Cara Melampirkan E-mel ke E-mel di Gmail

Beberapa pengguna Gmail kadang-kadang perlu menunjukkan beberapa e-mel mereka kepada orang lain. Terdapat beberapa cara untuk melampirkan e-mel ke e-mel Gmail. Anda boleh meneruskan pesanan atau melampirkan fail e-mel yang disimpan ke storan awan atau cakera keras anda.

Cara Melampirkan E-mel ke E-mel di Gmail

Berikut adalah beberapa petua untuk melampirkan e-mel ke e-mel Gmail.

Hantar E-mel

Sekiranya anda hanya perlu berkongsi satu e-mel di peti masuk anda, meneruskannya mungkin merupakan pilihan terbaik. Gmail Maju pilihan membolehkan anda menambahkan e-mel yang dipilih ke bahagian bawah mesej baru. Anda boleh meneruskan e-mel Gmail di peti masuk atau yang anda kirimkan.

Buka e-mel untuk meneruskan di Gmail. Klik pilihan 'Teruskan' di bahagian bawah e-mel.

Masukkan alamat e-mel untuk menghantar e-mel yang dihantar, masukkan beberapa teks di atas e-mel yang diteruskan dan tekan Hantar butang.

Untuk meneruskan beberapa e-mel sekaligus, lihat artikel Tech Junkie ini.

Salin dan Tampal E-mel

Sebagai alternatif, anda hanya boleh menyalin dan menampal e-mel lain ke dalam satu e-mel untuk melampirkannya tanpa fail. Anda boleh melakukannya dengan memilih teks dalam satu e-mel dengan kursor dan menekan pintasan papan kekunci Ctrl + C (Cmd + C pada Mac). Klik Karang dan tekan kekunci panas Ctrl + V (Cmd + V pada Mac) untuk menampal mesej yang disalin ke penyunting teks.

Lampirkan PDF E-mel ke E-mel Gmail

Walau bagaimanapun, meneruskan atau menyalin dan menampal mesej mungkin tidak sesuai jika anda perlu menghantar banyak e-mel di peti masuk anda. Sebagai gantinya, anda boleh menghantar banyak e-mel dalam peti masuk anda kepada penerima lain dengan melampirkan fail e-mel sebenar ke mesej Gmail. Untuk melakukan itu, anda perlu menyimpan e-mel sebagai fail PDF; tetapi Gmail tidak menyertakan pilihan yang jelas untuk memuat turun mesej sebagai PDF.

Akaun Google Drive sangat sesuai untuk menghantar PDF melalui Gmail, yang boleh anda siapkan di halaman ini. Kemudian anda boleh menyimpan e-mel Gmail ke Google Drive sebagai PDF. Tetapi, anda juga boleh menyimpan e-mel ke mesin tempatan anda juga. Perlu diingat, kami menggunakan Mac untuk ini, tetapi Windows PC anda hanya sedikit berbeza.

Lampirkan E-mel Menggunakan Mac atau PC

Pertama, buka e-mel untuk menyimpan ke Google Drive di Gmail. Klik pada ikon pencetak di sudut kanan atas.

Itu akan membuka tetingkap pratonton cetak yang ditunjukkan secara langsung di bawah. Klik pada ‘More Settings’.

Seterusnya, anda perlu menatal sedikit dan klik pada ‘Buka PDF dalam Pratonton.’ Sekiranya anda menggunakan komputer Windows untuk melaksanakan tugas ini, anda mungkin akan melihat destinasi lain untuk PDF anda. Tetapi jangan risau, anda masih boleh menyimpan PDF ke sistem anda dan mengirimkannya menggunakan Gmail.

Tetingkap baru akan dibuka dengan e-mel anda. Sekarang, anda mengklik ikon kongsi (pada Mac dan Windows) untuk menghantar e-mel kepada mesej atau anda boleh menyimpannya. Sekiranya anda memilih untuk menghantar e-mel kepada mesej, anda akan melakukannya dari pelanggan e-mel lalai sistem anda.

Sekiranya anda memilih untuk menyimpan e-mel ke sistem anda (Fail> Simpan> Pilih lokasi) anda boleh melampirkan PDF seperti fail lain menggunakan Gmail di laman web atau aplikasi. Kaedah ini berfungsi untuk pengguna PC dan Mac.

Sekarang, buka Gmail dan klik ‘Tulis’.

Seterusnya, lampirkan fail anda dengan mengklik ikon klip kertas di bahagian bawah, pergi ke lokasi e-mel yang anda simpan, dan mengklik 'Kirim.' Tentu saja, anda juga perlu mengisi penerima, menambahkan subjek, dan menambahkan teks apa pun anda mungkin memerlukan.

Lampirkan PDF Menggunakan Google Drive

Seperti disebutkan sebelumnya, melampirkan e-mel menggunakan Google Drive cukup mudah. Ini adalah proses dua langkah, tetapi kami berjanji ia sangat mudah.

