Ulasan McIntosh MB50: Rawat telinga anda dengan muzik manis dan manis

Ulasan McIntosh MB50: Rawat telinga anda dengan muzik manis dan manis

Gambar 1 dari 10

McIntosh MB50

mb50anglelowwithapphires
mb50backhires
mb50fronttophires
mb50withmxa70andmhp1000lowleft_1
mxa70withmb50andplayfiapphires
dsc_4197
McIntosh MB50 dengan alat kawalan jauh
Alat kawalan jauh McIntosh MB50
Panel kawalan McIntosh MB50
£ 3000 Harga semasa dikaji

Frasa "pengurangan pulangan" adalah yang sering didengar di kalangan audio kelas atas. Teorinya mengatakan bahawa, walaupun bernilai melabur dalam komponen hi-fi yang layak, semakin banyak anda membelanjakan peningkatan yang lebih kecil dan, setelah anda mencapai tahap tertentu, anda mungkin juga membuang wang anda.

Anda mungkin mengharapkan peraturan ini berlaku untuk streamer muzik sederhana seperti McIntosh MB50. Bagaimanapun, ia sangat mahal oleh kebanyakan standard kit hi-fi namun ini adalah streamer muzik yang, sekurang-kurangnya di permukaan, melakukan pekerjaan yang serupa dengan Chromecast Audio bernilai £ 30.

Sudah tentu, terdapat banyak perbezaan antara McIntosh dan dongle plastik mudah Google dari segi kualiti suara, ciri dan penampilan, tetapi harga yang sangat besar (100 kali lebih mahal) berfungsi untuk menggambarkan intinya.

Masih ada tempat untuk gear audio yang begitu mahal apabila peranti murah melakukan tugas dengan baik?

Jawapan untuk soalan ini adalah ya, dan ia terletak pada jenis pelanggan yang dituju oleh McIntosh MB50. Seseorang seperti saya, ketika itu, tetapi mungkin dengan wang tunai yang lebih banyak di bank, dan seseorang yang telah melabur dalam komponen hi-fi berkualiti tinggi pada masa lalu tetapi ingin membawanya terkini tanpa mengorbankan kualiti.

[galeri: 7]

Ulasan McIntosh MB50: Seberapa baik sebenarnya?

Penampilan kit McIntosh sangat memecah belah. Sebahagiannya menyukai huruf hijau terang dan kawalan minimalis pada peralatan pengeluar New York. Ini ikonik dan menarik - bagi saya dengan cara yang betul. Ia dibina dengan indah juga, yang betul-betul anda mahukan dari sesuatu yang mahal ini dan alat kawalan jauh inframerah yang bagus boleh digunakan. Semuanya plastik, agak menjengkelkan, tetapi dibuat lebih kukuh daripada kebanyakan.

Lihat ulasan Chord Hugo 2 yang berkaitan: Audio fon kepala yang sangat mengagumkan Ulasan Chord Mojo: Membuat telefon pintar anda mengagumkan

Tetapi untuk tiga kejayaan, kualiti suara adalah tempat tumpuan anda dengan betul dan, di depan ini, MB50 sesuai dengan reputasi McIntosh yang sangat terpuji. Ia bagus.

Tidak. Gores itu. Ia sangat indah.

Pada ketika ini, saya dapat menghabiskan beberapa perenggan - tidak, halaman - pada semua muzik yang saya dengarkan, bagaimana saya dapat mendengar perkara-perkara yang tidak dapat saya dengar sebelum ini dalam senarai panjang; bagaimana MB50 memberi kehidupan baru kepada koleksi muzik saya. Saya boleh menjadi lirik lisan selama beratus-ratus kata mengenai kualiti emas yang sangat menarik dan menarik untuk muzik, bagaimana cengkaman dan kawalannya terhadap nota bass hampir luar biasa dalam kesempurnaan dan ketepatannya dan bagaimana penyampaiannya pada masa yang sama lancar dan terperinci, hangat dan tepat.

[galeri: 8]

Tetapi saya akan berhenti di sana. Anda mendapat idea. Bagus. Ia sangat bagus Sebenarnya, McIntosh MB50 adalah unit sumber terbaik yang pernah saya pasang dalam sistem hi-fi saya, tanpa had, dari segi kualiti suara yang murni. Ia lebih baik daripada pemain CD Unico berasaskan injap lama saya yang boleh dipercayai, yang saya masih mempunyai titik lemah, walaupun sudah usianya.

Anda tidak perlu mengambil kata-kata saya untuk itu. Seperti mana-mana komponen audio yang mahal dan mewah, kaedah terbaik untuk menilai sama ada sesuatu seperti MB50 adalah untuk anda mencubanya di rumah atau pergi ke peruncit terkenal seperti KJ West One untuk secawan teh, beberapa biskut dan uji bakat yang betul.

[galeri: 9]

Ingat juga, bahawa banyak kedai yang bagus juga akan meminjamkan satu unit untuk jangka waktu yang pendek sehingga anda dapat membuat keputusan dalam keselesaan ruang tamu anda sendiri.

Saya cukup bernasib baik untuk hidup dengan MB50 selama beberapa bulan sekarang dan saya akan sangat menyesal melihatnya kembali.

