Cara Membuat Sandaran Foto ke Google Drive secara automatik

Sekeping gambar bernilai seribu perkataan, atau lebih kurang pepatah. Sesuatu yang sangat berharga harus dijaga dengan selamat. Mungkin merupakan idea yang baik untuk menyiapkan peranti mudah alih anda untuk membuat sandaran semua foto dan video anda ke lokasi lain, sekiranya berlaku.

Cara Membuat Sandaran Foto ke Google Drive secara automatik

Jangan salah sangka, telefon bimbit belakangan ini dilengkapi dengan simpanan data yang banyak. Lebih dari cukup untuk menyimpan beberapa ribu gambar sekiranya kehendak anda melakukannya. Walau bagaimanapun, telefon bimbit adalah selamat. Anda boleh melupakannya dan membiarkannya di tempat kerja, menyimpannya dari poket anda semasa tayangan filem, meletakkannya semasa berbelanja atau mencuri semasa keluar malam. Setiap kemungkinan ini merupakan risiko keselamatan yang serius terhadap privasi anda. Tambahkan pada kenyataan bahawa foto-foto itu mungkin unik dan kemungkinan anda melihatnya semula adalah sifar, dan kemudian anda mungkin mula memahami pentingnya proses sandaran.

"Baiklah, anda telah meyakinkan saya. Saya mempunyai terlalu banyak gambar yang sangat bermakna bagi saya. Bagaimana saya boleh melindungi mereka? "

Cara terbaik untuk melindungi foto anda dari hilang ke dalam eter adalah dengan menyandarkannya ke Google Drive, atau lebih khusus lagi, Foto Google. Anda boleh melakukan ini dari PC dan juga peranti mudah alih Android dan iOS anda.

Menyandarkan Foto ke Google Drive

Terlepas dari peranti mudah alih mana yang anda gunakan, anda perlu memuat turun dan memasang apl Google Drive pada peranti tersebut. Untuk versi PC, anda hanya boleh mengunjungi laman web melalui penyemak imbas anda atau memuat turun aplikasi desktop Backup & Sync.

Untuk aplikasi Google Drive, lawati iOS App Store atau Google Play Store untuk memuat turun dan memasangnya ke peranti anda. Aplikasi Backup & Sync boleh didapati di SINI.

Mari kita mulakan dengan peranti mudah alih.

Peranti iOS

Google Drive boleh digunakan sebagai kaedah terbaik untuk membuat sandaran sebahagian besar kandungan pada peranti iOS anda. Foto secara khusus, akan disandarkan ke Foto Google. Prosesnya mudah, tetapi sebelum anda memulakan sandaran:

 • Pastikan peranti anda disambungkan ke rangkaian WiFi pada masa ini.
 • Ketahui bahawa apabila anda membuat sandaran foto berkali-kali, hanya foto yang lebih baru yang akan disimpan dan disimpan.
 • Sekiranya anda pada masa ini mempunyai kapasiti penyimpanan maksimum, foto anda tidak akan disandarkan ke Foto Google. Ini dapat dielakkan dengan meningkatkan kapasiti penyimpanan ke Google Drive anda.
 • Foto yang disusun ke dalam album akan dipindahkan, namun album itu sendiri tidak akan dipindahkan.

Setelah aplikasi Google Drive dimuat turun dan dipasang pada peranti anda:

 1. Buka aplikasi Google Drive pada peranti iOS anda dan ketuk menu (tiga baris yang disusun secara menegak) di sudut kiri atas.

 2. Dari senarai, ketik Tetapan .

 3. Ketik Sandaran .

 4. Akhirnya, ketik Mulakan Sandaran untuk memulakan proses sandaran.

Sekiranya sandaran tidak selesai, dan anda menerima mesej ralat "Sandaran tidak selesai", maka anda harus mencubanya untuk kali kedua. Masalahnya mungkin hanya sementara. Sekiranya gagal lagi, pastikan sambungan anda ke rangkaian WiFi stabil.

Peranti Android

Sama seperti proses iOS, anda perlu memuat turun dan memasang aplikasi Google Drive pada peranti anda sebelum anda dapat memulakannya.

Teruskan dan:

 1. Lancarkan aplikasi Google Drive dari peranti Android anda dan ketuk ikon menu (tiga garis bertumpuk menegak) di kiri atas.

 2. Buka Tetapan.

 3. Ketik Tambah Auto untuk menambahkan foto anda ke Google Drive.

Lihat dan edit foto anda melalui aplikasi Google Drive atau aplikasi Foto Google. Sekiranya sandaran gagal, lihatlah langkah-langkah penyelesaian masalah yang sama seperti yang disediakan di Peranti iOS bahagian.

Komputer meja

Salah satu cara termudah untuk membuat sandaran foto anda, serta video dan data lain sekaligus, adalah dengan menggunakan aplikasi desktop Backup & Sync. Keperluan berikut perlu dipenuhi sebelum anda mula memuat naik:

 • Sambungan internet anda mesti kuat. Sebaiknya gunakan sambungan ethernet semasa memindahkan data.
 • Semua foto tidak boleh lebih kecil dari 256 x 256 piksel dan tidak boleh melebihi 75MB. Ini adalah keperluan setiap gambar.
 • Jenis fail yang dibenarkan hanyalah .jpg, .png, .webp, dan beberapa fail RAW yang lain.

Setelah keperluan dipenuhi dan anda telah memasang Backup & Sync pada komputer anda:

 1. Log masuk ke Google Drive, klik pada ikon gear dan pilih "Dapatkan Sandaran & Segerakkan untuk Komputer anda."

 2. Tatal ke Bawah dan Pilih "Muat turun" di bawah Sandaran dan Segerakkan.

 3. Pasang aplikasi Sandaran dan Segerak dan log masuk menggunakan Akaun Google Drive anda.

 4. Pilih folder yang anda mahu sandarkan secara automatik. Pastikan untuk mencentang kotak "Foto Google".

 5. Pilih jika anda mahu menyegerakkan kandungan Drive anda ke komputer anda. Setelah selesai, tekan "Mula".

Mengakhiri

Adakah anda mempunyai petua, trik, atau pertanyaan mengenai menyandarkan foto anda ke Google Drive? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.