Cara Batch Menukar Fail Media dalam VLC

Berbagai jenis fail media yang tersedia untuk PC, komputer riba, dan peranti mudah alih adalah berkat dan kutukan. Sangat bagus kerana setiap ceruk khusus di luar sana mempunyai format yang tersedia untuk mengoptimumkannya untuk dimainkan semula pada semua peranti yang kami bawa bersama, tetapi juga mengerikan kerana sesekali anda menjumpai fail video yang tidak akan dimainkan peranti khas anda.

Cara Batch Menukar Fail Media dalam VLC

Dan ada kalanya fail media yang kita miliki sangat tidak sesuai untuk peranti yang ingin kita gunakan, seperti jika anda mempunyai fail .mkv berkualiti tinggi yang besar tetapi ingin memainkannya pada telefon pintar lama anda dan benar-benar memerlukan ia akan ditukar menjadi MP4. Nasib baik, ada alat di luar sana yang menyelesaikan kedua-dua masalah ini.

VLC adalah program yang hebat. Ia adalah pemain media kecil, menggunakan sumber sistem yang sangat sedikit, ia boleh memainkan hampir semua format media popular di luar sana, dan ia adalah sumber terbuka dan bebas. Bukan hanya itu, ia mempunyai versi mudah alih yang hebat untuk iOS dan Mac, menjadikan perjalanan pada waktu pagi lebih mudah daripada sebelumnya. Program ini percuma, terus dikembangkan dan disokong, mempunyai pangkalan peminat besar yang sangat serius untuk memastikan pengaturcaraan tetap berjalan, dan yang paling penting adalah kaya fitur dan mudah digunakan.

Ini adalah salah satu program terbaik di luar sana - dan kami dapat menggunakannya untuk menukar fail media menjadi format yang lebih senang atau lebih baik untuk boot. Dalam artikel tutorial ini, saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana menggunakan VLC untuk mengubah fail media anda secara berkumpulan.

Cara batch menukar fail media dalam VLC-2

Batch menukar fail media dalam VLC

Penukaran kumpulan dalam VLC berfungsi sama tanpa mengira sama ada anda menukar audio atau video. Prosesnya sama dan hanya mengandungi beberapa langkah. Proses penukaran yang sebenarnya mungkin memerlukan masa - fail video terutamanya sangat besar dan bahkan komputer yang kuat memerlukan masa untuk mengerjakannya. Banyak bergantung pada jenis fail, ukurannya, format yang anda ubah dari dan ke dan spesifikasi komputer anda.

Penyusunan dan penukaran penyuntingan video memerlukan banyak memori yang berfungsi. Sekiranya komputer anda mempunyai banyak RAM dan pemproses yang baik, masa penukaran akan menjadi agak singkat. Sekiranya anda menggunakan komputer lama, ia akan memakan masa lebih lama. Penukaran MP4 mengambil masa lebih lama daripada MP3, sebahagiannya kerana ukuran fail tetapi juga maklumat yang terdapat di dalamnya. Oleh itu, bersabarlah!

Inilah cara menukar fail media secara berkumpulan dalam VLC.

  1. Buka VLC.

  2. Pilih Media dan ‘Buka beberapa fail’.

  3. Klik Tambah dan pilih semua fail yang ingin anda tukar.

  4. Klik anak panah bawah kecil di sebelah Main di kanan bawah.

  5. Pilih Tukar.

  6. Pilih format yang dinyatakan Profil.

  7. Fail akan disimpan secara automatik di lokasi fail asal yang akan ditukar.

  8. Pilih Mula untuk memulakan proses.

Bergantung pada berapa banyak fail yang anda ubah, jenis, saiz, dan komputer anda, proses ini dapat memakan waktu kurang dari satu menit atau beberapa jam. VLC berfungsi dengan cepat tetapi lebih daripada sekadar kuasa pemprosesan mentah.

Gunakan batch file untuk menukar fail media dalam VLC

Videolan.org, orang-orang di belakang VLC, juga mengumpulkan serangkaian fail skrip yang menggunakan PowerShell atau CMD di Windows atau terminal di Linux untuk mengumpulkan fail dalam VLC. Sekiranya anda lebih suka melakukan sesuatu dengan cript yang mengautomatikkan proses membosankan merentasi pelbagai video sekaligus, maka halaman ini mengenai cara Mengekod pelbagai video VLC sesuai untuk anda.

Sebagai peminat PowerShell, sistem pengurusan automasi dan konfigurasi Microsoft, saya mencuba kaedah ini dan juga kaedah menu di atas dan ia berfungsi dengan baik.

Cukup buka PowerShell sebagai pentadbir dan tampal yang berikut ke dalamnya:

$ outputExtension = ".mkv"

$ bitrate = 8000

saluran $ = 4

foreach ($ inputFile in get-childitem -recurse -Filter * .MP4)

{

$ outputFileName = [System.IO.Path] :: GetFileNameWithoutExtension ($ inputFile.FullName) + $ outputExtension;

$ outputFileName = [System.IO.Path] :: Gabungkan ($ inputFile.DirectoryName, $ outputFileName);

$ programFiles = $ {env: ProgramFiles (x86)};

if ($ programFiles -eq $ null) {$ programFiles = $ env: ProgramFiles; }

$ processName = $ programFiles + "VideoLANVLCvlc.exe"

$ processArgs = "-I dummy -vvv` "$ ($ inputFile.FullName)` "-sout = # transcode {acodec = `" mp3` ", ab =` "$ bitrate`", `" saluran = $ saluran` "}: standard {access =` "file`", mux = `" wav` ", dst = `" $ outputFileName` "} vlc: // berhenti"

memulakan-proses $ prosesNama $ prosesArgs -wait

}

Anda boleh mengatur skrip agar berfungsi dengan pelbagai jenis fail, audio atau video. Anda perlu mengubah outputExtension agar sesuai dengan fail yang anda ubah dan akhir baris ‘foreach’ agar sesuai dengan format output yang anda inginkan.

Terdapat lebih banyak lagi untuk VLC daripada hanya pemain media, sehingga saya tidak percaya bahawa ia adalah aplikasi sumber terbuka dan bebas, percuma untuk dimuat, percuma untuk digunakan, tanpa tali. Walaupun ia tetap tanpa kos (dan program sumber terbuka cenderung tetap percuma), ia akan selalu menjadi media player saya dan aplikasi yang saya gunakan untuk menukar fail media secara berkumpulan.

Sekiranya anda mempunyai pendapat mengenai VLC, sila tinggalkan komen di bawah!