Cara Membunuh Aplikasi Latar Belakang secara automatik di Android

Kita hidup dalam dunia masalah bateri telefon yang berterusan. Peranti telefon pintar digunakan secara meluas sehingga baterinya tidak dapat bertahan. Oleh kerana itu, teknologi bateri sentiasa berkembang. Walau bagaimanapun, perkara tidak sempurna, walaupun dengan telefon yang mempunyai bateri yang kuat. Salah satu penyebab utama yang dicari adalah aplikasi yang berjalan di latar belakang.

Cara Membunuh Aplikasi Latar Belakang Secara Automatik di Android

Telefon Android mempunyai masalah tertentu dengan ini. Sekiranya anda menekan butang persegi dan menutup semua aplikasi, ia tetap tidak akan membantu anda menyingkirkan pembunuh bateri jahat yang berjalan di latar belakang.

Mengapa Aplikasi Latar Belakang Membelanjakan Bateri yang Banyak?

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa kami membincangkan aplikasi latar di sini. Bagaimanapun, perkara seperti Bluetooth, Wi-Fi, data, dan kecerahan skrin pastinya memakan sebahagian besar jangka hayat bateri telefon pintar anda. Mungkin ini benar, tetapi inilah sebabnya setiap orang menggunakannya secara sederhana dan dengan mempertimbangkan bateri mereka.

Aplikasi latar belakang, bagaimanapun, tidak jelas. Anda mungkin tidak melihatnya, tetapi mereka berada di sana, menggerogoti bateri anda, satu peratus pada satu masa.

Tetapi mengapa perkara ini berlaku? Tidakkah aplikasi latar belakang dioptimumkan agar mesra bateri mungkin? Malangnya tidak. Sebahagiannya tidak dioptimumkan dengan baik, ada yang menderita rawa, sementara yang lain hanya perisian hasad, adware, atau lebih buruk lagi. Oleh itu, penyelesaian yang jelas adalah menutupnya.

android

Letakkan Jari Anda

Langkah pertama untuk membunuh aplikasi latar belakang yang tidak perlu adalah mencari yang menggunakan telefon anda untuk mendapatkan wangnya. Untuk melihat senarai aplikasi dan penggunaannya, pergi ke Tetapan, kemudian Bateri, diikuti oleh Penggunaan Bateri. Disenaraikan dalam urutan menurun, anda akan melihat senarai aplikasi yang menggunakan nombor pada bateri telefon anda.

Sekarang, semakin banyak anda menggunakan aplikasinya, semakin tinggi senarai yang ada, yang bermaksud bahawa aplikasi media sosial kemungkinan besar akan berada di puncak. Tetapi anda tahu ini. Anda tahu bahawa aplikasi yang anda gunakan secara berkala mungkin merupakan aplikasi yang menampung sebahagian besar penggunaan bateri anda.

Namun, syaitan di sini ada secara terperinci. Jangan perhatikan aplikasi yang kamu tahu anda kerap menggunakan. Cari yang anda tidak ingat menggunakannya. Sekiranya aplikasi berada di bahagian atas senarai dan anda tidak tahu apa itu, anda harus membunuhnya.

Membunuh Aplikasi

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menghentikan aplikasi tersebut daripada menghabiskan masa bateri anda secara berlebihan. Jangan bimbang, jika anda tidak tahu apa yang dilakukan aplikasi dan anda tidak fikir anda memerlukannya selepas Googling, mungkin selamat untuk menghapusnya.

Cara pertama melibatkan pergi Tetapan, kemudian Sistem, dan kemudian ke Mengenai telefon. Pergi ke skrin ini dan ketik Membina nombor tujuh kali. Pada dasarnya, ini adalah cara anda mengaktifkan Pilihan Pembangun. Sekarang, navigasi kembali ke Sistem dan pilih Pilihan Pembangun. Sekarang, pergi ke Tetapan, Pilihan Pembangun, Proses, atau Tetapan, Sistem, Pilihan Pembangun, Menjalankan Perkhidmatan. Sekarang, pada senarai aplikasi sebelum anda, ketik aplikasi yang ingin anda bunuh dan pilih Berhenti. Ini akan menghentikan aplikasi daripada berjalan.

aplikasi latar belakang pada android

Sebagai alternatif, pergi ke Tetapan, Aplikasi & Pemberitahuan, dan Aplikasi. Senarai sebelum anda memaparkan aplikasi mengikut urutan abjad. Dengan mengklik salah satu aplikasi ini, anda akan mendapat pilihan untuk Berhenti secara terpaksa ia atau ke Nyahpasang ia. Sekiranya anda ingin selamat dan yakin bahawa aplikasi tidak akan berjalan di latar belakang sistem anda lagi, nyahpasangnya.

Membunuh Aplikasi Latar Belakang

Seperti yang anda lihat, proses membunuh aplikasi latar belakang sangat mudah. Sekiranya anda tidak mahu, anda tidak perlu bermain-main dengan kaedah Pilihan Pembangun, cukup mudah. Hentikan / nyahpasang aplikasi latar dan bukan sahaja jangka hayat bateri anda bertambah baik, tetapi telefon anda akan mula berjalan dengan lebih lancar.

Sudahkah anda cuba membunuh aplikasi latar? Adakah ini membantu telefon anda berjalan lebih pantas? Tekan bahagian komen di bawah dan kongsi pendapat anda, ajukan sebarang pertanyaan, atau ikuti perbincangan.