Cara Melampirkan E-mel ke Teks

Sekiranya anda mempunyai perniagaan atau merupakan sebahagian daripada perniagaan, anda tidak hanya berinteraksi dengan rakan kongsi menggunakan pesanan teks atau panggilan suara. E-mel juga merupakan faktor penting dalam komunikasi antara perniagaan dan pelanggan mereka.

Cara Melampirkan E-mel ke Teks

Kadang-kadang ada e-mel yang perlu anda kirimkan kepada salah satu pelanggan atau rakan sekerja anda, dan anda hanya boleh melakukannya melalui pesanan teks. Anda boleh mencuba dan menaip semula atau menyalin dan menampalnya ke mesej teks, tetapi tidak selalu mungkin. Ia juga memerlukan banyak masa.

Mungkin anda tidak tahu, tetapi ada cara untuk melampirkan e-mel ke mesej teks dan meneruskannya dalam bentuk teks kepada penerima lain.

Menghantar E-mel

Mengirim e-mel sebagai teks mungkin kelihatan rumit. Pertama, anda hanya perlu menghantar e-mel pendek yang kurang daripada 160 aksara. Sekiranya diperlukan, anda boleh memotongnya sebelum meneruskannya sebagai teks. Anda juga harus mengetahui alamat e-mel penyedia telefon.

Berikut adalah panduan langkah demi langkah mengenai bagaimana anda boleh melakukannya:

 1. Buka e-mel yang ingin anda kirimkan ke mesej teks.
 2. Klik "Teruskan", sama seperti yang anda lakukan dengan surat biasa. Sekiranya anda belum pernah meneruskan pesanan sebelumnya, ikonnya menyerupai anak panah yang menunjuk ke kanan.

  Lampirkan E-mel ke Teks

 3. Sekiranya diperlukan, potong e-mel anda agar lebih pendek. Walaupun beberapa pembawa boleh memuat hingga 200 aksara, pesan teks biasanya terbatas pada 160 masing-masing, jadi cubalah menyingkirkan teks berlebihan untuk mengelakkan komplikasi.
 4. Periksa alamat e-mel umum penyedia penerima anda. Anda boleh mendapatkannya dengan mudah di Google untuk mana-mana penyedia perkhidmatan di negara anda. Sebagai contoh, untuk menghantar e-mel kepada pengguna T-Mobile, anda akan mengalamatkannya ke: [phonenumber] @ tmomail.net, AT & T adalah [phonenumber] @ txt.att.net, dll.

  E-mel ke Mesej Teks

 5. Setelah anda menemui gabungan e-mel yang dikehendaki, ketikkannya di ruang alamat mesej.
 6. Tekan Hantar (atau Hantar).
 7. Penerima akan segera menerima e-mel anda dalam bentuk teks.

Perhatikan bahawa tidak ada format e-mel (warna, fon, ukuran, gambar) yang akan ada dalam mesej teks. Selain itu, anda tidak dapat menghantar fail yang dilampirkan melalui teks.

Kaedah ini berguna sekiranya seseorang tidak ada untuk memeriksa e-mel mereka dan perkara itu mendesak.

Menghantar E-mel Baru ke Teks

Selain mengetahui cara meneruskan e-mel yang ada ke mesej teks, anda mungkin berguna untuk mengetahui cara menghantar e-mel baru menggunakan kaedah ini.

Prinsipnya sama: anda harus mengetahui nombor telefon dan e-mel penyedia.

Klik ‘Tuliskan surat baru’ dalam aplikasi e-mel anda dan taipkan mesej anda. Sekali lagi, pastikan teks tetap sekitar 160 aksara dan tidak melebihi tanda 200 aksara.

Setelah selesai, ketik nombor telefon / gabungan e-mel yang betul di medan Penerima dan tekan Kirim atau Kirim. Orang itu harus menerima e-mel anda sebagai teks.

Hantar E-mel sebagai Mesej Teks

Sekiranya anda tidak dapat mencapai aplikasi e-mel anda dari peranti telefon dan anda perlu menghantarnya ke penerima e-mel, anda juga boleh melakukannya dengan pesanan teks.

Dalam contoh ini, anda tidak menghantar teks ke nombor telefon, tetapi ke alamat e-mel yang dikehendaki.

Sebagai contoh, daripada menghantar teks ke nombor 012345678, anda akan menghantarnya ke [nama pengguna] @ email.com. Orang itu akan menerima pesanan teks anda di Peti Masuk e-mel mereka.

Anda mungkin perlu mengaktifkan data Mudah Alih untuk berfungsi.

Cara Menentukan Alamat E-mel Telefon Saya

Untuk memastikan bahawa anda dapat menerima e-mel melalui teks, anda dapat memeriksa alamat telefon anda dalam beberapa langkah mudah.

 1. Buka aplikasi pemesejan di telefon anda.
 2. Taipkan e-mel anda di medan penerima dan bukannya nombor. Tuliskan apa sahaja di dalam badan mesej untuk mengelakkannya kosong.

 3. Hantar mesej. (Pastikan Data Mudah Alih dihidupkan.)
 4. Buka e-mel anda. (Itulah e-mel yang sama dengan yang anda kirimkan teks anda.)
 5. Cari mesej yang anda hantar.

  Lampirkan E-mel ke Mesej Teks

 6. Alamat pengirim e-mel itu adalah alamat telefon anda.

Ini mungkin berguna jika anda ingin menyiapkan aplikasi e-mel anda untuk meneruskan surat anda dari alamat penting. Dengan cara itu, anda juga boleh mendapatkan salinan surat anda ke telefon anda dan mengelakkan kesulitan jika anda tidak dapat mengakses akaun e-mel anda atau jika pemberitahuan e-mel anda dimatikan.

Nota Penting

Semasa meneruskan e-mel sebagai pesanan teks, pastikan untuk memeriksa semula keadaan penyedia dan pembawa. Beberapa penyedia menghendaki pengguna mereka mengatur kemungkinan menerima e-mel melalui teks secara manual. Anda harus melihatnya dalam masa. Dengan cara itu, anda dapat mengelakkan pelanggan atau rakan sekerja anda sama sekali tidak menerima e-mel mereka.