Cara Menghapus Sejarah Penyemakan Imbas secara automatik di Firefox

Seperti penyemak imbas lain, Firefox menyimpan semua data penyemakan imbas, termasuk cache, kuki, sejarah, dan juga kata kunci yang anda cari. Sekiranya anda menggunakan komputer awam, disarankan untuk membuang data sebaik sahaja anda selesai menyemak imbas untuk menjauhkannya dari mata. Walaupun begitu, anda mungkin juga ingin mempertimbangkan untuk melakukan perkara yang sama jika anda berkongsi komputer dengan rakan atau ahli keluarga.

Cara Menghapus Sejarah Penyemakan Imbas secara automatik di Firefox

Memadamkan sejarah Firefox secara manual adalah berjalan-jalan di taman. Tetapi tidak perlu repot kerana penyemak imbas membolehkan anda mengotomatisasi keseluruhan proses. Dalam beberapa minit, anda dapat mengubah semua tetapan yang diperlukan dan memastikan penyemak imbas anda bebas dari fail sampah secara kekal.

Cara Membuat Fox Berjalan di Auto

Pergi ke sudut kanan atas tetingkap penyemak imbas dan klik ikon hamburger (tiga garis mendatar) untuk membuka menu.

melayari sejarah di Firefox

Pilih Pilihan dan kemudian klik pilihan Privasi & Keselamatan di sebelah kiri. Pergi ke "Firefox will" di bawah Sejarah dan pilih "Gunakan tetapan khusus untuk sejarah", ini ada di bahagian bawah menu drop-down.

padamkan sejarah penyemakan imbas di firefox

Pastikan untuk mencentang kotak di hadapan "Hapus riwayat ketika Firefox ditutup". Anda juga dapat memilih jenis data yang ingin anda hapus dengan mengklik Tetapan.

memadam sejarah penyemakan imbas secara automatik di firefox

Selain dari Log Masuk Aktif, anda mungkin mahu menyimpan semua tetapan sebagai lalai. Setelah selesai, klik OK untuk mengesahkan dan anda berjaya menetapkan penghapusan sejarah automatik.

Perkara yang Perlu Diingat

Sekiranya penyemak imbas tidak biasanya dimatikan, penyingkiran automatik tidak akan berfungsi. Untuk memastikan sejarah dihapus, lancarkan semula penyemak imbas dan berhenti seperti biasa.

Sekiranya Firefox anda menggunakan penyemakan imbas peribadi automatik, ia tidak akan mencatat sejarah. Sejarah dari tetingkap biasa hanya boleh dikeluarkan dari tetingkap itu.

Alat Tambah Berguna

Anda sebenarnya tidak memerlukan tambahan untuk memadam sejarah Firefox secara automatik. Walau bagaimanapun, sebilangannya dilengkapi dengan ciri tambahan yang mungkin berguna bagi anda. Berikut adalah dua pilihan utama kami.

AutoDelete Sejarah

AutoDelete Sejarah mempunyai beberapa ciri yang membolehkan automasi lebih besar daripada yang tersedia secara lalai. Sebagai contoh, anda boleh memilih domain tertentu untuk dikeluarkan secara automatik. Terdapat juga pilihan untuk menyimpan sejarah terkini dan hanya menghapus data lama.

Alat tambah mempunyai ikon yang memaparkan berapa kali domain tertentu muncul dalam sejarah. Selain itu, ia mempunyai kaunter dengan jumlah item yang dihapuskan. UI mudah dinavigasi dan mesra pengguna, tetapi add-on tidak berfungsi pada Android Firefox buat masa ini.

Pembersih Sejarah (Pemadam Sejarah)

Selain dari jangka waktu tertentu, History Cleaner juga menyediakan pilihan untuk menentukan zon tempat untuk menghapus data. Zon merujuk kepada tiga sumber data yang berlainan dan ia merangkumi laman web yang dilindungi, laman web biasa, dan zon peluasan.

Laman web biasa cukup jelas. Laman web yang dilindungi adalah laman web yang anda pasang sebagai aplikasi yang dihoskan dan zon peluasan merujuk kepada aplikasi dan pelanjutan paket yang dipasang. Dengan zon tambahan ini, History Cleaner menyediakan lebih banyak fungsi berbanding Firefox lalai.

Catatan: Kedua-dua alat tambah menerima kemas kini terakhir pada tahun 2019. Walau bagaimanapun, lebih banyak orang menggunakan Sejarah AutoDelete dan ia mempunyai penilaian yang agak baik.

Hapus Sejarah secara manual

Sekarang setelah anda mengetahui cara menghapus sejarah secara automatik, mengapa tidak melihat cara melakukannya secara manual.

Pilih menu Perpustakaan, kemudian Sejarah, dan klik pada Hapus Sejarah Terkini. Tetingkap pop timbul muncul dengan beberapa tetapan yang dapat anda sesuaikan dengan pilihan anda. Menu "Julat masa untuk membersihkan" memberi anda pilihan untuk memilih jam terakhir, dua jam, empat jam, sehari, atau semuanya.

cara memadam sejarah penyemakan imbas di Firefox

Di bawah Sejarah, anda boleh mencentang semua jenis data yang ingin anda simpan. Tetapi disarankan untuk menyimpan segala yang ada dan mungkin hapus centang pilihan Log Masuk Aktif. Setelah selesai, klik Kosongkan Sekarang untuk mengesahkan dan anda selesai.

Keluarkan Hanya Satu Laman Web dari Sejarah Firefox

Katakan anda mahu mendapatkan hadiah untuk pasangan anda dan menutupi trek supaya dia tidak mengesyaki apa-apa. Anda boleh membuang pautan itu dan membuatkan pasangan anda tidak terkejut.

Masuk ke menu Perpustakaan, pilih Sejarah, dan klik "Tunjukkan Semua Sejarah" (ada di bahagian bawah). Taipkan nama laman web yang ingin anda hapus ke bar carian dan tekan Return. Pilih halaman yang tepat dari hasilnya dan klik padanya sambil menahan Ctrl. Untuk membuang laman web, klik "Lupakan Tentang Laman Ini".

Rubah Bahagia Adalah Rubah Tanpa Cache

Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana membersihkan sejarah penyemakan imbas di Firefox mudah alih, sangat mudah. Navigasi ke halaman Sejarah dan tekan "Hapus data penyemakan imbas" di bahagian bawah dan itu saja. Tidak ada pilihan automasi, tetapi mungkin tersedia dengan kemas kini di masa depan salah satu add-on yang membersihkan secara automatik.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found