Ulasan paksi M1054

Ulasan paksi M1054

Gambar 1 dari 4

Paksi M1054

Paksi M1054
Paksi M1054
Paksi M1054
£ 311 Harga semasa dikaji

M1054 dari Axis Communications adalah salah satu kamera IP terkecil di dunia tetapi dilengkapi dengan insang dengan ciri-ciri. Kamera 1 megapiksel ini memberikan resolusi HDTV 720p dengan nisbah aspek 16:10, menyediakan aliran video H.264 dan M-JPEG serentak dan berjalan pada 30fps penuh untuk semua resolusi.

Ia memiliki sensor PIR (pasif inframerah) terpadu, lampu LED intensiti tinggi, ditambah pembesar suara dan mikrofon terbina dalam, dan bahkan sesuai dengan PoE. Kamera dilengkapi dengan braket pelekap dinding dan lengan pemanjang, dan bahkan menekan pada blok terminal empat pin untuk menambahkan penggera dan mengawal peranti luaran seperti lampu keselamatan.

Pemasangan tidak akan lama kerana Utiliti IP gabungan mencari kamera di rangkaian dan menawarkan akses cepat ke antara muka webnya, yang dibuka dengan paparan langsung. Lensa sudut lebar memperkenalkan sedikit kesan mata-ikan, tetapi kualiti gambar kamera sangat bagus.

Fokus sedikit pada sisi lembut dan tidak setajam kamera IP kelas atas Axis. Walaupun begitu, tahap perincian yang ditawarkan masih luar biasa untuk kamera dengan dimensi kecil ini dan pada resolusi teratas, anda memerlukan monitor yang besar untuk melihat gambaran penuh.

Paksi M1054

Anda boleh menukar antara M-JPEG dan H.264 secara langsung dari paparan langsung, dan dalam tinjauan kami mengenai Axis P3301, kami mendapati H.264 mempunyai penggunaan lebar jalur rangkaian yang jauh lebih rendah daripada M-JPEG. Profil aliran digunakan untuk mengelompokkan tetapan seperti resolusi, pengekodan dan audio bersama-sama, dan ini diakses dari paparan langsung.

Kamera tidak mempunyai masalah untuk memberikan 30fps teratas pada semua resolusi dan kami mendapati pergerakan dapat disampaikan dengan baik dengan sedikit tanda-tanda tersentak. Kelewatan kurang dari setengah saat bermaksud audio hanya sedikit tidak selaras dengan suapan video, dan walaupun kami mendapati mikrofon terlalu sensitif pada tetapan lalai, kami dapat menyesuaikan keuntungan input agar sesuai.

M1054 adalah anak kecil yang serba boleh kerana dapat bertindak balas terhadap pelbagai peristiwa dan mengikatnya dengan set arahan yang menentukan tindakan apa yang harus dilakukan. Pengesanan gerakan, gangguan kamera, sensor PIR dan tingkat suara dapat dipantau, dan ketika dipicu dapat menyebabkan kamera mematikan gambar ke pelayan FTP dan HTTP, mengirim e-mel kepada beberapa penerima, menyalakan lampu dan menyiarkan peringatan yang dapat didengar.

LED mungkin kecil tetapi cukup terang untuk memasang retina anda dan boleh dihidupkan dan dimatikan secara manual dari paparan langsung. Pembesar suara dalaman juga cukup baik untuk didengar dengan jelas. Kamera ini mempunyai empat klip audio pra-rakaman yang tersimpan dalam ingatannya termasuk anjing menggonggong, tetapi anda boleh menggunakan mikrofon dalaman untuk merakam dan menyimpan sendiri.

Kualiti gambar mungkin tidak sesuai dengan standard tinggi yang kami harapkan dari kamera IP Axis, tetapi kami masih merasa cukup baik untuk pelbagai tugas pengawasan dalaman. Memandangkan kemampuannya yang luas, M1054 berharga sangat kompetitif - satu-satunya perkara yang tidak dapat dilakukannya adalah membuat teh.

Jaminan

Waranti RTB tahun 3

Spesifikasi

Jenis sensor Imbasan progresif 1 / 2dalam RGB CMOS
Kadar bingkai video 30fps
Kelajuan penyesuai berwayar 100Mbit / saat
Piawaian WiFi N / A
Kuasa Ethernet iya
Skema pemampatan MJPEG, H.264

Perisian

Antara muka web? iya
Perisian dibekalkan Utiliti persediaan paksi