Kajian BenQ MP522 ST

Kajian BenQ MP522 ST

Gambar 1 dari 2

it_photo_6220

it_photo_6219
£ 567 Harga semasa dikaji

Projektor jarak pendek secara beransur-ansur menjadi lebih biasa dan berpatutan. Mengaku melemparkan gambar berukuran penuh pada jarak yang lebih pendek daripada projektor standard, mereka mengorbankan sedikit kualiti untuk memenuhi lokasi sempit seperti bilik mesyuarat - apatah lagi menawarkan kemampuan untuk memproyeksikan di mana saja di rumah atau pejabat tanpa lebih dari itu daripada meja kopi dan dinding kosong.

BenQ MP522 ST adalah contoh format yang mengagumkan. Ia agak kecil dan berjalan dengan senyap, dengan mod eko untuk lebih mendiamkan kipas sekiranya anda berada di lokasi yang sangat selesa. Walaupun ia tidak dapat menguruskan paparan 72in dari meter yang dituntut di laman web - sekurang-kurangnya bukan tanpa menggerakkan bahagian depan yang lebih tinggi daripada kaki yang boleh dilanjutkan - ia menghasilkan pepenjuru 57in yang pantas untuk kita. Cuba letakkan meja kopi hanya satu meter dari dinding di rumah dan anda akan menyedari betapa menjimatkan ruang pembesaran mata ikan itu.

Pembetulan keystone automatik pasti berguna, kerana jarak pendek gambar itu diharapkan melengkung, tetapi cukup mudah untuk menyesuaikan secara manual dengan dimensi yang betul. Alat kawalan jauh adalah tarif biasa, dan menu cukup lengkap. Kecerahan 2.000-lumen cukup tinggi untuk mendapatkan gambar yang jelas walaupun di ruangan yang cukup terang, dan warnanya cukup bagus, walaupun di luar kotak BenQ agak sejuk untuk keinginan kami; beberapa perubahan memperbaiki perkara.

Video berjalan dengan lancar melalui sambungan VGA, sementara teks dan grafik cukup jelas untuk dibaca - walaupun pada jarak yang lebih jauh ia mulai sedikit kabur. Pilihan VGA, komposit dan S-Video membolehkan sambungan ke PC, komputer riba dan konsol definisi standard seperti Wii - resolusi 1.024 x 768 tidak mencukupi untuk HD dan memproyeksikan gambar 4: 3. Pembesar suara tunggal cukup untuk persembahan dan seumpamanya, walaupun tidak begitu hebat untuk benar-benar menikmati hiburan melaluinya.

it_photo_6219Ini tidak dimaksudkan untuk filem HD dan video berkualitas tinggi, namun dimaksudkan untuk menunjukkan ketika diperlukan untuk menambahkan sedikit ukuran ke layar Anda - dan itu berfungsi dengan baik. Berbanding dengan projektor biasa, ruang kecil yang diperlukan BenQ membebaskan.

MP522 ST adalah projektor jangka pendek termurah yang kita lihat pada harga £ 493, tetapi jumlahnya cukup banyak untuk diberikan berdasarkan spesifikasi asas. Apabila anda menganggap bahawa kecerahan dan kontras lebih rendah daripada model pejabat yang jauh lebih murah, jelas bahawa anda membayar sedikit premium untuk kemampuan jangka pendek. Tetapi di pejabat yang tidak mempunyai ruang untuk projektor tetap besar, itulah premium yang perlu dibayar.

Perincian

Kualiti gambar 4

Spesifikasi asas

Teknologi projektor DLP
Resolusi 1024 x 768
Kecerahan Lumens 2,000 lumen
Nisbah kontras 1,000:1
Pembetulan keystone? iya
Penceramah? tidak
Jenis pembesar suara N / A
Ouput kuasa pembesar suara N / A

Dimensi

Dimensi 255 x 214 x 90mm (WDH)
Berat 2.200kg

Optik

Saiz gambar pepenjuru maksimum 7.5m

Kos lampu & larian

Kuasa lampu 185W
Hayat lampu, mod standard 3,000 jam
Hayat lampu, mod eko 4,000 jam
Kos lampu ganti

Kuasa & persekitaran

Tahap kebisingan puncak 31.0dB (A)
Tahap kebisingan terbiar / eko 26.0dB (A)

Input / output video

Input VGA 1
Input DVI 0
Input S-Video 1
Input video komposit 1
Input HDMI 0
Keluaran VGA (D-SUB) 1

Port data dan penyambung

Pembaca kad memori panel depan tidak
Sokongan media memori lain N / A

Input / output audio

Bicu input audio 3.5mm 0
Bicu audio 3.5mm 1
Input RCA (phono) 0

Pelbagai

Carry case tidak