Cara Menambah Akaun ke Google Play

Sebagai hab kandungan utama, Google Play adalah perkhidmatan penting yang menyediakan semua aplikasi penting untuk setiap peranti Android. Walaupun kedai alternatif ada untuk Android, anda mungkin akan mendapat setiap permainan dan aplikasi yang anda perlukan dari Google Play, jadi perlu menambahkan akaun.

Cara Menambah Akaun ke Google Play

Artikel ini akan menerangkan bagaimana anda dapat menambahkan dan mengurus satu atau beberapa akaun Google Play pada peranti Android anda.

Cara Menambah Akaun di Google Play

Google Play dihubungkan ke akaun Google anda - itulah yang anda gunakan untuk log masuk ke Gmail, YouTube, dan perkhidmatan Google anda yang lain.

Sekiranya anda tidak mempunyai akaun Google, anda perlu menyediakannya sebelum mengkonfigurasi Google Play. Begini caranya:

 1. Masukkan halaman log masuk untuk Google. Anda dapat menjangkau halaman dengan tiga cara: menggunakan pautan ini, mengklik ikon kanan atas di halaman carian Google, atau mencari secara dalam talian untuk 'membuat akaun Google.'

 2. Sebaik sahaja anda sampai ke borang pembuatan akaun, masukkan nama depan dan belakang anda. Anda juga perlu membuat nama pengguna dan kata laluan.

 3. Tekan '' Seterusnya. ''

 4. Tambahkan nombor telefon yang boleh anda gunakan untuk mengesahkan dan mengamankan akaun anda. Langkah ini adalah pilihan tetapi sangat disyorkan untuk melindungi data anda dari akses yang tidak dibenarkan.

Sekarang anda mempunyai akaun Google, dan anda boleh menggunakannya untuk menyiapkan Google Play.

Ikuti langkah-langkah ini untuk menambahkan akaun di Google Play:

 1. Buka tetapan untuk peranti anda, cari dan ketuk '' Akaun. ''
 2. Ketik ‘‘ Tambahkan akaun ’’, kemudian di ‘‘ Google. ’’

 3. Anda akan mendapat arahan mengenai cara meneruskannya. Perincian langkah ini akan bergantung pada pembuatan dan model peranti anda, jadi pastikan untuk mengikuti setiap arahan dengan tepat.
 4. Apabila diminta untuk menambahkan akaun, masukkan kelayakan Google anda.

Peranti anda sekarang akan disiapkan untuk menggunakan akaun Google anda, dan anda akan dapat masuk ke sana pada kali anda membuka Google Play.

Cara Menambah Akaun Google di Android TV

Sekiranya anda memiliki TV Android, anda juga boleh menambahkan akaun pada peranti tersebut. Inilah cara menambahkan akaun Google yang ada di TV anda:

 1. Di alat kawalan jauh anda, tekan butang '' Rumah ''.

 2. Cari Tetapan - boleh dilambangkan dengan nama atau ikon roda gigi.

 3. Bergantung pada TV, anda akan melihat pilihan bernama '' Tambahkan akaun '', '' Akaun dan Log masuk '', atau yang serupa. Pilih pilihan yang berkaitan dengan akaun.

 4. Anda akan mendapat arahan untuk memasukkan e-mel dan kata laluan anda. Setelah selesai, sahkan tindakannya.

Akaun anda kini harus aktif di TV. Sekiranya anda telah menghubungkan akaun Google anda dengan nombor telefon anda, anda mungkin mendapat pemberitahuan di telefon anda. Ciri keselamatan ini akan memberitahu anda setiap kali peranti baru digunakan untuk log masuk ke akaun anda.

Ketuk '' Benarkan '' pada arahan yang muncul di telefon anda untuk membenarkan TV anda masuk ke akaun.

Soalan Lazim Tambahan

Berapa banyak akaun yang boleh anda tambahkan ke Google Play?

Anda mempunyai bilangan akaun Google yang tidak terhad, dan yang sama berlaku untuk akaun Google Play anda. Anda tidak akan dapat menggunakan Google Play dengan banyak akaun pada masa yang sama. Sebaliknya, anda perlu log masuk ke satu akaun dan memasang permainan atau aplikasi yang menggunakannya.

Sekiranya anda ingin menukar akaun di Google Play, ikuti langkah berikut:

1. Di Google Play, cari ikon dengan inisial atau gambar profil anda. Ia harus berada di sudut kanan atas, di kotak carian.

2. Mengetuk ikon profil anda akan memunculkan daftar semua akun yang sedang anda log masuk pada perangkat anda. Yang anda gunakan pada masa ini akan berada di atas, dan yang lain akan berada di bawah garis.

3. Ketuk salah satu akaun lain, dan Google Play akan beralih kepadanya.

3. Bagaimana Saya Membuat Akaun Google Lain?

Tidak ada had berapa banyak akaun Google yang dapat anda miliki, dan membuat akaun tambahan agak mudah. Anda boleh melakukannya terus dari laman utama Google menggunakan kaedah berikut:

1. Di laman utama (yang mempunyai logo Google dan bar carian), tekan ikon kanan atas dengan inisial atau gambar profil anda.

2. Anda akan melihat pop timbul yang mengandungi akaun aktif dan lain-lain anda. Di bawah ini akan ada pilihan '' Tambahkan akaun lain '' - ketik atau klik padanya.

3. Penyemak imbas kini akan membawa anda ke halaman log masuk. Di bahagian bawah kotak log masuk, pergi ke '' Buat akaun '', kemudian '' Untuk saya sendiri. ''

4. Dalam borang pembuatan akaun, masukkan nama, nama pengguna baru, dan kata laluan anda.

5. Setelah anda mengisi borang, klik atau ketuk '' Next. ''

Itu sahaja - anda kini mempunyai akaun Google baru.

Manfaatkan Depositori Aplikasi Terbesar

Google Play membolehkan anda menyemak imbas dan memuat turun ribuan permainan dan aplikasi, dan menambahkan akaun baru dapat membantu anda mengatur cara anda menggunakan aplikasi dengan lebih baik.

Adakah anda ingin memasang permainan di akaun peribadi anda tetapi menyimpan akaun perniagaan anda tanpa aplikasi seperti itu? Menyiapkan akaun tambahan akan memungkinkan ini.

Berapa banyak akaun Google Play yang anda ada? Bagaimana anda menggunakan akaun yang berbeza? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.