Cara Melabel E-mel secara automatik di Gmail

Walaupun telah wujud selama lebih dari tiga puluh tahun, e-mel masih memerlukan masa lapang, mengganggu, kecewa dan kesal. E-mel yang ganjil itu membuat kita senang juga tetapi sebahagian besarnya, itu adalah tugas bukan kesenangan. Bagaimana jika anda dapat melabel e-mel secara automatik di Gmail, menyusun semuanya, menggunakan label dan menghapus spam? Bukankah itu menjadikan hidup lebih mudah?

Peti masuk pemantauan diri adalah grail suci sejauh yang saya bimbangkan. Spam dapat dikeluarkan, e-mel pemasaran dan promosi dapat dilabel dan dipinggirkan dan e-mel penting dapat dilabel seperti itu dan diletakkan di dalam folder di mana anda akan melihatnya. Semua platform e-mel mengatakan bahawa mereka menawarkan organisasi seperti ini tetapi menurut pengalaman saya, hanya satu yang memberikan. Gmail.

Ciri label telah mengubah cara saya menggunakan Gmail secara harfiah. Saya kini boleh menggunakan alamat e-mel ini dengan yakin untuk mendapatkan sebut harga insurans, mendaftar ke laman web baru dan semua aktiviti yang biasanya akan berakhir dengan serangan spam. Mereka masih menghantar longsoran itu tetapi sekarang ia tidak membanjiri peti masuk saya.

Labelkan e-mel secara automatik di Gmail

Label membantu anda menyusun semua e-mel anda dan memesannya dengan cara yang terkawal. Label adalah folder yang boleh digunakan oleh Gmail dan boleh mengenal pasti, mengklasifikasikan dan kemudian mengatur semua e-mel masuk menggunakan label ini secara automatik.

Sebagai contoh menetapkan label Insurans, saya dapat memberi semua spam dan pemasaran sebut harga insurans biasa dari syarikat insurans saya dilabel dan dihantar ke folder itu. Saya kemudian boleh membaca atau menghapusnya secara pukal mengikut kehendak saya. Saya boleh membilas dan mengulanginya sekerap yang saya mahukan untuk subjek atau pengirim yang membanjiri peti masuk saya.

Mari buat label e-mel sampah yang akan menyusun semua e-mel spam yang tidak ditangkap oleh penapis Gmail sendiri.

 1. Pilih Buat Label dari menu sebelah kiri. Pilih Lagi jika tidak kelihatan.

 2. Namakan label baru anda sesuatu yang bermakna dan pilih Buat.

 3. Pilih label baru anda dan pilih anak panah ke bawah di bar carian di bahagian atas halaman.

 4. Tambahkan ‘berhenti berlangganan’ ke baris Sertakan Kata.

 5. Pilih Buat Penapis.
 6. Pilih Terapkan label dan pilih label yang anda buat.

 7. Tandakan kotak di sebelah operator lain yang anda mahukan. Tandakan sebagai dibaca adalah yang berguna.
 8. Pilih Buat Penapis.

Sekarang setiap kali spam atau e-mel pemasaran tiba, Gmail akan mengimbasnya dengan kata 'berhenti berlangganan' dan akan melabel dan memindahkannya. Oleh kerana kebanyakan spam sah mengandungi perkataan ini di suatu tempat, ia adalah pengendali yang paling berguna untuk digunakan ketika berurusan dengan spam.

Labelkan e-mel kerja di Gmail

Untuk penapis e-mel lain, misalnya dari rakan atau dari tempat kerja, anda boleh menambahkan label nama mereka, alamat e-mel @ worplace.com atau sesuatu yang unik untuk pengirim atau jenis e-mel. Potensi label ini sangat besar.

Contohnya, jika anda bekerja di luar pejabat, semua e-mel kerja dihantar ke folder Work supaya anda dapat melihatnya dengan cepat dapat berguna.

 1. Pilih Buat Label dari menu sebelah kiri.

 2. Namakan label baru Work anda dan pilih Buat.

 3. Pilih label Kerja anda dan pilih anak panah ke bawah di bar carian di bahagian atas halaman.

 4. Tambahkan bahagian terakhir alamat e-mel ke baris Dari. Contohnya ‘@ workplace.com’.

 5. Pilih Buat Penapis.
 6. Pilih Terapkan label dan pilih label Kerja.

 7. Pilih Buat Penapis.

Mulai sekarang, semua e-mel kerja dari domain tertentu ‘@ workplace.com’ akan dihantar ke folder Work yang dibuat di panel kiri. Oleh kerana kami tidak menambah operator, mereka tidak akan ditandai sebagai dibaca dan anda akan melihat bilangan e-mel di sebelah folder.

Tidak termasuk e-mel dari label

Sekiranya anda mendapati bahawa e-mel tertentu terperangkap dalam label ini yang tidak sepatutnya, anda boleh menggunakan pengecualian untuk menghapusnya. Sebagai contoh, jika anda ingin menyimpan buletin tertentu yang juga menggunakan ‘berhenti berlangganan’ dan mereka terperangkap dalam penapis di atas, anda boleh menggunakan operator ‘-’ untuk mengecualikannya.

Cukup tambahkan - (* @ emailaddress.com) di bahagian Dari penapis dan mereka tidak akan disertakan. * Adalah wildcard yang akan menangkap sebarang alamat dari domain tersebut dan '-' memberitahu Gmail untuk tidak memasukkan alamat tersebut dalam label.

Anda boleh membuat seberapa banyak label di Gmail yang anda mahu dan meminta mereka melakukan pelbagai perkara dari menyusun spam hingga menyaring kerja, kumpulan, hobi atau apa sahaja. Sekiranya peti masuk anda terlepas dari terlalu banyak sampah dan hasilnya anda kehilangan e-mel yang berguna, ini adalah kaedah yang sangat mudah untuk mengawal semula.

Sekiranya Gmail entah bagaimana dapat menghasilkan addon yang secara automatik dapat berhenti berlangganan saya dari beratus-ratus e-mel sampah yang saya terima setiap minggu, itu benar-benar akan menjadi e-mel utama!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found