Cara Menyusun E-mel secara automatik di Gmail

Tanpa ragu, Gmail adalah perkhidmatan e-mel yang paling popular. Ia berfungsi dengan baik dengan aplikasi pihak ketiga untuk menyegerakkan kandungan di pelbagai protokol. Ini juga menawarkan pilihan yang baik untuk mengautomasikan, mengurus, dan menyusun e-mel anda.

Cara Menyusun E-mel secara automatik di Gmail

Ini dilakukan melalui Label Pintar yang boleh digunakan seperti folder dan terdapat beberapa label lalai yang seharusnya menyusun mesej masuk secara automatik. Sejujurnya, mungkin memerlukan sedikit masa untuk mengatur dan memprogram semuanya. Walau bagaimanapun, anda akan mendapat peti masuk bebas kekacauan dan lebih mudah memilih dan menyusun semua e-mel secara pukal.

Apakah Label Pintar?

Secara lalai, Label Pintar memasukkan e-mel masuk ke dalam lima kategori. Inilah mereka:

Sosial - Label ini mengandungi e-mel dari perkhidmatan kencan, media sosial, dan laman web perkongsian media lain.

  1. Kemas kini - Resit, bil, pengesahan digital, dan penyata kewangan anda terdapat di label Kemas Kini.
  2. Utama - Mesej yang tidak termasuk di tempat lain dan e-mel peribadi masuk ke label Utama.
  3. Forum - E-mel mengenai mesej dari papan, kumpulan, dan forum dalam talian secara langsung di tab Forum.
  4. Promosi - Ledakan e-mel dan kempen pemasaran yang menjengkelkan dihantar ke Promosi.

Catatan: Gmail sangat pandai menyaring e-mel ke label selagi anda mengaktifkannya dan dikonfigurasikan dengan betul. Walau bagaimanapun, beberapa e-mel baru mungkin masih terdapat di tab Utama.

Mengkonfigurasi Label Pintar

Google membolehkan anda memilih Label Pintar mana yang muncul di peti masuk anda. Sebagai contoh, menu konfigurasi adalah tempat anda boleh membuang Promosi atau Sosial dari peti masuk anda. Inilah yang perlu anda lakukan.

Langkah 1

Klik pada ikon Gear di sudut kanan atas skrin untuk mengakses menu Tetapan. Kemudian klik pada "Lihat semua tetapan."

Langkah 2

Sekarang, pilih "Peti Masuk" dan klik pada kotak di hadapan label yang ingin anda masukkan di peti masuk anda. Kecuali anda benar-benar memerlukan e-mel Promosi atau Sosial, jangan biarkan semuanya diperhatikan. Setelah selesai, klik "Simpan Perubahan" untuk mengesahkan dan anda sudah bersedia.

Menggunakan Penapis untuk menyusun E-mel secara automatik

Penapis ada untuk menyusun e-mel secara automatik dan meletakkannya di bawah label yang betul. Seperti yang ditunjukkan, penapis lalai melakukan pekerjaan yang cukup baik sendiri dan anda juga boleh menetapkan penapis tersuai.

Langkah 1

Lancarkan Gmail dan klik pada anak panah bawah kecil di bar carian (anak panah berada di paling kanan bar). Borang digital turun dan anda perlu mengisi bahagian yang berkaitan.

Langkah 2

Bentuknya cukup lengkap dan merangkumi e-mel pengirim dan penerima, subjek, ukuran, tarikh, dan lain-lain. Medan "Termasuk kata-kata" cukup menarik kerana membolehkan anda memasukkan kata kunci sasaran dan menghantar spam terus ke lupa digital.

Langkah 3

Setelah anda mengisi medan, klik Buat Penapis dan tetingkap pop timbul muncul, maka anda harus memilih "Langkau Kotak Masuk (Arkibkannya)". Dengan melakukan ini, anda memastikan e-mel penapis mengelakkan peti masuk anda dan hanya muncul di bawah label yang ditentukan. Anda juga harus memilih "Terapkan juga filter ke 15 perbualan yang sepadan ā€¯terletak di bahagian bawah tetingkap pop timbul.

Langkah 4

Terdapat anak panah tarik-turun di sebelah "Terapkan label", klik anak panah itu dan pilih label yang sesuai dengan e-mel yang difilter.

Petua Pakar: Google tidak menghadkan pilihan anda pada label lalai. Klik pada "Label baru" dan buat label khusus yang sesuai dengan keperluan anda.

Langkah 5

Akhirnya, anda mengklik pada "Buat penapis" sekali lagi dan semua e-mel yang disaring melompat dari peti masuk anda dan masuk ke label. Ini juga berlaku untuk e-mel lama yang anda terima dari pengirim tertentu. Anda boleh melihat e-mel yang ditapis jika anda memilih Semua Mel atau pergi ke penapis itu.

Pertimbangan Penting

Mesej yang disaring muncul di folder masing-masing ketika Anda menggunakan klien e-mel untuk mengakses Gmail melalui IMAP. Sebaliknya, ini tidak berlaku apabila anda menggunakan Gmail POP. Kali ini, mesej yang disaring muncul dengan semua mesej baru.

Mengeksport dan Mengimport Penapis

Anda mungkin tidak mengetahuinya, tetapi Google membenarkan anda mengeksport dan mengimport penapis. Ini boleh menjadi penyelamat sebenar jika anda perlu berpindah ke pelanggan e-mel baru.

Untuk mengeksport penapis, buka Pengaturan Gmail, klik pada "Lihat semua tetapan" dan pilih tab "Penapis dan alamat yang disekat". Pilih penapis yang ingin anda eksport dan klik "Eksport". Anda akan mendapat fail .xml yang dapat diedit melalui penyunting teks. Tetapi tidak ada alasan untuk melakukan pengeditan di sana kerana lebih mudah untuk menghapus / menukar penapis setelah anda memuat naiknya.

Mengimport penapis juga cukup mudah. Pergi ke bahagian bawah halaman dan pilih "Import penapis" kemudian "Pilih Fail". Cari fail .xml penapis, klik padanya, dan pilih "Buka fail". Gmail tidak menyelesaikan tindakan secara automatik, Anda perlu mengklik "Buat penapis" untuk mengesahkan.

Trik kemas: Cara terpantas untuk menyusun e-mel penting secara automatik ialah membintanginya. Cukup klik pada bintang kecil di sebelah tarikh dan masa dan e-mel muncul di bahagian Berbintang.

Posmen Datang

Apabila semua sudah selesai dan selesai, menyiapkan penguraian automatik di Gmail memerlukan sedikit masa dan usaha. Tetapi UI intuitif, mudah digunakan, dan anda hanya perlu melakukannya sekali sahaja.

Adakah anda menggunakan klien e-mel untuk mengakses akaun Gmail anda? Label khusus apa yang ingin anda buat? Jangan ragu untuk memberitahu kami lebih banyak mengenai pilihan anda di bahagian komen di bawah.