Cara Membuat BCC secara automatik di Gmail

Menghantar e-mel kepada diri sendiri adalah cara untuk mengingatkan diri sendiri tentang peristiwa atau apa yang anda katakan kepada seseorang. Sekiranya anda perlu melakukan BCC sendiri secara berkala dan kalendar tidak melakukannya untuk anda, adalah mungkin untuk BCC anda sendiri secara automatik di Gmail. Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana.

Cara Membuat BCC secara automatik di Gmail

BCC bermaksud Blind Carbon Copy dan berasal dari hari-hari ketika jurutaip biasa meletakkan selembar kertas kedua di bawah helaian utama mereka dengan sehelai kertas karbon di antara mereka. Semasa surat itu ditaip, pengetik akan menekan kunci sedikit lebih keras dan karbon akan dipindahkan ke helaian kedua, salinan karbon. Buta hanya merujuk kepada penerima yang asal yang tidak melihat salinannya.

Maju cepat tiga puluh tahun dan BCC bermaksud membuat salinan digital e-mel yang tidak dapat dilihat oleh penerima yang asal. Ini banyak digunakan dalam perniagaan dan merupakan cara untuk mengekalkan surat-menyurat tanpa perlu melalui rantai e-mel dan untuk mengingatkan diri anda tentang tugas atau peristiwa tanpa menggunakan kalendar.

BCC diri anda secara automatik di Gmail

Oleh kerana kebanyakan daripada kita mempunyai akaun Gmail, masuk akal untuk menunjukkan kepada anda cara BCC diri anda secara automatik di Gmail. Anda memerlukan peluasan krom agar ini berfungsi tetapi jika tidak, semuanya berkaitan dengan konfigurasi.

 1. Pasang Bcc Me untuk Gmail ™ sebagai pelanjutan Chrome.
 2. Benarkan akses ke Gmail anda apabila diminta.
 3. Masukkan alamat e-mel yang anda mahu BCC dihantar dalam tetingkap pop timbul.

Mulai sekarang, setiap kali anda membalas atau menulis e-mel, anda akan secara automatik menerima salinan BCC di alamat e-mel yang anda tambahkan pada Langkah 3.

Kebaikan Bcc Me for Gmail ™ adalah bahawa ia hanya dapat dilakukan dengan tugas BBC yang menginginkan anda. Kelemahannya adalah bahawa ia belum dikemas kini sejak 2012 tetapi saya menggunakannya dan ia berfungsi dengan sistem baru Gmail sehingga masih perlu diperhatikan.

Sekiranya anda tidak dapat berfungsi, Auto BCC untuk Gmail adalah pilihan lain. Ia melakukan perkara yang sama tetapi memerlukan anda mendaftarkannya sebelum ia berfungsi. Pembangun kemudian memasukkan anda secara automatik ke dalam buletin. Itu bukan kaedah yang bagus untuk menjalankan pelanjutan, sebab itulah saya mengesyorkan alat tambah yang lain.

Hantarkan e-mel kerja dari akaun rumah anda

Sekiranya anda BCC e-mel rumah anda untuk mengingatkan anda tentang janji kerja atau mesyuarat, dapat menghantar e-mel kerja dari rumah mungkin juga membantu. Selagi majikan anda menggunakan Gmail atau G-Suite, anda seharusnya dapat mengimport akaun kerja anda dan menggunakannya dengan akaun rumah anda.

Ini berguna untuk perniagaan kecil, freelancer dan mereka yang pentingnya fleksibiliti.

 1. Buka akaun Gmail rumah anda dan pilih menu cog.
 2. Pilih Tetapan dan Akaun dan Import.
 3. Tambahkan e-mel kerja anda di tempat yang tertera Import surat dan kenalan.
 4. Tambahkan alamat e-mel kerja dan nama kerja anda.
 5. Lengkapkan wizard import.

Ini berfungsi untuk kebanyakan akaun Gmail perniagaan kecil dan membolehkan anda memeriksa dan menanggapi e-mel kerja dari dalam akaun peribadi anda.

Tetapkan tindak balas automatik

Sekiranya anda seorang freelancer atau perniagaan kecil, responsif adalah mustahak. Walau bagaimanapun, anda mungkin sibuk melakukan berjuta-juta perkara lain yang diperlukan oleh pemilik perniagaan kecil dan tidak selalu mempunyai masa. Ketika itulah ciri respons automatik Gmail berguna.

Anda boleh menetapkan mesej respons automatik ke e-mel yang masuk. Anda dapat menggunakannya untuk pemberitahuan di luar pejabat, pemberitahuan percutian atau cepat, 'Kami telah menerima e-mel anda dan akan menjawab dalam 24 jam.

 1. Pilih Tetapan Gmail dan tab Umum.
 2. Tatal ke bahagian bawah tab Umum ke Balasan Auto Di Luar Pejabat.
 3. Tulis mesej anda dan tetapkan tarikh dan masa.
 4. Aktifkan mesej ini setiap kali anda tidak berada di dekat Gmail.

Walaupun biasanya di luar pejabat, anda sebenarnya boleh meletakkan apa sahaja yang anda suka di sana, oleh itu penggunaannya di sini.

Terdapat juga add-on respons siap yang membolehkan anda membuat templat e-mel untuk balasan satu klik kepada orang lain. Adalah berguna untuk melepaskan pengakuan cepat atau terima kasih dan menindaklanjutinya kemudian.

 1. Pilih Tetapan Gmail dan tab Lanjutan.
 2. Pilih Respons Kalengan dan aktifkan.
 3. Tuliskan mesej baru dan tulis e-mel respons automatik.
 4. Pilih ikon menu tiga titik dalam tetingkap Karang dan pilih Kalengan Respons.
 5. Pilih Simpan Draf sebagai Templat dan Simpan sebagai Templat Baru.
 6. Namakan sesuatu yang bermakna.

Sekarang semasa anda menulis atau membalas, pilih ikon menu tiga titik, Canned Response dan pilih mesej anda. Secara automatik ia akan mengisi e-mel yang siap dihantar!

Sangat mudah untuk menggunakan BCC anda sendiri secara automatik di Gmail dan helah lain ini menambahkan lagi kekuatan pada platform. Semoga berjaya dengannya!