Cara Memperbaiki Kesalahan 0xc000021a pada Windows 8 & 10

Versi Windows baru-baru ini seperti Windows 8 dan Windows 10 telah melakukan banyak perkara untuk membalikkan kesan sistem operasi Microsoft sebagai rawan kemalangan, tetapi sistem operasi yang lebih baru dan jauh lebih stabil ini masih boleh rosak. Salah satu kesalahan Windows yang sangat menjengkelkan ialah kesalahan nombor 0xc000021A.

Cara Memperbaiki Kesalahan 0xc000021a pada Windows 8 & 10

Mesej ralat ini adalah salah satu kesalahan yang bermaksud Windows itu sendiri telah hancur, dan komputer anda perlu dimulakan semula. Sekiranya anda mendapat ralat ini, skrin biru besar akan muncul, memberitahu anda bahawa ia mengumpulkan beberapa maklumat ralat dan kemudian akan memulakan semula komputer anda untuk anda. Dalam cetakan kecil di bawahnya, ia memberikan kod ralat, 0xc000021A, dan memberitahu anda bahawa anda dapat mengetahui lebih banyak maklumat mengenai kesalahan tersebut dalam talian.

Jangan panik! Kesalahan ini dapat diperbetulkan sehingga tidak akan mengganggu anda lagi. Kesalahan ini paling biasa berlaku selepas kemas kini Windows.

Baiki Windows Sendiri

Oleh kerana komputer Windows anda tidak berfungsi seperti biasa, anda harus boot Windows secara manual.

  • Untuk melakukan itu, tahan kekunci "Shift" pada papan kekunci anda semasa anda memilih "Mulakan semula" dari pilihan kuasa untuk Windows. Anda mungkin perlu menggunakan cakera Windows yang dapat di-boot atau pemacu USB Windows yang dapat di-boot jika anda tidak dapat mengakses fungsi "Restart".
  1. Skrin pilihan biru akan dimuat yang bertuliskan, "Pilih pilihan." Pilih "Selesaikan Masalah." Penyelesaian Masalah Windows
  2. Di skrin Selesaikan Masalah, pilih "Pilihan Lanjutan." pilihan lanjutan
  3. Selanjutnya, dalam Pilihan Lanjutan, pilih "Tetapan Permulaan." Mula menetapkan
  4. Pada Skrin Tetapan Permulaan, pilih "Lumpuhkan penguatkuasaan tandatangan pemandu" dengan menekan "F7" pada papan kekunci anda.Tetapan Permulaan
  5. Tekan "Enter" pada papan kekunci anda atau butang "Mulakan semula" jika dipaparkan.

Komputer anda akan dimulakan semula seperti yang anda katakan. Anda boleh menyesuaikan komputer anda dengan menggunakan pelbagai pilihan yang ditawarkan sehingga anda dapat memilih komputer yang sesuai untuk anda.

Biarkan Windows Membaiki Sendiri

Sebagai alternatif, anda boleh memilih "Pilihan pembaikan permulaan," di mana Windows secara automatik mengimbas komputer anda untuk mencari masalah.

  • Tahan kekunci "Shift" pada papan kekunci anda semasa anda memilih "Mulakan semula" dari pilihan kuasa untuk Windows. Anda mungkin perlu menggunakan cakera Windows yang dapat di-boot atau pemacu USB Windows yang dapat di-boot jika anda tidak dapat mengakses fungsi "Restart".
  1. Skrin pilihan biru akan dimuat yang bertuliskan, "Pilih pilihan." Pilih "Selesaikan Masalah." Penyelesaian Masalah Windows
  2. Di skrin Selesaikan Masalah, pilih "Pilihan Lanjutan." pilihan lanjutan
  3. Seterusnya, pilih "Startup Repair", yang mengimbas dan mencuba memperbaiki komputer anda secara automatik. Permulaan Pembaikan Menang

Mudah-mudahan, Windows telah menemui dan memperbaiki masalah yang menyebabkan komputer anda tidak dapat boot dengan betul.

Fail yang Menyebabkan Ralat "0xc000021A"

Dua fail yang bertanggungjawab untuk ralat "0Xc000021A" adalah "winlogon.exe" dan "csrss.exe." Fail pertama bertugas masuk dan keluar dari Windows, seperti namanya. Fail kedua adalah fail pelayan Windows atau klien. Sekiranya salah satu daripada kedua-dua fail ini rosak atau rosak, kesalahan boleh berlaku.

Windows boleh memperbaiki fail yang rosak dan mencari fail yang hilang, tetapi tidak dapat memperbaiki dan memperbaiki masalah perkakasan.

Saya harap ini dapat membantu anda menyelesaikan ralat log masuk Windows anda tanpa perlu menggunakan pemasangan Windows 8 atau 10 yang bersih.

Sekiranya anda telah menemui cara lain untuk menyelesaikan ralat ini, beritahu kami di komen!