Cara Memperluas Sel secara Excel secara automatik

Semasa bekerja dengan lembaran kerja Excel, anda sering perlu menyesuaikan ukuran sel. Bergantung pada seberapa banyak data yang mereka simpan, anda dapat menyesuaikan lebar dan ketinggiannya. Kerana helaian Excel terdiri daripada baris dan lajur, mengubah lebar sel anda akan mempengaruhi keseluruhan lajur itu. Perkara yang sama berlaku untuk ketinggian baris.

Cara Memperluas Sel secara Excel secara automatik

Untuk melakukannya secara manual, hanya seret sempadan kanan tajuk lajur ke kiri atau kanan. Tajuk lajur terletak di atas baris pertama dan ditandai dengan huruf, bermula dengan A.

Apabila anda ingin mengubah ketinggian baris, ambil bahagian bawah tajuk baris dan seret ke atas atau ke bawah. Tajuk baris ditandai dengan nombor, dan anda boleh mencarinya di sebelah kiri lajur A.

Sudah tentu, Excel membolehkan anda melakukan semua ini secara automatik, berkat pilihan AutoFit.

Saiz semula automatik

Apabila anda membuka lembaran Excel baru, anda akan melihat bahawa semua sel mempunyai ukuran yang sama. Ukurannya bergantung pada fon lalai, jadi anggaplah anda membiarkannya pada fon lalai - Calibri, saiz 11.

Sekiranya anda memasukkan nilai dengan 7 aksara atau kurang, anda akan berakhir dengan ruang kosong di dalam sel. Sekiranya kandungan anda melebihi 8 aksara, ia akan mengalir ke sel kosong di sebelah kanannya. Juga, jika sel di sebelah kanan mempunyai beberapa nilai di dalamnya, kandungan sel anda akan dipotong pada awal sel berikutnya. Jangan risau, kandungan anda masih ada walaupun tidak kelihatan.

Untuk menyelesaikannya dengan cepat, klik dua kali sempadan kanan tajuk lajur dan sel akan diubah saiznya secara automatik agar sesuai dengan kandungan anda.

Sama juga untuk barisan. Untuk membiarkan Excel mengubah ketinggian baris untuk anda, klik dua kali sempadan bawah tajuk baris.

Sekiranya anda perlu menyesuaikan ukuran beberapa lajur secara automatik, tandakan dahulu lajur yang sesuai dengan memilih tajuknya. Kemudian klik dua kali sempadan kanan tajuk pada salah satu lajur. Ini akan mengubah saiz semua lajur yang dipilih agar sesuai dengan kandungannya masing-masing.

Memilih Lajur dan Baris

Sebagai peringatan, berikut adalah panduan ringkas yang dapat membantu anda ketika memilih satu dan beberapa lajur:

 1. Lajur tunggal

  - Klik pada tajuk.

 2. Lajur tetangga

  - Klik dan tahan butang tetikus kiri pada tajuk pertama.

  - Dengan butang tetikus ditekan, pilih lajur tetangga di sebelah kiri atau ke kanan.

 3. Lajur rawak

  - Pegang butang Ctrl pada papan kekunci anda.

  - Klik pada tajuk setiap lajur yang ingin anda ubah saiznya.

  - Setelah selesai, lepaskan Ctrl dan lajur akan tetap dipilih.

 4. Seluruh lembaran kerja

  - Tekan Ctrl + A pada papan kekunci untuk memilih semua sel.

  - Atau, klik sudut kiri atas helaian di mana ikon segitiga berada. Di sinilah baris dan lajur pertama bertemu.

Setelah membuat pilihan, ikuti panduan dari bahagian sebelumnya untuk menyesuaikan baris atau lajur secara automatik. Sudah tentu, logik yang sama berlaku untuk baris juga. Cukup pilih tajuk baris dan bukan tajuk lajur.

Memilih Dimensi Anda Sendiri

Sekiranya anda ingin menetapkan ukuran baris dan lajur anda dengan tepat, ikuti langkah berikut:

 1. Lajur

  - Klik kanan pada tajuk lajur untuk membuka menu tetapan.

  - Klik "Lebar Lajur ..."

  - Masukkan nilai yang dikehendaki.

