Cara Membuat Sandaran Hard Drive Secara automatik ke Google Drive

Barang-barang yang kami ada di peranti kami sangat penting bagi kami, dan ini berlaku terutamanya sekarang kerana kami menyimpan segala-galanya dari gambar dan video hingga fail kerja dan juga kata laluan di cakera keras kami. Kegagalan, kerosakan, dan kesalahan cakera keras boleh berlaku tanpa diduga, dan penting untuk disiapkan secara berkala atau kerap. Salah satu perkhidmatan sandaran cakera keras yang paling dipercayai hari ini ialah Google Drive, sistem penyimpanan berasaskan awan yang membolehkan anda menyimpan semua barang penting anda dalam talian untuk disimpan.

Cara Membuat Sandaran Hard Drive Anda secara automatik ke Google Drive

Kami akan membimbing anda cara membuat sandaran cakera keras anda menggunakan Google Drive supaya anda tidak perlu risau tentang keselamatan fail kesayangan anda lagi.

Mengapa Sandarkan Hard Drive Anda ke Google Drive?

Terdapat dua sebab utama untuk menyandarkan cakera keras anda ke Google Drive:

1. Perlindungan Data

Seperti yang telah kita nyatakan sebelum ini, sekiranya cakera keras anda rosak, semua barang terpenting anda akan hilang. Dan walaupun anda memutuskan untuk membuat sandaran fail anda pada sesuatu seperti cakera keras luaran, ia tidak akan dapat dipercayai seperti menyimpannya di awan, kerana ia juga boleh rosak.

Pemacu Keras

2. Perkongsian Fail

Sebab utama lain adalah bahawa anda akan mempunyai pilihan untuk berkongsi fail. Apabila anda menyegerakkan cakera keras anda ke Google Drive, anda akan dapat mengakses dan mengubah fail yang disimpan dari mana-mana peranti yang menggunakan akaun yang sama. Ini akan memberi anda kawalan penuh terhadap semua barang anda dari mana-mana lokasi.

Kaedah Sandaran

Terdapat dua cara berbeza untuk menyandarkan cakera keras anda ke Google Drive, dan kami akan meneroka keduanya sehingga anda dapat memilih kaedah yang paling sesuai untuk keperluan anda.

1. Sandarkan melalui Folder Google Drive

Sebelum anda dapat menyimpan fail anda menggunakan kaedah ini, anda perlu membuat folder Google Drive.

 1. Muat turun, pasang dan log masuk ke Google Drive Folder bernama Google Drive akan dibuat di desktop anda.
 2. Buka aplikasi dan tetapkan pilihan yang anda sukai.
 3. Buat folder dan beri nama. Anda boleh menamakannya dengan cara yang anda suka, walaupun kami mencadangkan untuk memanggilnya Backup Files.
 4. Buat beberapa subfolder dalam satu ini untuk membantu anda menyusun fail anda. Namakannya bergantung pada apa yang akan anda simpan di dalamnya (Dokumen, Imej, Video, Fail Kerja…).

Fail yang disimpan di folder ini disimpan di cakera keras anda dan di awan Google Drive.

 1. Buat folder untuk menyimpan fail yang akan anda pindahkan ke sandaran. Ini akan menjadi folder sumber yang akan diselaraskan ke folder "Fail Sandaran" Google Drive.
 2. Untuk menambahkan fail ke folder, pilih saja dan seret ke folder.
 3. Sekiranya anda ingin menambahkan beberapa fail sekaligus, tekan dan tahan Ctrl dan pilih setiap fail. Kemudian klik dan seret fail ke dalam folder.

2. Sandaran melalui Alat Sandaran dan Penyegerakan

Alat ini dikeluarkan baru-baru ini oleh Google Drive dan ia membolehkan anda membuat sandaran cakera keras anda dengan lebih lancar daripada kaedah pertama, kerana ia tidak akan merosakkan struktur fail dan folder data anda.

Penyegerakan Google

 1. Muat turun dan pasang, dan kemudian log masuk ke Sandaran dan Penyegerakan
 2. Semasa langkah My Computer, periksa folder yang ingin anda segerakkan.
 3. Tambahkan folder tambahan dengan mengklik Pilih Folder.
 4. Tentukan ukuran muat naik yang akan digunakan.
 5. Klik Seterusnya.
 6. Selepas anda membaca maklumat, klik Faham.
 7. Tentukan tetapan Google Drive.
 8. Klik Mula untuk mula menyegerakkan.

Alat Sandaran dan Penyegerakan secara automatik akan membuat sandaran fail dari folder yang dipilih, dan apabila anda menukar fail dari folder sumber, Google Drive akan menghantarnya ke Recycle Bin.

Berapa Banyak Anda Boleh Simpan di Google Drive?

Malangnya, Google Drive tidak menawarkan storan tanpa had, tetapi ia menawarkan jumlah simpanan paling banyak daripada pilihan penyimpanan awan yang lain. Anda akan mempunyai 15GB ruang kosong, yang cukup banyak untuk digunakan, dan dengan alat penyegerakan automatik yang disediakan, tidak pernah semudah ini melindungi fail kesayangan anda.