Cara Memainkan Video secara automatik di Slaid Google

Apabila anda mencapai slaid dengan video yang tersemat di Slaid Google, kadang-kadang anda memerlukan beberapa saat untuk memulakannya. Memindahkan kursor ke lakaran kecil video untuk menekan main boleh membuat anda kecewa dan menghabiskan masa berharga anda.

Cara Memainkan Video secara automatik di Slaid Google

Nasib baik, Slaid Google mempunyai pilihan yang mudah yang membolehkan video dimainkan secara automatik sebaik sahaja anda mencapai slaid di mana mereka berada. Yang diperlukan hanyalah beberapa klik mudah, dan artikel ini akan menunjukkan caranya.

Jadikan Slaid Google Mainkan Video secara automatik

Untuk memulakan video secara automatik sebaik sahaja beralih ke slaid, anda perlu menyesuaikan beberapa pilihan. Ikut langkah-langkah ini:

 1. Buka ‘Paparan Normal’ projek Slaid Google anda.

 2. Klik kanan video.

 3. Pilih ‘Format Format’ dari menu lungsur.

 4. Pilih ‘Main balik Video’.

 5. Tandai ‘Main Autop semasa membentangkan’.

Terdapat juga kaedah alternatif dan lebih cepat untuk membolehkan main balik automatik.

 1. Klik video pada projek Slaid Google anda.
 2. Pilih butang ‘Format Options’ yang muncul di atas video. Menu sampingan baru akan muncul di sebelah kanan skrin.

 3. Tandakan pilihan ‘Autoplay’ semasa membentangkan.

Lain kali apabila anda beralih ke bahagian video slaid anda, video akan dimulakan secara automatik.

Cara Membuat Google Slaid Auto Advance Selepas Video

Sekiranya anda mahukan persembahan yang lancar dengan video, anda mungkin mahu membuat slaid anda maju secara automatik setelah video dimainkan. Kaedah ini memerlukan anda mengetahui panjang video anda.

 1. Klik pada menu drop-down ‘File’ dan pilih ‘Publish to the Web’.
 2. Ubah pilihan untuk ‘Meneruskan persembahan secara automatik ke slaid seterusnya’ dari lalai ke masa yang diinginkan.

Anda mungkin perlu membuat beberapa item, seperti bentuk dengan kelewatan waktu, di halaman dan meletakkannya di belakang video untuk mendapatkan ciri kemajuan automatik untuk menukar slaid apabila diperlukan.

Cara Memasukkan Video di Slaid Google

Sebelum mula memainkan video anda secara automatik, anda harus terlebih dahulu belajar memasukkannya dengan betul. Anda boleh memasukkan video apa pun, baik dari Drive, YouTube, atau perkhidmatan streaming lain dengan beberapa klik mudah. Untuk melakukan ini, anda perlu mengikuti langkah-langkah ini.

 1. Buka Slaid Google dan persembahan anda (atau buat yang baru).
 2. Pergi ke slaid di mana anda mahu memasukkan video.
 3. Pilih tab 'Sisipkan' di bahagian atas skrin.
 4. Pilih ‘Video’.

 5. Pilih sumber dari mana anda akan memuat naik video. Anda dapat memilih antara tiga tab - YouTube, URL Lain dan Google Drive. Katakan anda mahukan video dari YouTube.

 6. Taip atau tampal URL video yang anda mahu tampilkan di slaid anda.
 7. Klik pada video.
 8. Tekan ‘Pilih’.
 9. Video akan muncul di slaid anda.

Anda boleh menyeret video anda dan mengubah ukurannya. Ia boleh menjadi bahagian yang lebih kecil dari slaid yang lebih besar, atau slaid yang lengkap.

Cara Lain untuk Memformat Video

Selain autoplay, ada banyak cara lain untuk memformat video dalam menu 'Format Pilihan'. Anda boleh mengubah masa permulaan dan akhir video yang tepat. Video ini sangat berguna jika anda hanya memerlukan serpihan video yang sangat panjang.

Di bawah ‘Autoplay ketika mempersembahkan’ ada pilihan ‘Bisukan video’. Oleh itu, jika audio tidak diperlukan (atau tidak sesuai) khalayak anda hanya dapat melihat gambarnya.

Di bawah pilihan ‘Drop shadow’ anda boleh menambahkan kedalaman pada gambar kecil video anda dengan membuang bayangan yang dekat atau jauh ke latar belakang slaid. Dengan cara ini, video akan terasa seperti bahagian slaid dan bukannya kelihatan tidak sesuai.

Sekiranya Tidak Nyaman - Matikan

Mungkin akan ada beberapa persembahan di mana pratonton video tidak perlu bergerak sehingga anda selesai membuat ucapan.

Oleh itu, apabila anda tidak memerlukan video untuk memulakannya dengan segera, lebih baik anda mematikan main balik automatik. Dengan cara ini anda akan mengelakkan sebarang kesulitan dan keperluan untuk menghentikannya secara manual.

Apabila anda memerlukan video anda agar tidak bergerak, ikuti langkah yang sama dari bahagian pertama artikel ini dan hapus centang pilihan 'Main Autop semasa membentangkan'.

Berapa kerap anda menggunakan pilihan main automatik untuk video anda di Google Slaid? Adakah anda perlu mematikan fungsi ini? Kongsi pengalaman anda dalam komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found