Pemain Media Terbaik untuk Roku [Julai 2019]

Roku adalah perkhidmatan hebat yang membolehkan anda menyatukan semua perkhidmatan dan saluran streaming anda untuk keseronokan menonton anda. Anda bahkan dapat memproyeksikan muzik, foto, dan video dari PC atau telefon pintar anda terus ke TV layar lebar anda.

Pemain Media Terbaik untuk Roku [Julai 2019]

Yang anda perlukan hanyalah pemain media yang betul. Terdapat beberapa di antaranya untuk Roku, tetapi pilihan yang jelas di sini adalah Roku Media Player, yang sering disatukan dan diprapasang pada pelbagai peranti streaming Roku.

Artikel ini akan menerangkan cara menggunakan pemain media ini secara terperinci dan bahkan mencadangkan beberapa alternatif yang baik untuk mereka yang tidak cukup berpuas hati dengannya.

Menyiapkan Pemain Media Roku

Selepas anda mendaftarkan akaun Roku, anda perlu memautkan peranti anda ke akaun Roku anda. Klik "Aktifkan peranti" dan kemudian masukkan kod pautan yang akan dipaparkan ke TV anda. Sahkan dengan "Setuju dan teruskan."

Akhirnya, anda boleh memasang Roku Media Player pada peranti anda yang lain, seperti telefon pintar atau komputer peribadi. Ikuti pautan ini dan klik pada "Tambah saluran" untuk memasangnya. Ia adalah pemain media yang ditetapkan untuk Roku, jadi anda semestinya mencubanya sebelum pemain media lain.

Anda bukan sahaja dapat memainkan dan melayari pelayan media rangkaian tempatan anda untuk kandungan tetapi juga pemacu kilat anda (tentu saja, jika peranti Roku anda mempunyai port USB). Pelayan Digital Living Network Alliance (DLNA) yang berfungsi dengan Roku merangkumi Plex, Twonky, PlayOn, Serviio, Windows Media Player, dan Ready DLNA.

Bagi mereka yang ingin tahu, DLNA adalah teknologi yang digunakan untuk berkongsi kandungan pada pelbagai peranti melalui rangkaian tempatan. Anda hanya memerlukan perisian pelayan DLNA yang berjalan pada peranti, dan tentu saja, gunakan sambungan rangkaian yang sama pada Roku anda. Banyak penghala dan peranti storan yang dilampirkan rangkaian sudah mempunyai pelayan DLNA bersepadu.

Menyiapkan Pemain Media Roku

Apa yang Disokong oleh Roku Media Player?

RMP menyokong banyak fail dan pilihan. Mari kita lihat ringkas perkara penting:

  1. Format fail - RPM menyokong Gambar PNG, GIF, dan JPG. Format video AVC / H 264, MP4, MKV, dan MOV juga disokong. Untuk audio, terdapat sokongan WMA, AAC, FLAC, DTS, PCM, EAC3, Vorbis, dan ALAC. Pemain juga dilengkapi untuk menghasilkan semula fail senarai main M3U, PLS, dan M3U8.
  2. Sokongan Subtitle - Pastikan anda memasukkan fail sari kata SRT atau VTT dalam folder video anda jika anda mahu ia disatukan secara automatik semasa anda memainkan video. Juga, fail sari kata harus berkongsi nama video yang dimaksudkan.
  3. Sokongan Audio - Ia bergantung pada pemain Roku yang anda miliki. Anda perlu memeriksa spesifikasi peranti anda untuk mengetahui kemampuan audio yang dimilikinya. Sebilangan besar pemain akan melalui Dolby Audio sahaja (E-AC3 atau AC3).

