Ulasan Avast Free Antivirus 2014

Ulasan Avast Free Antivirus 2014

Gambar 1 dari 4

Avast Free Antivirus 2014

Avast Free Antivirus 2014
Avast Free Antivirus 2014
Avast Free Antivirus 2014

Avast memberikan kesan yang baik dari kata go, dengan antara muka berasaskan panel yang bersih yang memperlihatkan semua ciri yang tersedia dengan rapi. Secara semula jadi, ini termasuk pengimbasan malware masa nyata dan atas permintaan, serta modul perlindungan web yang berfungsi sebagai proksi tempatan (jadi ia harus berfungsi dengan penyemak imbas mana pun yang anda gunakan). Lihat juga: antivirus percuma terbaik 2014.

Antaramuka tetapan memungkinkan anda mengubah bagaimana dan kapan pemberitahuan pop-up muncul, mengatur dan menjadualkan imbasan, masuk dan keluar dari "mod permainan" senyap, dan bahkan mengkonfigurasi peringatan e-mel, yang akan memberitahu Anda dari jauh jika ada sesuatu yang tidak diinginkan ditemukan.

Terdapat banyak pilihan ciri sekunder juga. Modul Pembersih Penyemak Imbas menghilangkan tambahan penyemak imbas yang mengganggu dan memperbaiki tetapan konfigurasi yang dipasang oleh perisian intip. Alat Pembaharuan Perisian memperbaharui komponen seperti Adobe Air, Flash dan Java, menutup kerentanan dalam proses tersebut. Terdapat juga pembangun media penyelamat yang dapat membuat pemacu kilat USB atau CD yang dapat di-boot dalam dua klik.

Avast Free Antivirus 2014

Seperti biasa dengan perisian keselamatan percuma, anda akan mendapat banyak rujukan mengenai ciri-ciri yang tidak disertakan. Klik pada ikon firewall, kotak pasir atau pengurus kata laluan dan anda akan dijemput untuk membeli suite keselamatan komersial Avast.

Panel Kedai menawarkan muat turun selanjutnya, percuma dan berbayar. Semua tambahan pilihan ini ditandakan dengan jelas, kecuali untuk perkhidmatan SecureLine VPN, yang dikenakan pada harga £ 6 termasuk PPN sebulan. Secara adil, anda ditawarkan percubaan tiga hari apabila anda mengaktifkan ciri tersebut.

Semua perkara baik ini akan diperdebatkan jika Avast tidak mempunyai mesin virus yang cekap. Namun, dalam ujian kami, terbukti sangat mampu, memintas 94% perisian hasad dunia nyata kami. Suite berbayar terbaik lebih baik, tetapi jika anda tidak mahu menggali dompet anda, Avast hampir menghampiri tahap perlindungan tersebut.

Avast Free Antivirus 2014

Avast juga mengagumkan kami dengan kemampuannya untuk tidak menghalangi perisian yang sah. Dengan tetapan lalai, semuanya sesuai dengan Microsoft Windows Defender dalam ujian positif palsu kami, memperoleh penilaian 99%. Sekiranya anda tidak mempercayai penilaian Avast, ciri Mod Keras yang baru dalam keluaran ini menggunakan pendekatan yang bertentangan, yang hanya boleh dijalankan sebagai eksekusi yang disenaraikan dalam senarai putih. Bukan idea yang buruk bagi pengguna yang kurang teknikal.

Teka-teki terakhir teka-teki adalah respons sistem, dan Avast juga berjaya di sini. Rasanya halus dan licin, walaupun pada sistem Atom berkuasa rendah. Tidak menghairankan, ia tidak dapat menandingi Windows Defender Microsoft, dan kami tidak terlalu gembira kerana harus menunggu lebih dari 15 minit untuk menyelesaikan sistem pemindaian "cepat". Tetapi dengan skor prestasi keseluruhan 90% dalam ujian kami, Avast lebih ringan daripada pesaing bebas lain dan - mungkin dibantu oleh set ciri yang lebih ramping - bahkan mengalahkan kebanyakan pilihan komersial. Overhead cakera 343MB juga senang digunakan.

Dengan banyak kotak dicentang, Avast adalah pilihan yang jelas bagi sesiapa sahaja yang tidak mahu melabur dalam langganan tahunan. Malah ada aplikasi Android percuma dan percuma; jika anda mendaftar di laman web Avast, anda boleh menguruskan kedua-dua langganan secara terpusat, dan mengakses ciri anti-kecurian untuk peranti mudah alih dan PC.

Perincian

Subkategori perisianKeselamatan internet

Sokongan sistem operasi

Sistem operasi Windows Vista disokong?iya
Sistem operasi Windows XP disokong?iya
Sokongan sistem operasi lainWindows 8