Cara Menambah Pentadbir di Telegram

Sebagai salah satu aplikasi sembang tercepat dan paling mudah, Telegram digunakan untuk pelbagai tujuan. Memandangkan kapasiti anggota yang tinggi, orang ramai masuk ke aplikasi ini untuk melakukan segalanya dari menguruskan komuniti syarikat dan syarikat permulaan, hingga mengatur sembang kumpulan peribadi. Apa pun yang anda gunakan Telegram, jika anda mempunyai kumpulan atau saluran, anda mungkin mahu menetapkan pentadbir.

Cara Menambah Pentadbir di Telegram

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan pentadbir ke kumpulan dan saluran Telegram.

Cara Menambah Pentadbir di Telegram

Seperti disebutkan sebelumnya, saluran dan kumpulan Telegram dapat menangani puluhan ribu ahli. Tidak mungkin satu orang dapat menangani nombor pengguna ini. Sekiranya anda perlu menambahkan pentadbir kumpulan, berikut cara melakukannya:

 1. Buka aplikasi Telegram / aplikasi web.

 2. Pergi ke kumpulan yang ingin anda tambah pentadbir.
 3. Navigasi ke sudut kanan atas skrin / halaman dan klik ikon tiga titik.

 4. Dari menu lungsur turun, pilih Urus kumpulan.

 5. Dari skrin seterusnya, pilih Pentadbir.

 6. Pilih Tambah Pentadbir.

 7. Pilih ahli dari senarai yang ingin anda promosikan kepada pentadbir.

 8. Pilih kebenaran ahli yang anda mahu benarkan.

 9. Klik Jimat.

  telegram tambah admin

Cara Menambah Pentadbir Saluran di Telegram

 1. Buka aplikasi Telegram / aplikasi web.

 2. Buka saluran yang ingin anda tambahkan pentadbir.

 3. Di sudut kanan atas, pilih ikon tiga titik.

 4. Pergi ke Urus Saluran.

 5. Di tetingkap seterusnya, pilih Pentadbir.

 6. Pergi ke Tambah Pentadbir.

 7. Pilih ahli yang ingin anda promosikan kepada pentadbir.

 8. Pilih hak istimewa ahli tersebut.

 9. Pilih Jimat untuk mengesahkan.

Cara Menambah Bot Pentadbir di Telegram

Terdapat pelbagai bot yang terdapat di Telegram yang dapat membantu anda menguruskan kumpulan dan saluran anda. Mereka berguna untuk menghantar mesej secara automatik pada waktu yang ditentukan dan pada hari-hari tertentu dan fungsi berulang serupa yang tidak perlu membuang masa anda sebagai pentadbir Telegram.

Terdapat pelbagai bot eksklusif yang terdapat di laman web rasmi Telegram. Menambahkannya semudah menavigasi ke halaman bot dan menambahkannya ke saluran / kumpulan / sembang individu.

pentadbir telegram

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan pelbagai bot pihak ketiga, tetapi Telegram tidak menjamin bahawa ia selamat. Menambah keistimewaan pentadbir ke bot yang mungkin merupakan perisian jahat boleh membahayakan sembang anda dan anggota yang terlibat. Jangan tambahkan bot ke Telegram melainkan anda yakin sepenuhnya bahawa ia sah.

Akhirnya, anda juga boleh membuat bot tersuai anda sendiri. Ini memerlukan pengalaman pengekodan, oleh sebab itu kami tidak akan membincangkannya di sini. Terdapat pelbagai tutorial dalam talian yang berguna.

Inilah cara menambahkan bot ke saluran / kumpulan:

 1. Buka sembang dengan bot yang dimaksudkan.

 2. Klik ikon tiga titik di sudut kanan atas skrin.

 3. Pilih Tambah ke Kumpulan.

 4. Pilih kumpulan / saluran yang ingin anda tambah bot.

 5. Sahkan dengan mengklik okey.

Mempromosikan bot ke pentadbir dilakukan dengan cara yang sama seperti anda mempromosikan ahli saluran lain. Bot pada dasarnya adalah entri sembang individu. Setelah anda menambahkan bot ke kumpulan atau saluran, gunakan arahan untuk mempromosikan ahli ke pentadbir, seperti yang dijelaskan di atas.

