Cara Memindahkan E-mel secara automatik ke Folder di Outlook

Walaupun terdapat banyak pelanggan e-mel yang berbeza hari ini, Outlook masih merupakan salah satu pilihan yang lebih popular. Ia boleh dipercayai dan telus, dan sesuai dengan kebanyakan alamat e-mel. Tetapi, kadang-kadang sukar untuk melacak semua mesej. Ini benar terutamanya jika anda memilih untuk menggunakan Outlook untuk mengakses semua akaun e-mel anda.

Cara Memindahkan E-mel secara automatik ke Folder di Outlook

Dari masa ke masa, jumlah e-mel yang anda terima benar-benar dapat menyekat peti masuk anda sehingga hampir mustahil untuk melihat yang sangat penting. Nasib baik, ada jalan penyelesaiannya. Anda boleh memindahkan e-mel ke folder di Outlook dan menyimpannya dengan kemas dan teratur.

Bahagian terbaik ialah anda dapat mengotomatisasi proses ini, dan artikel ini akan mengajar anda bagaimana melakukannya.

Microsoft Office

Pindahkan E-mel ke Folder di Outlook dengan satu klik

Percaya atau tidak, anda boleh mengatur e-mel Outlook anda dengan satu klik butang. Yang perlu anda lakukan adalah mengikuti arahan ini untuk menetapkan peraturan di Outlook:

 1. Buka Outlook.
 2. Klik pada Rumah di sudut kiri atas skrin. Pilih untuk Buat Peraturan di dalam Peraturan menu lungsur.

 3. Ini akan memunculkan tetingkap Edit Langkah Cepat. Pilih syarat apa yang anda mahu langkah cepat ini dijalankan, sama ada ketika anda mendapat e-mel daripada orang tertentu, atau yang lain.

 4. Sekarang, di bawah bahagian yang bertajuk, Lakukan Perkara Berikut: , periksa untuk memastikan menu dropdown telah memilih "Pindah ke folder".

 5. Klik pada medan Pilih folder di sebelahnya dan pilih folder pilihan.

 6. Kemudian tambahkan tindakan dengan mengklik pada + di sebelah kanan menu.

 7. Klik pada menu Pilih Tindakan dan pilih tanda sebagai telah dibaca.

 8. Klik pada Okey untuk menyimpan perubahan.

Cara Memindahkan E-mel dari Pengirim Tunggal ke Folder di Outlook

microsoft

Terdapat kaedah alternatif untuk memindahkan e-mel ke folder di Outlook. Ini dicapai dengan peraturan dalam Outlook yang mudah disiapkan. Pertama sekali, anda memerlukan folder yang ditentukan. Buka Outlook, klik kanan folder peti masuk dan pilih Folder Baru.

Pindahkan E-mel ke Folder di Outlook 2013

Untuk Outlook 2013, langkah untuk memindahkan e-mel secara automatik ke folder yang ditentukan hampir sama dengan versi yang lebih baru. Di sini mereka:

 1. Buka Outlook dan masukkan e-mel dari pengirim yang e-melnya ingin anda pindahkan.
 2. Klik pada butang Laman Utama.
 3. Pilih Peraturan dan kemudian Sentiasa Pindahkan Mesej Dari [Pengirim]

 4. Pilih folder tujuan.

 5. Simpan perubahan dengan OK. Sekarang semua mesej dari pengirim yang ditentukan akan bergerak secara automatik ke folder yang ditentukan.

Pindahkan E-mel ke Folder di Outlook untuk Mac

Apple menjadikannya sangat mudah untuk menetapkan e-mel dari pengirim tertentu untuk pergi ke folder pilihan anda. Untuk menatal e-mel ini, cari pengirimnya, dan ikuti arahan berikut:

 1. Klik Rumah di bahagian atas skrin anda.
 2. Klik Peraturan

 3. Klik Buat Peraturan di bahagian bawah tetingkap pop timbul untuk menambahkan peraturan anda seperti yang kami lakukan di atas.

Klik ‘OK’ apabila selesai untuk menyimpan peraturan anda. Bergantung pada versi Outlook yang anda gunakan pada Mac anda, pilihan 'Peraturan' mungkin muncul di sepanduk Utama tepat di sebelah ikon 'Pindahkan'.

Pindahkan E-mel ke Folder dalam Versi Penyemak Imbas Outlook

Sekiranya anda menggunakan Outlook untuk Office 365, berikut adalah cara anda boleh memindahkan e-mel dari satu pengirim ke folder pilihan anda:

 1. Log masuk ke laman Outlook.
 2. Klik pada ikon roda gigi di sudut kanan atas skrin anda untuk membuka Tetapan.
 3. Sekarang pilih Lihat semua tetapan Outlook.
 4. Klik pada Mail dari dialog Tetapan dan pilih Peraturan. Akhirnya, pilih Tambah peraturan baru.
 5. Namakan peraturan anda.
 6. Klik pada menu Tambah syarat dan klik Dari, kemudian masukkan alamat e-mel pengirim yang dikehendaki.
 7. Sekarang klik pada menu Tambah tindakan, pilih Pindah ke, dan pilih folder tujuan.
 8. Akhirnya, anda dapat menyimpan perubahan dan semua e-mel dari pengirim ini akan masuk ke folder tujuan secara automatik.

Memulakan Protokol Automasi

Itu tidak begitu sukar, bukan? Sekarang setelah anda mengetahui cara mengautomasikan e-mel bergerak, kehidupan anda akan menjadi lebih mudah (kami harap). Anda dapat menjimatkan banyak masa yang anda habiskan untuk mencari banyak e-mel.

Adakah anda menyukai tutorial ini? Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai Outlook, jangan ragu untuk memberitahu kami dalam komen di bawah.