Simpan E-mel Anda ke Google Drive

Cara termudah untuk menyimpan Gmail ke Google Drive anda adalah dengan Sambungan Chrome ini. Pasang pelanjutan dan log masuk ke akaun Gmail anda.

Buka e-mel yang ingin anda hantar dan klik pada ikon potongan teka-teki di sudut kanan atas. Kemudian, klik pada Sambungan Google Drive. Ini akan menyimpan e-mel anda ke Google Drive anda secara automatik.

Hantar E-mel Anda Dari Google Drive

Tekan Karang butang di Gmail untuk membuka editor teks Mesej Baru. Klik Masukkan fail menggunakan Drive butang untuk membuka tetingkap yang ditunjukkan secara langsung di bawah. Pilih PDF e-mel Gmail untuk dilampirkan dari sana, dan tekan Masukkan butang.

Anda harus melihat PDF Gmail dilampirkan di bahagian atas e-mel baru seperti yang ditunjukkan langsung di bawah. Klik lampiran itu untuk membuka pratonton PDF di Google Chrome. Anda boleh membuang lampiran dengan mengklik lampirannya X ikon.

Melampirkan E-mel Menggunakan Aplikasi Mudah Alih Gmail

Sudah tentu, lebih mudah untuk meneruskan e-mel dari aplikasi mudah alih, tetapi jika anda ingin menggunakan kaedah PDF ke e-mel yang dinyatakan di atas, sangat mudah juga.

Buka e-mel yang ingin anda simpan kemudian hantar dan klik pada tiga titik menegak di badan e-mel.

Seterusnya, klik ‘Cetak’.

Di bahagian atas, pilih anak panah jatuh di sebelah destinasi. Pilih pilihan PDF, kemudian pilih lokasi tempat anda ingin menyimpan fail tersebut.

Akhirnya, buat e-mel baru dan isi medan yang diperlukan. Kemudian klik pada ikon klip kertas untuk melampirkan fail anda. Pilih lokasi tempat anda menyimpannya, klik pada fail, kemudian klik ‘Kirim’.

Sandarkan E-mel Gmail dengan Tambah Simpan E-mel dan Lampiran

Simpan E-mel dan Lampiran adalah tambahan Helaian Google yang menyimpan e-mel Gmail anda secara automatik sebagai PDF. Oleh itu, add-on ini akan sangat berguna untuk melampirkan e-mel ke mesej Gmail. Daripada menyimpannya secara manual sebagai PDF, anda boleh mengkonfigurasi add-on untuk menyandarkan e-mel secara automatik.

Pertama, tambahkan Simpan E-mel dan Lampiran ke Helaian Google dengan menekan + Percuma butang di halaman laman web ini. Buka Helaian, klik Alat tambah >Simpan E-mel dan Lampiran dan pilih Buat peraturan. Ia akan meminta anda beralih ke helaian Simpan Email, jadi tekan Buka Hamparan butang untuk membuka helaian di bawah.

Klik Alat tambah >Simpan E-mel dan Lampiran >Buat Peraturan Baru untuk membuka tetingkap secara langsung di bawah. Di sana anda boleh memasukkan pelbagai syarat agar e-mel yang disimpan sesuai. Contohnya, mengisi kotak Diterima selepas dan sebelum akan menyimpan e-mel yang diterima antara tarikh tersebut ke Google Drive.

Anda boleh menyimpan semua e-mel Gmail anda ke Google Drive secara automatik dengan memasukkan tarikh sekarang di kotak Diterima sebelum. Tekan Pilih Folder Pemacu butang. Pilih folder untuk menyimpannya, klik Pilih dan tekan Jimat butang. Setelah menyimpan semua e-mel Gmail anda secara automatik dengan tambahan, anda tidak perlu menyimpannya secara manual sebagai PDF sebelum melampirkan pada mesej baru.

Oleh itu, anda boleh melampirkan e-mel ke mesej Gmail lain dengan memilih Maju pilihan atau dengan menyimpannya sebagai PDF. Panduan Tech Junkie ini juga memberikan perincian lebih lanjut mengenai bagaimana anda dapat menyimpan e-mel Gmail sebagai dokumen PDF.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menghantar banyak e-mel dalam satu e-mel?

Anda boleh, tetapi untuk melakukan ini, anda perlu menyimpan semuanya sebagai PDF seperti yang dijelaskan di atas. Ini adalah penyelesaian yang baik jika anda perlu menghantar beberapa e-mel kepada satu orang. Cukup simpan sebagai PDF (pastikan disimpan di lokasi yang sama untuk mengelakkan kekeliruan di kemudian hari) dan lampirkan semuanya ke satu e-mel.

Bolehkah saya menyeret dan melepaskan Gmails?

Malangnya tidak. Sehingga Februari 2021, ini tidak berfungsi pada mana-mana peranti yang telah kami cuba. Sudah tentu, ini adalah penyelesaian yang sangat menarik, jadi jika anda berjaya menyeret dan melepaskan satu e-mel ke alamat yang lain, kami ingin mengetahui bagaimana dalam komen di bawah!