Cara Menghapus secara automatik dari Dock di macOS

Terdapat banyak aplikasi pihak ketiga yang dapat meniru dok di skrin anda. Di Mac, anda tidak perlu memuat turun perisian tersebut kerana ia mempunyai Dock sendiri. Ia sangat berguna dan anda boleh melakukan banyak perkara berguna dan sejuk dengannya.

Cara Menghapus secara automatik dari Dock di macOS

Sekiranya anda menggunakan banyak program atau aplikasi, lama-kelamaan anda akan melihat Dok anda semakin berantakan. Bukan sahaja lebih sukar untuk memukul ikon yang tepat, tetapi mereka juga akan kelihatan lebih kecil secara drastik.

Artikel ini akan menunjukkan cara membuang ikon dari Dock di macOS, secara manual dan automatik.

Cara Mengeluarkan Ikon dari Dock di macOS Berfungsi

Pertama sekali, terdapat beberapa Ikon Dock macOS yang tidak dapat dikeluarkan. Ini termasuk Tong Sampah, paling jauh ke kanan, dan ikon Finder, paling jauh ke kiri. Selain itu, anda boleh membuang setiap ikon Dock yang lain.

Sebelum anda mula mengeluarkan ikon, sesuaikan Dock anda mengikut citarasa anda. Gunakan panel pilihan Dock untuk mengubah ukuran ikon, menyembunyikan Dok, membesarkan ikon, dll.

Ikon yang terdapat di MacOS Dock sebenarnya adalah jalan pintas, seperti ikon yang anda ada di desktop Windows. Mereka bukan folder kerana lokasi sebenar program berada di tempat lain. Ikon ini berfungsi sebagai alias, dan setelah anda menghapusnya, anda tidak akan memadamkan program yang sebenarnya, tetapi hanya jalan pintasnya.

Cara Mengeluarkan Ikon dari Dock di macOS Berfungsi

Cara Membuat Ikon Hilang secara automatik dari Dock di macOS

Banyak aplikasi macOS akan kekal di Dock lama setelah anda menggunakannya. Anda tidak memerlukan ikon yang tidak kerap anda gunakan di Dock anda, jadi bagaimana anda membuatnya hilang? Cukup mudah, ikuti langkah berikut:

 1. Pergi ke Keutamaan Sistem pada Mac anda.
 2. Pilih Dok dan cari pilihan Tunjukkan aplikasi terkini di Dock. Pastikan ia tidak dicentang.
 3. Sekarang semua aplikasi baru-baru ini akan dikeluarkan secara automatik dari Dock.

Mengeluarkan Ikon dari Dock pada OS X Lion dan Versi Lama

 1. Sebelum anda membuang aplikasi atau dokumen dari Dock, lebih baik anda menutupnya terlebih dahulu.
 2. Klik pada ikon yang ingin anda alih keluar dan seretnya ke desktop anda. Sebaik sahaja ia tidak berada berhampiran Dock, anda boleh menjatuhkannya.

Prosesnya sama pada OS X Mountain Lion, kecuali terdapat sedikit kelewatan untuk mengelakkan membuang ikon Dock secara tidak sengaja.

Mengeluarkan Ikon dari Dock di macOS Mojave

 1. Tutup aplikasi atau dokumen yang ingin anda alih keluar dari Dock.
 2. Klik pada ikon yang diingini dan tarik dari Dock, di mana sahaja di desktop.
 3. Anda akan diminta sama ada anda mahu membuang ikon tersebut.
 4. Lepaskan tetikus dan ikon akan hilang dari Dock.

Kaedah Alternatif untuk Mengeluarkan Ikon dari Dock di macOS

Anda sebenarnya boleh mengeluarkan ikon dari Dock di macOS tanpa mengklik dan menyeretnya. Inilah cara anda boleh menggunakan menu Dock untuk melakukannya:

 1. Gerakkan kursor tetikus anda ke ikon di Dok yang ingin anda padamkan, dan klik kanan padanya.
 2. Anda akan melihat menu lungsur turun, dan anda harus memilih Pilihan.
 3. Pilih Remove from Dock dan ikonnya akan hilang.

Anda boleh menggunakan salah satu daripada pilihan ini untuk mengeluarkan ikon dari Dock dan menjadikannya bagus dan kemas sekali lagi. Ingatlah untuk selalu membuang ikon yang tidak digunakan dari Dock.

Kaedah Alternatif untuk Mengeluarkan Ikon dari Dock di macOS

Decluttering Lengkap

Sebaik sahaja anda menyingkirkan semua ikon yang tidak diingini dari Dock anda, ia akan terasa lebih berguna. Anda hanya akan mempunyai jalan pintas ke aplikasi dan dokumen yang sering anda gunakan. Ini akan menjimatkan banyak masa yang anda akan habiskan untuk mencari ikon yang betul.

Anda juga akan berhenti mengklik ikon yang salah yang boleh menjengkelkan. Kini anda bahkan dapat memperbesar ikon anda dan itu tidak menjadi masalah, kerana anda mempunyai lebih daripada cukup ruang.

Apakah kaedah kegemaran anda untuk membuang ikon macOS dari Dock? Adakah Dok anda bersih seperti yang anda mahukan? Tolong beritahu kami.