Cara Mengemas kini Permainan Xbox One secara automatik

Mengemas kini permainan Xbox One anda perlu jika anda ingin menikmati ciri terbaru mereka. Juga dinasihatkan agar anda mengemas kini keseluruhan sistem Xbox One anda apabila kemas kini tersedia. Bagaimanapun, pembangun sentiasa berusaha memperbaiki perisian.

Cara Mengemas kini Permainan Xbox One secara automatik

Oleh itu, jika kemas kini besar muncul, anda harus menerimanya dan mengambil sedikit masa untuk mengemas kini sistem. Kemas kini baru bermaksud peningkatan ciri dan tambahan yang dapat menjadikan pengembaraan permainan anda lebih menyeronokkan.

Tanpa basa-basi lagi, mari kita lihat bagaimana anda boleh mengemas kini permainan dan aplikasi Xbox.

Mengemas kini Konsol Permainan Xbox One anda

Kemas kini Permainan Xbox One

Secara amnya, terdapat dua jenis kemas kini yang boleh anda lakukan pada konsol Xbox One anda. Jenis pertama adalah manual, sementara yang kedua adalah automatik.

Kedua-dua kemas kini ini mempunyai kebaikan dan keburukan, jadi mari kita jelaskan lebih lanjut.

Bagaimana Mengemas kini Perisian Xbox One Anda Secara Automatik?

Sekiranya anda tidak mahu membuang masa untuk memeriksa kemas kini, sistem dapat melakukan ini untuk anda. Dengan kata lain, setelah anda menyediakan Xbox One untuk kemas kini perisian automatik, anda akan selalu mempunyai versi permainan dan aplikasi terbaru di konsol anda sambil tidak perlu mengangkat jari.

Inilah cara anda dapat melakukannya:

  1. Buka Panduan dengan menekan butang Xbox
  2. Navigasi ke ikon Gear
  3. Pilih Sistem
  4. Pilih Tetapan (dalam beberapa versi, anda boleh melewati langkah ini)
  5. Pilih pilihan berlabel "Info & kemas kini konsol" atau "Kemas kini" (bergantung pada sistem anda)

Maklumat Sistem xbox satu

Dari sana, anda akan dapat melihat kemas kini mana yang tersedia untuk anda muat turun. Di kedua-dua tab Konsol dan Permainan & Apl, anda akan menemui kotak centang Tetap Konsol Saya Terkini. Cukup tandakan kedua kotak pilihan dan kerja anda selesai.

Dengan melakukan ini, keseluruhan sistem anda akan dikemas kini secara automatik di latar belakang semasa konsol Xbox One anda dimatikan. Ini akan menghilangkan masa menunggu ketika anda ingin bermain permainan yang telah menerima kemas kini sejak kali terakhir anda memainkannya.

Oleh kerana anda telah memeriksa kedua-dua kotak pilihan, keseluruhan perisian anda akan diperbaharui secara automatik, bukan hanya permainan anda.

Sekiranya anda hanya mahu mengemas kini permainan anda, cukup centang kotak kedua di bahagian Permainan & Apl. Yang pertama harus dibiarkan.

Kemas kini automatik sangat baik untuk alasan yang jelas, tetapi kekurangannya ialah anda kehilangan kawalan memori konsol anda. Semua berlaku di latar belakang dan konsol tidak meminta izin anda untuk terus memuat turun dan memasang kemas kini.

Itu bermakna anda perlu mengesan berapa banyak memori yang tersisa. Sekiranya anda kehabisan, anda akan mula menyedari masalah.

xbox-satu-kemas kini

Bagaimana Mengemas kini Perisian Xbox One Secara Manual?

Anda boleh mengemas kini keseluruhan perisian anda dengan melakukan semuanya secara manual. Inilah cara anda dapat melakukannya hanya dalam beberapa langkah mudah:

  1. Akses Panduan dengan menekan butang Xbox
  2. Navigasi ke ikon Gear
  3. Pilih Sistem
  4. Pilih Tetapan (beberapa versi tidak mempunyai pilihan ini, jadi lompat ke langkah seterusnya)
  5. Klik "Kemas kini" atau "Maklumat & kemas kini Konsol"

Kemas kini Permainan Xbox One secara automatik

Selepas itu, anda akan dapat melihat semua kemas kini di sebelah kiri skrin. Untuk mengemas kini permainan anda, cukup melalui semua kemas kini yang tersedia dan klik pada yang dimaksudkan untuk permainan anda. Ini hanya akan mengemas kini permainan atau aplikasi tertentu yang telah anda pilih.

Sudah tentu, jika anda ingin mengemas kini keseluruhan perisian Xbox One, anda harus melalui semua kemas kini yang ada dan mengemas kini secara manual, satu persatu.

Dengan mengklik Status Pembaruan Konsol Terkini, anda akan diminta dengan tarikh terakhir kali anda mengemas kini perisian dan maklumat tambahan lain mengenai penyediaan Kemas Kini.

Sudah tentu kaedah ini memerlukan lebih banyak kerja untuk mengemas kini permainan dan aplikasi anda, tetapi ini memberi anda kawalan sepenuhnya ke atas memori konsol anda. Anda boleh memilih dengan tepat apa yang anda mahu muat turun dan bila anda mahu melakukannya. Bagi sebilangan pengguna, ini lebih senang digunakan berbanding kaedah kemas kini automatik.

Kaedah Mana Yang Perlu Anda Pilih?

Ini bergantung sepenuhnya kepada anda. Kedua-dua kaedah mempunyai kelebihan dan kekurangan yang jelas, jadi tentukan apa yang anda mahu lakukan berdasarkan pilihan dan tabiat anda.

Anda sentiasa boleh menukar kaedah kemas kini yang sedang anda gunakan. Sebagai contoh, anda boleh membenarkan sistem anda mengemas kini semuanya pada setiap akhir bulan, apabila banyak kemas kini baru tersedia. Kemudian hapus centang ciri kemas kini automatik dan muat turun apa sahaja yang anda perlukan secara manual.