Cara Membuka Muat turun secara automatik di Chrome

Kehilangan muat turun tertentu di Chrome adalah sangat mudah, terutamanya jika anda telah memuat turun lebih banyak fail daripada satu fail.

Cara Membuka Muat turun secara automatik di Chrome

Namun, Google Chrome memikirkan masalah ini dan menyertakan fitur yang dapat anda gunakan dengan mudah untuk membuka fail secara automatik sebaik sahaja selesai memuat turun.

Dengan ciri ini, anda tidak perlu risau membuang masa dengan mencari senarai muat turun secara manual. Walaupun cukup mudah digunakan, ada tangkapannya kerana tidak semua fail dapat dibuka secara automatik.

Nasib baik untuk anda, kami akan menerangkan segala-galanya tentang membuka muat turun anda secara automatik dan juga memberi anda beberapa petua berguna.

Buka Fail yang Dimuat turun secara automatik di Chrome

Untuk membuka fail yang telah anda muat turun di Chrome secara automatik, semua yang perlu anda lakukan adalah mengikuti beberapa langkah mudah:

  1. Buka penyemak imbas Google Chrome anda.
  2. Muat turun fail yang anda mahukan.

  3. Tunggu muat turun selesai sepenuhnya - beberapa versi Chrome memaparkan "Selesai" di bar Muat turun sementara yang lain menggunakan kilatan warna sebagai isyarat. Fail dimuat turun dan disimpan di memori komputer anda setelah berhenti berkelip.

  4. Klik pada ikon anak panah kecil yang terletak di sebelah muat turun anda.

  5. Pilih Sentiasa Buka Fail Jenis Ini - setelah anda mengklik pilihan ini, tanda semak akan muncul.

Dengan cara ini, anda akan menyediakan Chrome untuk secara automatik membuka semua fail yang dimuat turun dari jenis yang sama pada masa akan datang.

Perlu diingat bahawa anda tidak akan dapat menggunakan ciri ini untuk beberapa jenis fail.

Jenis Fail yang Anda Tidak Boleh Buka Secara Automatik

Terdapat beberapa jenis fail yang tidak dapat dibuka oleh Google Chrome secara automatik kerana menganggapnya berpotensi berbahaya. Dengan kata lain, jika penyemak imbas anda tidak mempunyai sambungan fail yang dimuat turun dalam pangkalan data, anda tidak akan dapat menggunakan ciri ini untuk jenis itu. Walaupun begitu, satu-satunya cara untuk membuka fail ini adalah dengan mengklik pada muat turun atau mencari di komputer anda dan membukanya secara manual.

Buka Muat turun secara automatik di Chrome

Selain itu, jenis fail biasa seperti fail .exe, .zip, dan .bat tidak dapat dibuka secara automatik.

Sekiranya anda cuba mengklik Selalu Buka Fail Jenis Ini untuk beberapa jenis yang disebutkan, anda akan melihat bahawa pilihan ini dilumpuhkan dan tidak dapat diklik.

Cara Menukar Folder Destinasi Muat Turun

Sekiranya anda ingin membuka fail yang dimuat turun secara manual, anda perlu mengetahui di mana Google Chrome menyimpannya.

Orang biasanya menggunakan persediaan lalai Google Chrome, yang menyimpan fail yang dimuat turun ke folder Muat turun pada partisi C.

Walau bagaimanapun, ini mungkin tidak berlaku untuk anda. Ini adalah bagaimana anda dapat memeriksa tempat fail anda disimpan dan menukar folder tujuan dalam beberapa langkah mudah:

  1. Buka penyemak imbas Google Chrome anda.
  2. Akses tetapan penyemak imbas anda dengan mengklik pada tiga titik menegak dan memilih Tetapan.

  3. Tatal ke bawah dan klik Lanjutan.

  4. Tatal ke bawah ke tab Muat turun.

Di sana, anda akan melihat dua pilihan yang ada. Yang pertama disebut Lokasi, yang mewakili folder di mana fail yang anda muat turun akan disimpan. Anda dapat melihat jalan penuh ke folder di komputer anda di bawah label Lokasi.

Untuk menukar folder di mana anda mahu Chrome menyimpan semua muat turun masa depan anda, cukup klik Tukar. Selepas itu, pilih folder yang anda mahukan dan tugas anda selesai.

Selain mengubah lokasi, anda juga dapat mengatur penyemak imbas Google Chrome anda untuk selalu bertanya di mana anda ingin memuat turun fail anda.

Untuk melakukannya, aktifkan ciri Tanya Di mana untuk Menyimpan Setiap Fail Sebelum Memuat turun dengan mengklik padanya.

Cara Menetapkan Semula Penyemak Imbas Google Chrome Anda

Sekiranya anda telah banyak berubah dalam penyemak imbas Google Chrome anda dan tidak tahu cara membalikkan prosesnya, atau jika anda lebih suka versi lalai, ini adalah cara anda boleh menetapkan semula keseluruhan konfigurasi Chrome.

Masukkan Tetapan penyemak imbas anda, tatal ke bawah, dan klik Lanjutan sekali lagi. Tatal ke bahagian bawah halaman.

Anda akan melihat Tetapkan Semula dan Bersihkan sebagai ciri terakhir di bahagian Lanjutan. Pilihan pertama di bawah Reset and Clean Up, yang disebut Restore Settings to Original Original mereka, boleh digunakan untuk menetapkan semula semua yang ada di Chrome. Klik anak panah di sebelah pilihan itu dan kemudian sahkan keputusan anda dengan mengklik Reset Tetapan.

Berhati-hati dengan Fail yang Anda Muat turun

Perisian hasad terdapat di mana-mana di Internet dan orang-orang biasanya komputer mereka dijangkiti dengan memuat turun fail yang mencurigakan.

Oleh itu, anda harus berhati-hati dengan fail yang anda muat turun dan selalu memuat turunnya dari sumber yang dipercayai.