Cara Mengaktifkan Conduit di Minecraft

Dengan pembebasan Update Aquatic pada bulan Julai 2018, Minecraft menerima banyak ciri teknikal baru dan juga kandungan baru. Seperti namanya, kemas kini tertumpu terutamanya pada ciri dan blok berasaskan air. Ini termasuk ais biru, karang, dan saluran yang kuat.

Cara Mengaktifkan Conduit di Minecraft

Saluran adalah blok baru yang sangat istimewa yang menghasilkan status kawasan kesan. Tidak terlalu sukar untuk membuat dan mengaktifkan tetapi ada proses untuk itu. Di bawah ini, anda akan mendapat petunjuk tentang cara membuatnya, cara mengaktifkannya, dan faedah yang diberikannya.

Apakah Conduit?

Saluran adalah sejenis blok yang serupa dengan suar kerana mereka menghasilkan kawasan di sekelilingnya yang memberikan kesan status kepada pemain. Perbezaan utama antara kedua blok ini adalah jenis status yang mereka berikan.

saluran

Conduit menghasilkan medan yang memberikan status Conduit Power. Status ini memberikan kemampuan pernafasan air pemain, serta kelajuan perlombongan di bawah air. Kesan lain termasuk penglihatan malam di bawah air dan tergesa-gesa semasa berada di bawah kesan status. Anda mungkin menyedari sekarang bahawa kesan ini bertujuan untuk membuat perlombongan bawah air menjadi lebih mudah dan cepat.

Terdapat beberapa potensi Conduit Power yang setara dengan potensi Haste yang sama. Walau bagaimanapun, potensi saluran ini hanya dapat diakses melalui arahan.

Mengaktifkan Sekatan Conduit

Pertama, mari kita lihat cara mengaktifkan blok saluran. Sekiranya anda tidak tahu bagaimana membuat blok saluran di tempat pertama, anda boleh menatal ke bawah untuk mendapatkan petunjuk mengenai komponen mana yang anda perlukan dan cara mendapatkannya.

Sebaik sahaja anda mempunyai blok saluran, anda memerlukan sedikit air. Saluran hanya dapat diaktifkan di bawah air - khususnya, di sekurang-kurangnya blok air 3x3x3. Lebih banyak air tidak diperlukan tetapi anda memerlukan ruang 5x5x5 untuk meletakkan cincin yang diperlukan untuk mengaktifkannya.

Cincin di sekitar saluran mesti dibuat dari sebarang jenis blok Prismarine. Susun blok ini dengan gelang selebar 1-blok, 5 × 5 di sekitar saluran. Apabila anda meletakkan 16 blok ini, dan selagi di bawah air, Conduit Block akan diaktifkan. Cincin pertama ini adalah minimum yang diperlukan untuk mengaktifkan saluran dan akan menghasilkan status Daya Conduit dalam sfera 32 blok dari saluran.

penyekat saluran

Anda boleh meningkatkan ruang pengaruh saluran sebanyak 16 blok untuk setiap tujuh blok Prismarine yang anda tambahkan pada struktur. Oleh itu, anda dapat meningkatkan potensi dengan tambahan setengah cincin yang ditambahkan pada cincin utama.

Potensi maksimum dicapai pada 46 blok, untuk keseluruhan pengaruh 96 blok. Apabila pembentukan saluran selesai sepenuhnya dengan cara ini, ia juga akan menangani 4 kerosakan pada massa di blok 8x8x8 di sekelilingnya.

Begitulah cara anda mengaktifkan blok, jadi mari kita beralih kepada cara anda membuatnya.

Cara Membuat Blok Saluran

Seperti blok buatan lain, anda akan bermula dengan komponennya. Dalam kes ini, anda memerlukan Jantung Laut dan Kerang Nautilus. Jantung mungkin akan lebih sukar dicari tetapi cengkerang mungkin memerlukan lebih banyak masa. Heart of the Sea boleh didapati di harta karun, peta yang akan anda temukan di kapal karam.

Apabila anda menjumpai peta harta karun dan memeriksanya, ia akan menunjukkan X merah yang boleh anda tuju. Apabila anda mencapai X, gali sehingga anda menjumpai dada (bawa sekop yang bagus untuk menjadikannya lebih cepat). Harta karun yang dikuburkan dijamin mempunyai sekurang-kurangnya satu Jantung Laut. Pada kesempatan yang jarang berlaku, anda juga dapat menemukan Hati ini di peti yang anda dapati di kapal karam.

Anda boleh mendapatkan Kerang Nautilus terutama sebagai penurunan secara rawak dari memancing. Memancing untuk ini akan memakan masa yang lama tetapi mungkin cara terbaik untuk mendapatkannya. Orang-orang yang lemas juga akan bertelur dengan Shell Nautilus di tangan mereka sehingga anda boleh mendapatkannya juga. Akhirnya, anda boleh mendapatkannya dari Wandering Trader dengan harga 5 zamrud setiap satu. Anda memerlukan sembilan Kerang Nautilus.

kapal induk

Sebaik sahaja anda mempunyai komponen anda, letakkan Heart of the Sea di tengah-tengah meja membuat dan kelilinginya dengan Nautilus Shells untuk membuat blok saluran. Ingat bahawa anda juga memerlukan blok Prismarine untuk mengaktifkannya, yang boleh anda lombong dari monumen lautan.

Anda Con-DO IT!

Saluran sangat berguna, terutamanya dalam mod bertahan hidup, jadi mereka sepadan dengan usaha ini. Mengaktifkannya hanya memerlukan beberapa blok Prismarine di gelang di sekitar blok saluran. Walau bagaimanapun, pembuatan blok itu sedikit memerlukan tenaga kerja.

Apakah bahagian kegemaran anda dalam Update Aquatic? Beri tahu kami di komen di bawah.