Cara Menambah Lirik ke Fail MP3 secara automatik

Apabila anda mendengar muzik, rasanya lebih baik untuk melihat liriknya, bukan? Terutama jika anda mendengarkan lagu yang belum pernah anda dengar sebelumnya, lirik akan membantu anda memahaminya kata demi kata.

Cara Menambah Lirik ke Fail MP3 secara automatik

Walaupun kebanyakan perkhidmatan streaming moden merangkumi kemampuan untuk melihat lirik ketika mendengar muzik, beberapa orang masih lebih suka memuat turun dan mendengar MP3. Bagi orang-orang seperti ini, boleh menjadi kecewa kerana tidak dapat melihat lirik semasa mereka mendengar.

Nasib baik, ada beberapa cara percuma dan mudah untuk menambahkan lirik ke lagu kegemaran anda. Baca terus untuk mengetahui cara menggunakan program ini untuk menambahkan lirik ke fail MP3 secara automatik.

Cara Menambah Lirik ke Fail MP3

Terdapat beberapa kaedah untuk menambahkan lirik ke fail MP3, tetapi fokus di sini adalah kaedah percuma dan mudah.

Sebelum kita mengetahui kaedahnya, pastikan anda mengaktifkan lirik pada pemain muzik yang anda tetapkan. Anda akan melihat bahawa Windows Media Player digunakan dalam artikel ini; ia adalah pemain lalai percuma untuk mana-mana PC Windows.

Untuk mengaktifkan liriknya, cukup klik kanan di mana sahaja pemain selepas anda melancarkannya, pergi ke "Lirik, kapsyen, dan sari kata", dan pilih "Aktif."

Dengan begitu, mari kita lihat penyelesaian kegemaran kami untuk menambahkan lirik ke fail MP3.

Tag Mp3

Sekiranya anda memilih Tag MP3, anda perlu menambahkan lirik ke fail MP3 secara manual. Malangnya, tidak ada cara automatik untuk melakukannya kerana menambahkan lirik bukanlah ciri utama program ini. Muat turun Tag MP3 secara percuma di sini dan pasangkannya.

  1. Setelah memasang dan melancarkan Tag MP3, anda perlu menyeret dan melepaskan fail MP3 anda ke tetingkap utamanya. Anda boleh menambah seberapa banyak fail yang anda mahu. Kemudian anda harus mengklik kanan lagu di mana anda mahu menambahkan lirik dan klik Tanda Lanjutan.

  2. Di tetingkap seterusnya, pilih Tambah medan butang, yang kelihatan seperti bintang. Jenis UNSYNCEDLYRICS ke bidang baru.

  3. Seterusnya anda harus menampal lirik lagu anda di Nilai bahagian. Laman web ini adalah tempat yang baik untuk mencari lirik MP3 anda secara manual.
  4. Klik okey dan sahkan teg baru anda.

  5. Akhirnya anda boleh klik kanan pada MP3 anda setelah menambahkan lirik dan klik main. Ini adalah bagaimana lirik akan muncul semasa mendengar.

Mereka akan berada di bahagian bawah pemain anda, dan anda harus menatal ke bawah dengan tetikus anda ketika lagu itu berlangsung. Bilas dan ulangi untuk setiap fail MP3, dan akhirnya, anda akan mempunyai lirik untuk semuanya.

Pencari Lirik

Kebanyakan orang akan bersetuju bahawa Pencari Lirik adalah pilihan yang lebih baik kerana menambahkan lirik ke fail MP3 secara automatik. Ini adalah program percuma yang boleh anda muat turun di sini. Setelah anda menyelesaikan pemasangan, lancarkan dan mulailah menambahkan lirik dengan segera. Sebagai catatan, perisian ini tidak akan menimpa lirik yang sudah ada.

Anda boleh menyeret fail MP3 anda ke tetingkap utama atau klik pada Tambah folder atau Menambah fail butang di sudut kiri atas. Setelah anda menambah fail MP3, program ini akan memuat turun liriknya secara automatik dan menyegerakkannya ke pemain anda.

pencari lirik

Titik hijau di sudut fail anda bermaksud bahawa liriknya sesuai. Sukar untuk dipercayai, tetapi ini benar-benar berkesan, dan sangat pantas! Mainkan lagu yang anda tambahkan dan lihat sendiri. Butang main di sebelah lagu jika anda memilih untuk memainkannya dari dalam Lirik Finder. Anda boleh mengesan lirik semasa lagu dimainkan.

Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan pemain media lalai anda, lirik juga akan ditunjukkan, seperti dalam gambar di bawah.

lirik dari pencari lirik

Sama seperti Tag MP3, anda perlu menatal ke bawah pada pemain anda untuk menavigasi teks. Lirik Finder mempunyai pilihan tambahan apabila anda mengklik kanan fail MP3 anda, seperti "paksa carian lirik" atau "eksport lirik ke fail teks."

Pemikiran Akhir

Dengan menggunakan Tag MP3 atau Pencari Lirik, anda dapat menambahkan lirik ke fail MP3 kegemaran anda dengan cepat dan mudah.

Terdapat cara lain untuk menambahkan lirik ke fail MP3 anda, tetapi dua yang digariskan dalam artikel ini adalah percuma dan antara yang paling mudah digunakan.

Program mana yang anda gunakan untuk menambahkan lirik ke fail MP3 anda? Beritahu kami mengenai kegemaran anda dalam komen di bawah.