Cara Memajukan E-mel secara automatik di Outlook

Pemajuan automatik adalah alat yang berguna untuk memastikan anda tidak akan terlepas e-mel di mana sahaja anda berada. Penerusan biasanya ditetapkan oleh peraturan yang dikonfigurasi di alamat e-mel utama anda yang memberitahu pelayan e-mel atau pelanggan e-mel anda (seperti Outlook) untuk secara automatik meneruskan e-mel itu ke alamat lain. Pemajuan peringkat pelayan memerlukan akses pentadbir tetapi untuk meneruskan e-mel menggunakan klien Outlook itu sendiri mudah dilakukan oleh setiap pengguna Outlook, dengan anggapan mereka dapat membiarkan komputer mereka berjalan sepanjang masa dengan Outlook terbuka.

Cara Memajukan E-mel secara automatik di Outlook

Tutorial ini akan merangkumi cara meneruskan e-mel secara automatik di Outlook 2013, 2016, Outlook.com, dan Outlook 365.

Mengapa Anda Mungkin Perlu Meneruskan E-mel

Sekiranya anda tidak mempunyai akses ke alamat e-mel pada masa-masa tertentu, seperti alamat e-mel kolej atau tempat kerja, misalnya, anda boleh menetapkan peraturan di Outlook yang akan secara automatik meneruskan sebarang e-mel ke e-mel rumah anda atau alamat lain. Sekiranya anda menunggu sesuatu yang penting dan tidak mahu menunggu sehingga keesokan harinya, penghantaran e-mel dapat membantu.

Versi Microsoft Outlook, Outlook 2013, dan Outlook 2016 yang dipasang dapat dikonfigurasi dalam klien itu sendiri. Outlook 365 atau pemasangan yang menggunakan pelayan Exchange memerlukan klien berjalan setiap masa. Ini bermakna meninggalkan sekolah atau komputer kerja anda semalaman dengan Outlook berjalan. Sekiranya anda dapat melakukannya, teknik ini akan berfungsi untuk anda.

Meneruskan E-mel secara automatik di Outlook 2013 dan Outlook 2016

Walaupun berusia lima tahun sekarang, Outlook 2013 masih merupakan pelanggan e-mel yang paling popular digunakan. Banyak sekolah, kolej, dan perniagaan masih menggunakannya kerana peningkatan itu mahal dan memerlukan banyak kerja. Sekiranya anda menggunakannya, inilah cara untuk meneruskan e-mel secara automatik di Outlook 2013. Kaedah yang sama juga berfungsi untuk Outlook 2016 kerana sintaksnya hampir sama.

 1. Buka Outlook dan pilih Fail dari menu atas. Menu Teratas Outlook
 2. Sekarang, pilih Urus Peraturan & Makluman.Menu Fail Outlook
 3. Pilih alamat e-mel yang ingin anda gunakan aturannya jika anda mempunyai banyak alamat.
 4. Kemudian, pilih Peraturan Baru ...Peraturan dan Makluman
 5. Sekarang, klik pada Mulakan dari peraturan kosong> Terapkan peraturan pada mesej yang saya terima dan kemudian memukul Seterusnya>. Wizard Peraturan
 6. Pilih keadaan anda, di sini anda menetapkan sama ada anda meneruskan e-mel daripada orang tertentu atau hanya yang ditandakan sebagai penting atau keadaan lain bergantung pada keperluan anda dan kemudian tekan Seterusnya>. Wizard Peraturan 2
 7. Pilih pautan untuk setiap keadaan yang anda pilih untuk memperbaikinya lebih jauh. Masukkan nilai yang sesuai untuk memadankan perkara yang ingin anda lakukan.

 8. Pilih teruskan kepada orang atau kumpulan awam pilihan di tetingkap seterusnya. Pilih pautan dan tambahkan alamat e-mel dari alamat e-mel yang anda mahukan e-mel. Wizard Peraturan 6
 9. Buat pengecualian jika perlu. Ini akan mengecualikan e-mel atau spam tertentu daripada dihantar. Wizard Peraturan 4
 10. Namakan peraturan pemajuan anda dan pilih untuk Hidupkan peraturan ini apabila anda sudah bersedia. Wizard Peraturan 5

Meneruskan E-mel secara automatik di Outlook.com

Outlook.com adalah perkhidmatan mel web percuma Microsoft yang dulu disebut Hotmail. Ia tidak menggunakan klien e-mel yang dipasang atau pelayan Exchange tradisional, semuanya dalam talian. Anda masih boleh meneruskan e-mel.

 1. Log masuk ke akaun e-mel anda di Outlook.com.

 2. Klik pada tetapan roda gigi di sudut kanan atas.

 3. Pilih ‘Lihat semua Tetapan Outlook’.

 4. Klik ‘Forwarding’ kemudian siapkan alamat penghantaran anda.

Anda tidak dapat menetapkan peraturan yang sama dengan Outlook 2013 dan Outlook 2016 tetapi proses ini dapat diselesaikan di Outlook.com.

Meneruskan E-mel secara automatik di Outlook 365

Banyak perniagaan menggunakan Outlook 365 kerana hanya dalam talian dan tidak melibatkan yuran lesen dimuka yang sangat besar yang diperlukan oleh versi pasang pejabat yang dipasang. Outlook 365 adalah sebahagian daripada Office 365, yang merupakan versi Office berdasarkan langganan, yang merangkumi aplikasi Office di cloud, termasuk Outlook, Word, Excel, dan sebagainya. Selain itu, Office 365 termasuk hosting e-mel sehingga anda dapat menghosting e-mel nama domain anda menggunakan Office 365.

Perkhidmatan berasaskan awan seperti Office 365 juga mempunyai kelebihan untuk membolehkan anda log masuk dari mana sahaja untuk memeriksa e-mel anda. Ini juga membolehkan anda meneruskan e-mel secara automatik sekiranya anda mahu.

 1. Log masuk ke akaun Office 365 anda.
 2. Klik pada Peraturan di bahagian atas.

 3. Klik pada Edit Peraturan.

 4. Klik pada simbol ‘+’ di bahagian bawah. Pengguna PC mungkin melihat Peraturan peti masuk. Pilih itu kemudian pilih Baru.

 5. Namakan Peraturan anda dan tetapkan parameternya. Kemudian klik Teruskan ke.

 6. Masukkan alamat pemajuan. Kemudian, klik Okey.

Outlook 365 berbeza bergantung pada tempat di dunia anda berada. Dalam beberapa pemasangan, anda akan memilih Pilihan dan kemudian Akaun dan Akaun Bersambung.

Dalam keadaan yang sama, tidak semua persediaan Outlook 365 memerlukan anda memilih Akaun Bersambung tetapi ada yang melakukannya. Walaupun merupakan produk global, suite Outlook 365 yang berbeza kelihatan dan bertindak sedikit berbeza.

Sekiranya anda perlu mematikan penerusan e-mel, anda hanya perlu mengulangi langkah pertama dalam setiap proses dan membatalkan pilihan peraturan. Setelah disimpan, penghantaran mesti berhenti serta merta.

Memajukan E-mel secara automatik dengan Outlook

Adakah anda mempunyai petua atau trik bagi mereka yang ingin meneruskan e-mel menggunakan Outlook? Sekiranya ada, sila tinggalkan komen di bawah!