Cara Bermain Multimedia di Roku Media Player

Dengan semua perkara teknikal, inilah caranya RMP berfungsi. Ikuti langkah-langkah ini untuk memainkan fail multimedia anda di Roku Media Player:

  1. Di dalam tetingkap pemilihan Jenis Media, pilih jenis media yang ingin anda mainkan.
  2. Sekarang pilih peranti yang mengandungi fail media ini (misalnya PC anda).
  3. Cari fail ini pada peranti anda. Mereka tidak akan dipaparkan jika format fail tidak disokong.
  4. Ketuk butang Main atau butang OK setelah anda memilih fail yang ingin dimainkan.
  5. Setelah memainkannya, anda boleh menjeda atau mundur pada bila-bila masa dengan menggunakan butang Forward Scan, Reverse Scan, dan Pause.
  6. Sekiranya anda mahu berhenti memainkan kandungan tertentu, ketuk butang Kembali.

Alternatif untuk Roku Media Player

Tidak semua orang berpuas hati dengan Roku Media Player. Nasib baik, ada beberapa pemain alternatif yang menyelesaikan tugasnya sebaik RPM. Di sini kita akan melihat dengan cepat beberapa alternatif terbaik.

1. MyMeda oleh PlayOn

MyMedia adalah pilihan yang baik untuk melihat atau mendengar kandungan peribadi anda di Roku. Anda boleh menonton tayangan slaid anda, mendengar muzik kegemaran anda, atau memainkan video rumah melalui antara muka yang lancar. Dengan peningkatan premium yang disebut PlayOn Plus, anda boleh menstrim hampir semua jenis media dari laman web mana pun ke Roku anda.

2. Plex

Plex juga mempunyai pilihan percuma dan premium. Pelayan media Plex dapat mengalirkan semua fail multimedia ke Roku. Ini membolehkan anda menyegerakkan semua media anda ke penyimpanan awan (Dropbox, Google Drive, dll.) Atau mana-mana peranti anda. Plex menawarkan banyak fleksibiliti dengan fungsi percuma.

Ini termasuk berkongsi kandungan anda dengan rakan, akses jarak jauh, transmisi, dan juga ciri keselamatan. Anda dapat mengakses media dari iPhotos, iTunes, dan sumber lain. Anda bahkan dapat menyimpan fail multimedia dari web untuk dilihat kemudian.

Ciri terbaik yang dimiliki Plex adalah kawalan lintas platform. Ia membolehkan anda menggunakan sebarang peranti untuk mengakses Plex pada Roku anda. Lawati laman web mereka untuk mendapatkan semua maklumat tambahan.

3. Emby

Emby adalah pilihan terbaik untuk menggabungkan semua media anda di satu tempat. Anda boleh mengakses semua fail multimedia peribadi anda melalui UI yang licin. Emby juga membenarkan akses berbilang peranti, dan anda bahkan boleh berhenti sebentar dan mundur di seluruh peranti.

Anda boleh memuat turun Emby secara percuma di laman web mereka untuk banyak platform seperti Linux, Mac, dan Windows. Ini membolehkan anda berkongsi kandungan dengan orang yang anda sayangi, ia mempunyai komuniti yang hebat, dan pembangunnya berdedikasi untuk meningkatkan perkhidmatan berdasarkan maklum balas yang mereka terima dari pengguna.

Selain Roku, ia juga menyokong TV Pintar, Windows, iOS dan peranti Android, Chromecast, dan banyak lagi.

Emby

Kandungan Multimedia Tanpa Had

Roku benar-benar permata teknologi moden. Anda dapat mengakses semua foto peribadi, video, dan muzik di dalamnya, serta streaming dari semua platform media utama yang popular seperti Netflix, Hulu, dan Amazon Prime Video. Pilihan hiburan tidak terbatas, dan tersedia di semua peranti anda. Sama hebatnya dengan Roku, ingatlah untuk pergi ke luar sekali-sekala dan terus berhubung dengan keluarga dan rakan anda. Roku anda akan menanti anda.

Apakah pemain media kegemaran anda untuk Roku? Apa ciri yang dimiliki pemain lain yang belum pernah anda cuba? Beritahu kami lebih banyak dalam komen di bawah.