Cara Menyelaraskan Ketinggian Baris secara automatik di Excel

Sekiranya anda berurusan dengan nombor panjang, nama, formula atau sesuatu yang umumnya tidak sesuai dengan sel standard, anda boleh meregangkan dimensi sel itu secara manual. Tetapi bukankah lebih keren jika anda dapat menyesuaikan ketinggian baris secara automatik di Excel? Anda boleh dan tutorial ini akan menunjukkan caranya.

Cara Menyelaraskan Ketinggian Baris secara automatik di Excel

Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan dengan sel dan saya juga akan merangkumi beberapa perkara.

Biasanya jika data anda tidak masuk ke dalam sel, Excel akan menunjukkan beberapa watak pertama dan kemudian menjalankan kandungan di sel lain sehingga anda dapat membaca semuanya. Sekiranya terdapat data di sel lain itu, anda tidak dapat melihat maklumat ini jadi di sinilah penyesuaian automatik berguna.

Autofit dalam Excel

Anda mungkin sudah tahu menyeret dan meregangkan sel, lajur dan baris untuk mengubah saiznya secara manual. Anda mungkin tahu bagaimana memilih beberapa sel dan meregangkannya atau seluruh spreadsheet untuk mengubah saiz semua sel agar sesuai dengan data sel terbesar. Tetapi tahukah anda bahawa anda boleh menyesuaikan ketinggian baris dan lebar lajur secara automatik?

Sebenarnya sangat mudah.

Laraskan ketinggian baris di Excel

Untuk menyesuaikan ketinggian baris di Excel, tambahkan data sel anda seperti biasa dan anda mungkin akan melihat sebahagiannya terputus dari pandangan. Untuk menyesuaikan ketinggian baris secara automatik, cukup klik dua kali sempadan sel yang dimaksudkan.

Untuk ketinggian baris, klik dua kali sempadan bawah nombor baris di sebelah kiri hamparan. Kursor akan berubah menjadi garis dengan anak panah atas dan bawah di kedua sisi. Spreadsheet kini akan secara automatik menyesuaikan baris yang dipilih untuk menahan data sambil menunjukkan semuanya.

Laraskan lebar lajur di Excel

Untuk menyesuaikan lebar lajur di Excel, anda melakukan perkara yang sama tetapi di setiap sisi sel. Untuk Excel secara automatik menyesuaikan lebar lajur, klik dua kali di sebelah kanan tajuk lajur. Seperti ketinggian baris, kursor harus berubah menjadi garis dengan anak panah di kedua sisi. Klik dua kali apabila kursor seperti ini dan lajur akan disesuaikan secara automatik.

Laraskan beberapa baris atau lajur di Excel

Anda juga boleh menyesuaikan beberapa baris atau lajur sekaligus di Excel. Sekiranya anda mempunyai spreadsheet yang besar dengan banyak yang berlaku, menyesuaikan setiap satu secara manual agar sesuai dengan data anda memerlukan masa yang lama. Nasib baik, ada jalan pintas yang boleh anda gunakan untuk menyesuaikan beberapa sekaligus.

 1. Pilih tajuk baris atau lajur di hamparan anda.

 2. Tahan Shift dan pilih semua baris atau lajur yang ingin anda sesuaikan.

 3. Seret satu sempadan ke saiz yang anda mahukan.

Sebagai contoh, anda ingin memperluas lajur agar sesuai dengan data anda. Anda memilih beberapa lajur seperti di atas, katakan A, B dan C. Seret tajuk lajur C ke kanan untuk menjadikannya lebih lebar dan ketiga lajur akan bergerak untuk mencerminkan ukuran baru.

Perkara yang sama untuk ketinggian barisan. Pilih baris 2 hingga 8 dan seret sempadan ke bawah. Ia akan ditunjukkan dalam ketujuh baris sekaligus.

Laraskan keseluruhan hamparan agar sesuai dengan data sel

Sekiranya menyesuaikan baris atau lajur individu atau berbilang akan memakan masa terlalu lama, anda boleh meminta Excel menyesuaikan keseluruhan hamparan untuk anda secara automatik. Pilih anak panah sudut hamparan anda untuk memilih semuanya. Klik dua kali sempadan lajur untuk menyesuaikan keseluruhan spreadsheet secara automatik agar sesuai.

Tentukan ketinggian baris dan lebar sel di Excel

Anda juga boleh mengkonfigurasi ketinggian baris dan lebar sel tertentu secara manual di Excel. Ini berguna untuk persembahan atau apabila hamparan yang dipesan lebih penting daripada yang fleksibel.

 1. Di tab Laman Utama, pilih Format dalam kumpulan Sel.
 2. Pilih Tinggi Baris dan / atau Lebar Lajur.
 3. Tetapkan ukuran di kotak pop timbul. Ia berada dalam sentimeter.
 4. Pilih OK untuk menyimpan.

Anda mungkin perlu menyesuaikannya agar sesuai, tetapi jika anda mempersembahkan atau menggunakan spreadsheet sebagai paparan, ini mungkin menawarkan penampilan yang lebih teratur daripada spreadsheet biasa anda.

Menggunakan bungkus perkataan dalam Excel

Sekiranya anda mempunyai sel berasaskan teks yang membuang penampilan anda, anda boleh menggunakan bungkus kata untuk merapikannya sedikit. Seperti kebanyakan fungsi pembungkus kata, ini akan menyebabkan teks tetap berada dalam batas dan garis aliran demi baris. Ini boleh berguna untuk sel yang lebih panjang seperti nama produk, alamat dan data panjang.

 1. Buka hamparan anda dan pilih tab Laman Utama.
 2. Pilih Format dari pita dan Format Sel dari menu.
 3. Pilih tab Penjajaran dari tetingkap pop timbul.
 4. Tandakan kotak di sebelah Wrap Text.

Sekarang, bukannya teks berjalan di lajur lain, teks akan tetap berada di sempadan lajurnya sendiri dan mengalir ke bawah dan bukannya melintasi hamparan anda.