mengikuti langkah-langkah berikut:

Buka Tetapan pada iPhone anda dan ketuk ‘WiFi’. Ketuk nama rangkaian WiFi anda. Alamat IP penghala akan muncul di sebelah kanan ‘Router’.

Lalu Apa yang Berlaku?

Anda mungkin akan terputus sambungan internet sebaik sahaja anda menggunakan perubahan. Cukup reboot penghala anda untuk memulihkan sambungan. Anda mungkin juga perlu menghidupkan semula komputer dan peranti lain yang bergantung pada penghala untuk akses internet. Sudah tentu, anda ingin menuliskan alamat IP itu di suatu tempat.

Soalan Lazim

Bergantung pada seberapa akrab anda dengan penghala anda yang mungkin merupakan semua maklumat yang anda perlukan. Tetapi, jika anda masih mempunyai soalan, teruskan membaca!

Adakah selamat untuk menukar Alamat IP saya?

Tentunya! Mengemas kini Alamat IP anda pasti menjadikan rangkaian anda lebih selamat. Tetapi, pastikan anda tidak melupakan apa yang anda ubah. Jika tidak, anda mungkin menghadapi masalah semasa log masuk dan mengubah tetapan rangkaian anda pada masa akan datang.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found