Cara Mengosongkan Sampah di Gmail secara automatik

E-mel dan spam yang tidak diingini dapat terkumpul dengan cepat, mengisi peti masuk anda. Membiarkan mesej ini bertambah terlalu cepat akan mempengaruhi jumlah kapasiti penyimpanan Gmail anda yang diperuntukkan. Ada kemungkinan juga bahawa mesej tertentu ini boleh menimbulkan ancaman terhadap privasi anda jika dibiarkan tersusun. Perkara yang baik adalah bahawa tanpa mengira apa yang anda lakukan, setelah mesej ini dihapus, Gmail memastikan bahawa ia akan dikeluarkan secara automatik secara kekal setelah 30 hari.

Cara Mengosongkan Sampah secara automatik di Gmail

"Itu sempurna! Jadi apa yang kita bicarakan di sini? "

Seperti yang dinyatakan, membiarkan mesej ini menumpuk dapat menyebabkan masalah pada privasi peribadi dan juga memudaratkan topi simpanan anda. Mungkin lebih bermanfaat bagi anda untuk menyingkirkan masalah sebelum ia berlaku. Anda tidak pernah tahu siapa yang boleh mengintai e-mel anda ketika anda tidak memberi perhatian.

"Tetapi bagaimana jika ada perkara di dalam folder sampah saya yang sebenarnya saya inginkan?"

Oleh itu, anda mungkin ingin meneruskannya sebelum penghapusan automatik 30 hari berlaku, dengan hormat dari Gmail. Sebenarnya tidak ada cara untuk mengelakkan e-mel anda dikeluarkan secara automatik dan tidak mengeluarkannya dari sampah.

Keselamatan dan penyimpanan mungkin merupakan kebimbangan terbesar anda mengenai limpahan Sampah folder. Sekiranya anda jenis yang lebih suka membuang sampah sebaik sahaja dihapus, teruskan membaca.

Kosongkan Folder Sampah dan Spam Gmail dengan pantas

Untuk melepaskan diri dari kekacauan yang tidak perlu dan tidak diingini yang disebabkan oleh banyaknya mesej yang tidak berguna, anda sebenarnya boleh masuk ke folder sampah dan spam untuk membuangnya sendiri. Untuk terus melakukannya dari penyemak imbas web anda:

 1. Log masuk ke akaun e-mel Gmail anda menggunakan bukti kelayakan yang berkaitan dengannya.

 2. Di bar sisi kiri tempat Peti Masuk berada, cari dan klik Lebih banyak lagi .
  • Ini akan membuka senarai folder tambahan yang mungkin mengandungi mesej.

 3. Tatal ke bawah sehingga anda dapati Sampah dan klik padanya.

Dari sini, anda boleh mengosongkan sampah dengan beberapa cara:

 1. Untuk satu mesej, klik kiri kotak di sebelah kiri mesej. Ia akan diisi dengan tanda semak apabila dilakukan dengan betul.
  • Seterusnya, klik pada Padamkan selama-lamanya pautan yang muncul.

 2. Untuk sehingga 50 mesej sekaligus, klik kiri kotak kosong di kiri paling atas tetingkap Sampah. Sama seperti satu mesej, anda akan tahu bahawa pesan itu dipilih dengan betul apabila diisi dengan tanda semak. Anda juga akan melihatnya sebagai Semua 50 perbualan di halaman ini dipilih.
  • Seterusnya, klik pada Padamkan selama-lamanya pautan yang muncul.

 3. Untuk memadam sepenuhnya kandungan folder Sampah anda dalam satu pertukaran, klik pada pautan Kosongkan Sampah sekarang.

  • Anda akan menerima pop timbul yang meminta pengesahan untuk menghapus semua mesej selama-lamanya.
  • Klik OK untuk mengesahkan.

Folder Sampah anda kini kosong sepenuhnya!

Perkara yang sama boleh dilakukan di folder Spam anda untuk menghapus semua mesej di dalamnya.

Kosongkan Sampah Gmail dan Spam Menggunakan Peranti Mudah Alih

Mungkin anda bergantung pada peranti mudah alih anda untuk mengendalikan e-mel anda. Anda boleh membuang semua surat sampah dan spam dari folder dengan cepat dan mudah menggunakan aplikasi Gmail. Tidak kira sama ada anda menggunakan iPhone, iPad, atau peranti Android, yang perlu anda lakukan ialah:

 1. Lancarkan aplikasi Gmail dari peranti mudah alih anda.

 2. Ketik pada ikon Menu (tiga garis bertumpuk menegak) untuk melihat senarai label folder.

 3. Seterusnya, ketuk folder Sampah atau Spam untuk mengaksesnya.

 4. Untuk penghapusan mesej individu, anda perlu mengetuk bulatan yang terletak di sebelah kiri setiap mesej. Ia akan diisi dengan tanda semak setelah dipilih.
  • Setelah setiap mesej ditandai untuk dihapus, ketuk pada Sampah ikon ke kanan atas skrin.

 5. Untuk menghapus semua sampah atau spam secara kekal, ketuk pada Kosongkan Sampah Sekarang atau Kosongkan Spam Sekarang pautan yang terdapat di bahagian atas skrin.

 6. Selesaikan keputusan anda dengan mengetuk Kosong apabila tetingkap timbul pengesahan muncul di skrin.

Sebilangan daripada anda mungkin tidak menggunakan aplikasi Gmail untuk mengakses e-mel anda. Anda yang mengakses Gmail menggunakan IMAP (ikon mel standard pada telefon anda):

 1. Lancarkan aplikasi Mel dari peranti mudah alih anda.

 2. Akses akaun Gmail anda. Sebilangan surat dipisahkan melalui alamat e-mel. Yang lain mungkin memasukkan semua surat dalam satu peti masuk. Pastikan anda hanya memilih surat yang sebenarnya ingin anda hapus sebelum menerimanya.

 3. Cari senarai label folder Gmail.

 4. Ketik Sampah atau Sampah untuk membuka folder yang sesuai. Ini akan menarik semua mesej yang ada dalam folder yang ditentukan.

 5. Dari sini, prosedurnya sama seperti anda menggunakan aplikasi Gmail.