BACA SETERUSNYA: Ulasan Chord Hugo 2 - audio fon kepala yang sangat mengejutkan

Ulasan McIntosh MB50: Kesambungan dan keserasian

Dengan persoalan kualiti suara yang tidak diingini (dan percayalah, tidak ada persoalan seberapa baik ini) Saya sekarang akan beralih ke hubungan. Sekali lagi, MB50 bagus, tetapi di bahagian depan ini tidak semestinya sempurna seperti suaranya. Pertama, mari kita perhatikan bahagian belakang peranti dan port fizikal dan soket.

Ini adalah kotak yang cukup padat. Ini mengenai lebar Xbox One S atau One X dan juga dipasang di rak, tetapi panel belakangnya penuh dengan sambungan digital dan analog dari semua keterangan. Anda boleh menyalurkan isyarat digital melalui S / PDIF optik dan sepaksi, menggunakan streamer sebagai pra-amp untuk komponen sumber analog seperti pemain CD injap lama saya dan audio output melalui bicu phono RCA stereo standard, XLR seimbang dan digital (sekali lagi, ada pilihan sambungan optik dan sepaksi).

mb50backhires

Setakat ini, begitu baik. Sambungan tanpa wayar sedikit kurang hebatnya, hanya dengan 802.11n dual-band dan tanpa sambungan Bluetooth. Yang terakhir adalah kekecewaan kecil tetapi kerana ini adalah kotak yang bertujuan untuk memainkan semula bahan bitrate tinggi dan tanpa kerugian, itu bukan pemecah masalah.

Namun, saya kesal kerana tidak ada port Ethernet yang dibina secara lalai - anda boleh menambahkannya, tetapi hanya melalui penyesuai USB pilihan. Pada pendapat saya, untuk wang tunai seperti ini, penyesuai harus digabungkan sebagai standard. Saya juga berpendapat 802.11ac juga harus disokong, terutamanya mengingat kadar bit beberapa fail audio yang MB50 ditujukan untuk streaming. Dalam mod "Mendengarkan Kritikal" aplikasi, anda dapat menstrim fail beresolusi tinggi dari storan bersama di rumah dengan kecepatan hingga 24-bit / 192kHz dan beberapa sambungan 802.11n mungkin sukar untuk dikekalkan.

Pada awalnya agak sukar untuk menghubungkan rangkaian rumah saya dan saya dapati manual yang agak ringkas tidak begitu berguna di bahagian depan ini. Saya juga tidak keseorangan, kerana sekilas melihat forum bantuan McIntosh. Namun, saya sampai di sana pada akhirnya, dan dengan cara mengatasi masalah, buku panduan itu tidak pernah digunakan lagi.

Sekurang-kurangnya perisiannya banyak fleksibel. MB50 berfungsi sepenuhnya melalui aplikasi DTS Play-Fi, yang tersedia pada peranti iOS, Android dan Fire OS dan ini menyokong segala-galanya dari perkhidmatan streaming dalam talian hingga streaming rangkaian tempatan DLNA.

[galeri: 2]

Anda boleh memainkan lagu-lagu seperti Amazon Music, Deezer dan iHeartRadio, dan juga sumber-sumber seperti Qobuz dan Tidal. Apple AirPlay disokong, seperti Spotify Connect, tetapi bukan Google Cast.

Sekali lagi, terdapat beberapa peringatan. Penstriman resolusi tinggi disokong, sehingga 24-bit / 192kHz, tetapi sokongan untuk perkhidmatan penstriman resolusi tinggi tidak menyeluruh. Walaupun anda dapat menstrim pelbagai perkhidmatan streaming resolusi tinggi Qobuz dan rangkaian trek resolusi tinggi Tidal's Masters tidak terhad. Anda masih boleh mendengar Tidal dalam kualiti CD, bukan 24-bit / 192kHz dan itu kerana format MQAnya tidak disokong pada masa ini.

Sokongan format fail adalah luas, dan menjalankan gamut penuh dari format MP3 hingga format FLAC, WAV dan AIFF tanpa kerugian. Rindu besar ialah anda tidak mendapat sokongan DSD; bagi saya, ini sama sekali bukan masalah MB50 terdengar luar biasa dengan semua jenis bahan sumber termasuk bahan berkualiti CD 16-bit / 44.1kHz, dan setelah anda mendengarnya, anda akan cepat melupakan masalah kecil itu.

[galeri: 5]

Ulasan McIntosh MB50: Keputusan

Jadi, MB50 jelas jauh dari sempurna, terutama ketika menyiapkan awal dan keserasian umum. Dengan kelalaian aneh dalam kemampuan teknikalnya, ada baiknya menjelajahi forum bantuan di laman web McIntosh jika ada sesuatu yang spesifik yang ingin anda lakukan dengannya. Ia juga konyol bahawa tidak ada Ethernet atau 802.11ac tanpa wayar terbina dalam (802.11n begitu lama sekolah).

Dan ya, ia mahal.

Walau bagaimanapun, apabila kualiti suaranya bagus, saya bersedia memotong McIntosh MB50 dengan banyak kelonggaran. Apa sahaja jenis muzik yang anda dengarkan pada jenis sistem apa pun, anda berhutang untuk menambahkannya ke senarai pendek anda. Bagi pelayan lama saya yang lemah, McIntosh MB50 adalah emas audiophile tulen.