Soalan Lazim Tambahan

1. Bagaimana saya boleh menukar pentadbir di saluran Telegram?

Sembang telegram boleh mempunyai bilangan pentadbir yang tidak terhad. Untuk menambahkan pentadbir, anda tidak perlu berhenti menjadi pentadbir sendiri. Walau bagaimanapun, jika anda tidak mahu menjadi pentadbir kumpulan lagi, anda boleh memberikan hak pentadbir kepada orang lain.u003cbru003eu003cbru003eUntuk melakukan ini, pergi ke saluran atau kumpulan yang berkenaan dan pilih ikon tiga titik. Kemudian, pilih Urus kumpulan atau Urus saluran. Pilih Pentadbir. Pergi ke Tambah Pentadbir. u003cbru003eu003cbru003ePilih ahli yang ingin anda pindahkan hak pentadbir. Pada senarai keistimewaan, balikkan suis di sebelah Tambah Pentadbir Baru. Pilih Pindahkan pemilikan kumpulan dan pilih Simpan. Sekarang, ahli yang anda pilih adalah pemilik kumpulan baru. Seterusnya, minta mereka membuang hak pentadbir anda.

2. Bagaimana saya boleh mengenali pentadbir saluran Telegram?

Telegram tidak membenarkan ahli saluran atau kumpulan bukan pentadbir mengakses maklumat mengenai pentadbir kumpulan. Ini menghentikan pentadbir saluran yang di spam oleh ahli kumpulan dan melindungi keselamatan dalam talian mereka. Satu-satunya cara untuk mendapatkan maklumat mengenai pentadbir dalam sembang kumpulan atau saluran adalah jika anda sendiri menjadi pentadbir dan diberi hak istimewa untuk melihat siapa pentadbir lain.u003cbru003eu003cbru003eAnda mungkin menganggap ini menjengkelkan, tetapi bayangkan jika semua orang dalam sepuluh -kumpulan ahli-ahli dapat mengakses identiti pentadbir. Ini berlaku terutamanya untuk saluran yang tidak memerlukan persetujuan pentadbir untuk masuk, yang biasanya berlaku untuk saluran yang lebih besar.

3. Apa yang boleh dilakukan oleh pentadbir di Telegram?

Pentadbir yang mempunyai kemampuan untuk menambah pentadbir baru dapat memberikan senarai kebenaran kepada mereka. Bergantung pada izin kumpulan tersuai, admin dapat mengubah info kumpulan / saluran, menghapus mesej, melarang pengguna, mengundang pengguna melalui pautan, pin pesan, menguruskan sembang suara, memilih untuk tetap tanpa nama, dan menambahkan pentadbir baru. u003cbru003eu003cbru003eTidak semua pentadbir kumpulan mempunyai kebenaran yang sama. Pemilik kumpulan dapat menetapkan tajuk pentadbir dan menonaktifkan semua yang disebutkan di atas, bergantung pada izin kumpulan khusus.

4. Bagaimana saya boleh membuang diri saya dari pentadbir di Telegram?

Anda boleh melakukannya dengan meminta pentadbir lain (dengan syarat mereka mempunyai izin untuk melakukannya) untuk menghapus hak pentadbir anda dari kumpulan / saluran Telegram. Mereka boleh melakukannya dari senarai Pentadbir kumpulan di skrin maklumat kumpulan.

Penyesuaian Pentadbiran Telegram

Selagi anda mempunyai hak istimewa untuk melakukannya, anda boleh menyesuaikan semua pentadbir dalam kumpulan. Walau bagaimanapun, peranan pemilik / pencipta tetap menjadi yang paling kuat di Telegram. Mereka boleh menetapkan pentadbir baru, memilih hak istimewa semua orang, bahkan menghapus keseluruhan kumpulan / saluran / sembang. Kepemilikan secara automatik diberikan kepada pencipta sembang, yang dapat memberikan hak istimewa ini kepada anggota lain di dalamnya.

Kami harap kami telah menjelaskan semua yang perlu anda ketahui mengenai tetapan pentadbir Telegram. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau petua tambahan, teruskan dan tinggalkan komen di bawah.