Cara Menyekat Seseorang di Badoo

Sekiranya anda belum pernah mendengar tentang Badoo sebelum ini, anda mesti memeriksanya. Ini adalah aplikasi temu janji yang paling banyak digunakan yang pernah dibuat. Tinder mungkin lebih popular di Amerika, tetapi Badoo jauh lebih popular di negara lain seperti Brazil, Sepanyol, Mexico, Perancis, dan Itali.

Tetapi memandangkan jumlah penggunanya yang sangat luas, sebilangan buah epal busuk pasti terdapat di Badoo. Tingkah laku agresif adalah perkara biasa pada aplikasi temu janji, terutamanya dari lelaki yang mencari teman wanita dan tidak akan mendapat jawapan. Nasib baik, anda boleh menyekat dan melaporkan orang seperti itu, membaca untuk mengetahui caranya.

Bagaimana Badoo Berfungsi

Seperti setiap aplikasi temu janji lain, Badoo menggunakan prinsip meleret ke kiri atau ke kanan bergantung pada sama ada anda mendapati seseorang menarik. Tetapi bagaimana anda menyiapkan semuanya?

Pertama, anda perlu memuat turun aplikasi dari Google Play Store di Android atau dari Apple Store di iPhone. Aplikasi ini mempunyai model freemium, yang bermaksud percuma untuk memuat turun dan menggunakan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pembelian dalam aplikasi.

Anda perlu mendaftar dengan alamat e-mel dan kata laluan anda. Anda juga diminta untuk memuat naik gambar supaya pengguna lain dapat melihat anda dan memutuskan sama ada mereka ingin menambahkan anda. Setelah mendaftar, anda perlu mengesahkan bahawa sebenarnya anda adalah gambar dengan mengambil gambar baru di tempat. Badoo akan menyemaknya dan membiarkan anda menggunakan aplikasi tersebut sekiranya mereka mengesahkan bahawa itu adalah anda.

Badoo menghalang seseorangKredit gambar: facebook.com/badoo

Bermula

Apabila anda log masuk dan memulakan aplikasinya, secara automatik anda akan dihantar ke tetingkap yang sesuai, di mana anda akan dipadankan dengan orang-orang dari jenis kelamin yang anda minati. Aplikasi ini meminta lokasi anda, sehingga mereka dapat memadankan anda dengan orang yang berdekatan.

Anda harus menekan X jika anda tidak menyukai orang itu, atau meleret ke kiri. Sekiranya anda menyukainya, sapu ke kanan atau ketuk ikon hati. Sekiranya anda ingin mempercepat prosesnya, ketuk ikon di tengah, yang akan menghancurkan mereka. Perhatikan bahawa ciri ini mempunyai kos. Sekiranya orang ini memutuskan untuk menyukai anda kembali, anda akan diberitahu dan anda boleh mula berbual.

Tetapi perkara boleh menjadi semakin kuat dalam sembang. Seseorang yang kelihatan baik pada mulanya boleh menjadi sangat tidak menyenangkan dalam masa yang singkat. Sekiranya orang itu terus menanyakan soalan yang tidak sesuai, menghantar gambar kepada anda, atau menghantar mesej kepada anda dengan spam, anda boleh menyekatnya dengan mudah.

Cara Menyekat Seseorang di Badoo

Sekiranya seseorang mengganggu anda, jangan ragu untuk menyekat dan melaporkannya dengan segera. Inilah cara anda boleh melakukannya di Badoo:

 1. Mulakan aplikasi Badoo pada peranti anda.
 2. Pergi ke tetingkap perbualan, yang mempunyai ikon awan yang terletak di kanan bawah skrin anda.
 3. Masukkan sembang dengan orang yang ingin anda sekat.
 4. Ketik gambar mereka untuk mendapatkan profil mereka.
 5. Leret hingga ke bahagian bawah skrin anda.

  profil blok badoo

 6. Pilih Sekat atau Laporkan
 7. Pada skrin ini, anda boleh memilih mengapa anda melaporkannya (mis. Spam, penipuan, kekasaran, dll.)

  blok dan laporan badoo

 8. Sahkan dengan menekan tanda semak di sudut kanan atas.

Apa Yang Berlaku Apabila Anda Menyekat Seseorang

Orang yang telah anda sekat tidak akan mendapat pemberitahuan yang memberitahu mereka bahawa anda melakukannya. Selain itu, mereka masih dapat melihat profil anda dan mereka akan melihat sama ada anda melawat profil mereka. Menyekatnya hanya akan menghentikan mereka daripada menghantar pesanan kepada anda lagi. Sekiranya anda benar-benar putus asa untuk menghindari seseorang dengan segala cara, mungkin lebih baik membuat akaun baru.

Cara Menguruskan Pengguna yang Disekat

Anda dapat melihat senarai semua pengguna yang disekat ketika masuk ke Tetapan. Inilah cara untuk sampai ke sana:

 1. Cukup pergi ke Profil anda, ikon paling kanan di bahagian bawah skrin anda.
 2. Tetapan terletak di kiri atas skrin anda.
 3. Kemudian pilih Pengguna yang Disekat.
 4. Anda akan melihat semua pengguna yang anda halang.
 5. Untuk menyahsekat seseorang, ketik gambar mereka. Tatal ke bawah profil mereka dan pilih Nyahsekat. Sekiranya anda melakukan ini dengan cepat, orang itu mungkin tidak mengetahui bahawa anda pernah menyekatnya.

Selamat tinggal!

Nasib baik, Badoo menjadikannya sangat mudah untuk menghilangkan jeritan, pengganggu, atau orang yang sangat menjengkelkan yang mungkin anda temui. Jangan biarkan orang lain merosakkan hari anda dengan memberitahu anda sesuatu yang bermakna dan atau tidak sopan. Mereka mungkin memerlukan masa dan perhatian anda, tetapi mereka tidak layak mendapatkannya.