Cara Menghapus Sejarah Penyemakan Imbas secara Automatik di Safari

Sejarah penyemakan imbas di Safari ada untuk membantu anda menavigasi ke halaman tertentu dengan cepat. Selain itu, Safari dapat mengingat halaman yang sering anda kunjungi dan memaparkannya di tetingkap utama sebagai laman web teratas. Walau bagaimanapun, terdapat satu kelemahan sejarah penyemakan imbas.

Semakin banyak halaman yang anda lawati, semakin banyak data yang disimpan dalam penyemak imbas. Ini mungkin melambatkan keseluruhan prestasi penyemak imbas dan mempengaruhi pengalaman pengguna anda. Sebaliknya, sejarah penyemakan imbas mudah diakses oleh sesiapa sahaja yang menggunakan Mac anda. Oleh itu, anda mungkin mahu menetapkan penyemak imbas untuk menghapus sejarah secara automatik setelah beberapa waktu.

Apa pun alasannya, sangat mudah dilakukan, walaupun anda tidak mahir teknologi. Lihat kaedah di bawah.

Memadamkan Sejarah Penyemakan Imbas

Lancarkan Safari dan tekan Cmd + Comma untuk mengakses "Preferences". Anda juga boleh melakukannya dengan memilih Safari, kemudian Pilihan di bar menu.

Padam Sejarah Penyemakan Imbas secara automatik di Safari

Klik atau ketuk butang "Umum" dan pilih menu pop timbul di sebelah "Hapus item sejarah". Secara lalai, sejarah akan dihapus secara automatik setelah setahun. Anda boleh menukar tetapan menjadi setelah sehari, minggu, dua minggu, atau sebulan. Sudah tentu, ada juga pilihan untuk melakukannya secara manual.

Cara Menghapus Sejarah Safari Secara Manual

cara membuang sejarah dari safari

Pilih "Sejarah" dari bar menu dan klik "Hapus riwayat" di bahagian bawah tetingkap lungsur. Tetingkap pop timbul muncul di Safari, dan sekali lagi, anda dapat memilih jangka masa - jam terakhir, hari ini, hari ini dan semalam, atau semua sejarah. Sebaik sahaja anda membuat pilihan tekan "Clear History" untuk mengesahkan.

Petua dan Trik Pilihan Safari

Selain daripada penghapusan sejarah automatik, anda dapat menyesuaikan tingkah laku tetingkap baru dan mengubah halaman utama. Untuk menukar laman utama, klik pada bar dan masukkan pautan //www.techjunkie.com/, misalnya. Kemudian sahkan dengan mengetuk / mengklik "Set to Current Page".

Secara lalai, fail yang anda muat turun masuk ke folder Muat turun, tetapi anda boleh mengubahnya ke destinasi yang anda sukai. Fail yang dimuat turun akan dikeluarkan secara automatik setelah hari, tetapi Anda juga dapat mengubahnya menjadi "secara manual", "setelah berhenti", atau "setelah unduhan berhasil".

Butang "Tab" menunjukkan menu dengan beberapa pilihan untuk mengubah prestasi tab Safari. Terdapat juga beberapa jalan pintas yang berguna yang dapat menjadikan pengalaman menyemak imbas anda lebih cepat. Sekiranya anda ingin menyekat semua kuki, klik atau ketuk butang "Privasi" dan tandai kotak di sebelah Kuki dan data laman web.

Bolehkah Anda Melakukannya di iPhone Anda?

Pasti anda boleh, dan kaedah yang sama berlaku untuk iPad dan iPod Touch anda. Namun, iOS pada peranti mudah alih tidak mempunyai penjadualan automatik dan tidak ada pilihan untuk memilih jangka waktu. Dengan kata lain, anda perlu melakukannya secara manual dan tindakan tersebut akan menghapus semua data sejarah dan laman web.

Ketuk aplikasi Tetapan, sapu ke atas dan pilih Safari. Setelah masuk ke dalam menu Safari, arahkan ke "Hapus Sejarah dan Data Laman Web" dan ketuk di atasnya.

Safari Cara Menghapus Sejarah Penyemakan Imbas Secara Automatik

Ketuk "Hapus Sejarah dan Data" di tetingkap pop timbul untuk mengesahkan dan anda sudah siap.

Catatan: Menghapus sejarah Safari melalui peranti mudah alih mempengaruhi semua peranti lain yang masuk ke akaun iCloud yang sama. Sebaliknya, tindakan ini tidak mempengaruhi data IsiOtomatis, jadi anda dapat masuk dengan mudah ke laman web yang sering anda gunakan.

Bolehkah Anda Menghapus Sejarah secara automatik di Chrome?

Sayangnya, masih belum ada cara untuk menghapus sejarah penyemakan imbas dan cache secara automatik di Chrome. Walau bagaimanapun, anda boleh memadam kuki secara automatik. Ikuti jalan berikut untuk mengakses pilihan:

Chrome> Tetapan> Lanjutan> Tetapan kandungan (di bawah Privasi dan Keselamatan)> Kuki

Togol pada butang di sebelah "Simpan data tempatan sahaja sehingga anda keluar dari penyemak imbas anda". Sekiranya anda benar-benar kesal dengan kuki, anda juga boleh menukar butang di sebelah "Sekat kuki pihak ketiga".

Padam Sejarah Penyemakan Imbas secara automatik di Safari

Cara Memadamkan Sejarah di Chrome

Untuk mengakses riwayat penyemakan imbas anda, tekan "Cmd + Y" pada papan kekunci anda dan pilih pilihan "Hapus data penyemakan imbas". Tetingkap pop timbul membolehkan anda memilih jangka masa dan jenis data. Sebaiknya jangan biarkan centang Kata Laluan, IsiOtomatis, Aplikasi dihoskan, dan Media tidak dicentang.

memadam sejarah safari secara automatik

Setelah selesai dengan pemilihan, klik / ketuk butang "Hapus Data Penjelajahan" untuk mengesahkan Proses ini sangat serupa pada iPhone anda.

Lancarkan Chrome dan ketuk tiga titik untuk mengakses menu "Lagi". Pilih "Sejarah" dan ketuk "Hapus Data Penjelajahan" di bahagian bawah tetingkap. Anda dapat memilih jenis data yang akan dihapus - mengetuk "Edit" memungkinkan Anda memilih laman web yang ingin dihapus atau disimpan.

Lepaskan Cookie Monster

Sekarang, anda tahu betapa mudahnya menetapkan penyingkiran sejarah automatik di Safari pada Mac atau PC anda. Penyingkiran automatik tidak mungkin dilakukan pada iPhone / iPad anda. Namun, Anda tidak perlu lebih dari 10 saat untuk mencapai bahagian "Hapus Sejarah dan Data Laman Web".

Apa sahaja kaedah yang anda suka, disarankan untuk menyingkirkan sejarah penyemakan imbas sekurang-kurangnya sekali seminggu untuk memastikan penyemak imbas anda berjalan dengan lancar.