 2. Baris

  - Klik kanan pada tajuk lajur untuk membuka menu tetapan.

  - Klik "Row Height ..."

  - Masukkan nilai yang dikehendaki.

Peraturan pemilihan dari bahagian sebelumnya juga berlaku di sini. Sekiranya anda memilih beberapa lajur / baris, klik kanan tajuk pada salah satu daripadanya dan anda akan mengubah saiznya semua.

Bagaimana Excel Merawat Ukuran Baris / Lajur?

Semasa membincangkan dimensi tersuai, penting untuk menangani bagaimana Excel memperlakukan saiz lajur dan baris. Untuk memulakan, lihat nilai lalai.

Lebar lajur lalai ialah 8.43 mata atau 64 piksel. Ketinggian baris ialah 15.00 mata atau 20 piksel. Anda boleh memeriksanya dengan mengklik sempadan kanan tajuk lajur.

excel mengembangkan sel

Perhatikan bahawa nilai titik ini tidak mengikut logik yang jelas. Walaupun selnya lebih pendek daripada lebar, lebarnya kelihatan 8,43 titik, berbanding ketinggian 15. Berdasarkan ini, adalah selamat untuk menyimpulkan bahawa terdapat perbezaan antara kedua-dua nilai ini. Ini kerana prinsip pencetakan standard yang memperlakukan dimensi ini secara berbeza. Dan Microsoft telah memutuskan untuk memasukkannya ke dalam Excel.

Saiz Font Menentukan Dimensi Lalai

Untuk menjelaskan perkara sedikit, lebarnya mewakili jumlah aksara yang boleh dimuat dalam sel (fon Excel lalai).

Fon lalai Excel adalah yang ditentukan dalam gaya "Normal". Untuk memeriksa fon mana, lakukan perkara berikut:

 1. Pergi ke tab "Rumah" di Excel.
 2. Di bahagian "Gaya", klik kanan pada "Normal". Sekiranya Excel anda tidak berada di layar penuh, anda mungkin perlu terlebih dahulu mengklik "Gaya Sel" untuk melihat senarai gaya.

 3. Klik "Ubah suai ..."
 4. Dalam menu "Gaya", bahagian "Font" akan menunjukkan fon lalai dan ukurannya.

Ini harus Calibri, ukuran 11. Jika anda mengubah fon "Normal", nilai lalai untuk lebar lajur dan tinggi baris juga akan berubah.

Sebagai contoh, jika anda mengubahnya menjadi Calibri 15, lebar lajur lalai akan berubah menjadi 8.09, atau 96 piksel. Baris akan meningkat menjadi 21.00 mata, iaitu 28 piksel.

Perlu diingat bahawa jika anda memasukkan nilai dalam mata, Excel mungkin akan mengubahnya sedikit. Untuk ukuran Calibri 11, jika anda menentukan sel selebar 12.34 mata, Excel akan mengubah nilai ini menjadi 12.29. Itu kerana titik tidak berkaitan sama sekali dengan unit piksel. Untuk menampilkan lajur di layar, Excel perlu mengubah nilainya agar sesuai dengan piksel layar. Tidak mungkin menggunakan setengah piksel.

Sekiranya anda ingin menentukan dengan tepat bagaimana sel anda muncul di layar, lebih baik menggunakan ukuran piksel, kerana relatif terhadap piksel layar. Malangnya, anda tidak dapat memasukkan nilai tersebut menggunakan menu klik kanan pada tajuk lajur / baris. Satu-satunya cara untuk menetapkan ukuran dalam piksel adalah mengubah ukuran baris atau lajur secara manual ke dimensi yang diinginkan.

AutoFit Adalah Hadiah

Dengan AutoFit, anda dapat menjimatkan banyak masa semasa mengatur lembaran kerja Excel anda. Sekiranya tidak berfungsi seperti yang anda mahukan, anda sentiasa boleh menetapkan dimensi sel sama ada secara manual atau dengan memasukkan nilai yang diinginkan.

Adakah anda menganggap pilihan ini berguna? Adakah anda ingin berkongsi beberapa petua mengenai ini atau fungsi lain di Excel? Sila sertai perbincangan dalam komen di bawah.