Cara Menyimpan Cerita Snapchat Secara Automatik

Salah satu ciri Snapchat yang paling popular adalah Snapchat Story, di mana pengguna boleh menghantar Snaps mereka yang berlangsung selama 24 jam. Orang biasanya menyiarkan gambar makanan, binatang peliharaan, atau gambar dari malam mereka, dan sifat sementara Snapchat Stories adalah sebahagian besar dari pengalaman Snapchat. Walau bagaimanapun, banyak Snaps bernilai penjimatan.

Cara Menyimpan Cerita Snapchat Secara Automatik

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda dapat dengan mudah mengatur aplikasi Snapchat anda untuk menyimpan Cerita Snapchat anda secara automatik.

Menyimpan Cerita Snapchat secara automatik pada Telefon Pintar Anda

Sudah tentu anda dapat menyimpan semua Cerita Snapchat anda secara manual. Anda boleh memuat turunnya melalui aplikasi itu sendiri atau hanya mengambil tangkapan skrin biasa setelah anda menyiarkannya.

Tetapi perkara ini mudah dilupakan, dan lebih senang jika Cerita anda dimuat turun secara automatik sebaik sahaja anda menghantarnya. Nasib baik, Snapchat telah menyertakan ciri yang membolehkan semua pengguna melakukan ini.

Inilah cara anda boleh menggunakan aplikasi Snapchat anda untuk menyimpan Cerita anda secara automatik:

 1. Buka aplikasi Snapchat anda

 2. Pilih ikon profil anda di sudut kiri atas skrin

 3. Ketik ikon Gear

 4. Pilih Kenangan dari menu pilihan yang dipaparkan - terdapat di bawah Pemberitahuan

 5. Ketik pada pilihan Auto Save My Story Snaps

 6. Pilih Auto Simpan ke Kenangan

Sekiranya anda ingin menyimpan Cerita Snapchat ke telefon pintar anda, tugas anda belum selesai - anda juga perlu mengetuk pilihan "Simpan Butang", yang terletak di bawah tab SIMPAN TUJUAN.

Dari sana, pilih di mana anda mahu Cerita Snapchat anda disimpan secara automatik. Anda boleh memilih Memori, Roll Kamera, atau kedua-duanya.

Snapchat Memories adalah ciri yang membolehkan pengguna menyimpan gambar dan video mereka untuk kemudian. Ini pada dasarnya berfungsi seperti ciri Story Archive Instagram, yang bermaksud bahawa anda dapat melihat Snaps sebelumnya anda bila-bila masa yang anda mahukan dari aplikasi. Anda juga boleh menghantar Snaps tersebut atau memuat turunnya kemudian dari Memories.

Yang terbaik adalah memilih Memori & Roll Kamera kerana ia akan menyimpan Snaps anda di aplikasi dan di telefon anda, dan anda dapat melihat atau mengirimnya bila-bila masa anda suka. Tetapi jika anda ingin menyimpan Story Snaps anda hanya pada telefon pintar anda, pilih Camera Roll Only. Jelas, ini akan memakan ruang pada peranti anda.

Memadamkan Gambar dari Cerita Snapchat Anda

Menyimpan Cerita Snapchat berguna kerana banyak sebab tetapi kadang-kadang anda mahu memadamkan beberapa cerita sebagai gantinya. Sama ada anda telah memposting foto yang salah atau anda telah berubah pikiran setelah Cerita anda dimuat, anda harus tahu cara menghapusnya.

Langkah-langkah berikut akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda dapat menurunkan Snap Story anda dengan mudah:

 1. Buka aplikasi Snapchat anda

 2. Ketik ikon profil anda di sudut kiri atas skrin kamera - ini akan membuka halaman Cerita

 3. Cari Snap yang ingin anda hapus dari Snapchat Story anda dan ketuk padanya

 4. Leret ke atas kemudian ketuk ikon tong sampah - terletak di sudut kiri bawah skrin

 5. Ketik Padam dari tetingkap pop timbul

Sekiranya anda ingin menyimpan Snap anda sebelum menghapusnya, semua yang perlu anda lakukan adalah mengetuk pilihan Save. Pilihan ini terletak di sebelah ikon tong sampah.

Untuk menghapus Snap dari Kenangan anda sepenuhnya, inilah yang harus anda lakukan:

 1. Buka Snapchat

 2. Leret ke atas pada skrin kamera - ini akan membuka halaman Kenangan

 3. Cari Kisah yang ingin anda hapus dan tekan lama untuk memilih.

 4. Pilih ikon tong sampah yang akan muncul di bahagian bawah skrin

 5. Ketik Padam dari tetingkap pop timbul

Setelah anda menyelesaikan langkah terakhir, Snap anda akan dihapus sepenuhnya dari Snapchat Memories anda.

Yang perlu anda ketahui sebagai pengguna Snapchat adalah anda tidak dapat menghapus Snap setelah anda menghantarnya. Pada Februari 2017, anda tidak dapat menghapus Snaps yang dihantar walaupun anda menghapus akaun Snapchat anda. Oleh itu, berhati-hatilah dengan siapa yang anda kirimkan Snaps anda dan apa yang anda pilih untuk hantar.

Selamat Menyambar

Snapchat menjadi lebih senang digunakan jika anda tahu bagaimana menggunakan semua ciri yang ditawarkannya.

Oleh kerana Snapchat selalu memasukkan sesuatu yang baru dengan kemas kini baru mereka, pastikan bahawa anda sentiasa mengetahui perisian mereka. Anda tidak ketinggalan ciri menarik baru.