20 Widget Idea Terbaik

Pasaran untuk aplikasi membuat nota sangat kompetitif, dan Notion pasti menonjol di khalayak ramai. Antaramuka yang sangat mesra pengguna dan keserasian dengan banyak peranti adalah mengapa ramai pengguna menyukainya.

20 Widget Idea Terbaik

Walau bagaimanapun, satu lagi alasan penting Notion adalah kegemaran pengguna ialah anda dapat memperibadikan papan pemuka dengan widget pihak ketiga.

Pemalam seperti Indify dan Apption adalah pilihan masuk untuk Notion, tetapi pemaju lain juga membuat widget Notion yang menyeronokkan dan bermanfaat. Yang perlu anda lakukan hanyalah menyalin URL widget dan menempelkannya ke papan pemuka Notion anda dengan menggunakan perintah “/”.

20 Widget Idea Terbaik

Menambah widget ke akaun Notion anda adalah tentang meningkatkan produktiviti dan fungsi dan menjadikan ruang kerja anda kelihatan lebih bagus.

Fikirkan semua widget yang anda ada di telefon pintar atau tablet anda dan akses mudah yang mereka sediakan. Walaupun anda mungkin tidak pasti jenis widget apa yang anda perlukan atau mahukan dalam Notion, berikut adalah 20 pilihan teratas yang perlu dipertimbangkan.

1. Widget Jam

Sekiranya anda bergantung pada telefon anda buat masa ini atau tidak suka menyipit untuk memeriksa nombor kecil yang memberitahu masa di komputer anda, ada jalan penyelesaian yang lebih baik.

Sebilangan pengguna Notion menghabiskan banyak masa bekerja untuk menyusun projek dan senarai dan akan sangat senang mendapat akses cepat ke jam. Widget Indify Jam analog membolehkan anda menetapkan zon waktu dan menyeret sempadan jam untuk menambah atau mengurangkannya dalam masa nyata.

2. Widget Jam Retro

Widget jam analog sederhana mungkin tidak sesuai untuk halaman Notion anda. Jadi, jika anda peminat gaya jam digital retro, WidgetBox mempunyai widget yang hebat.

Anda tidak terjebak dengan hanya dapat menyesuaikan latar belakang atau warna teks. Sebagai gantinya, anda boleh menjadikannya milik anda sendiri dan menggabungkannya dengan cepat ke dalam Notion. Widget ini akan memberitahu anda masa dan hari sambil sesuai dengan estetika anda.

3. Widget Cuaca

Widget cuaca yang indah dapat menjadikan halaman Notion anda kelihatan profesional. Anda boleh memeriksa suhu semasa di lokasi anda, memantau ramalan, dan membuat rancangan yang sesuai.

Pasukan Indify telah membuat widget cuaca minimalis yang sesuai dengan gaya halaman Notion. Yang perlu anda buat hanyalah menyalin pautan dan menampalnya ke halaman Notion yang anda mahukan.

4. Widget Pusingan Cuaca

Sekiranya widget cuaca yang dibincangkan di atas bukan secawan teh anda, ada pilihan hebat lain yang perlu dipertimbangkan dari WidgetBox.

Widget pusingan cuaca mereka sangat bergaya dan menawarkan pelbagai pilihan penyesuaian. Anda dapat mengubah warna latar belakang widget, teks, sempadan, dan bahkan diameter widget.

5. Widget undur

Seperti namanya, widget ini sangat sesuai jika ada acara yang anda nantikan dan ingin membina antisipasi dengan undur.

Ini mungkin hari lahir rakan tersayang, acara kerja yang anda sukai, atau percutian yang dirancang lama yang akan bermula dalam beberapa hari. Widget hitung mundur oleh Indify ini akan mengira bulan, minggu, hari, jam, dan minit ke acara utama di halaman Notion anda.

6. Kalendar Google

Kalendar yang dirancang dengan baik adalah bahagian penting untuk tetap teratur semasa anda sibuk mengerjakan papan pemuka Notion anda. Ramai pengguna bergantung pada Kalendar Google untuk menyusun kerja dan aktiviti peribadi mereka.

Sekarang, anda boleh mempunyai aplikasi kalendar yang terkenal sebagai widget tepat di halaman Notion anda. Anda boleh membuat perubahan pada gaya kalendar dan memasukkannya ke dalam Notion.

7. Widget Spotify

Adakah anda gemar mendengar muzik atau podcast semasa bekerja? Kemudian menambahkan Widget Spotify Notion akan menjadi penukar permainan.

Sekiranya anda sudah mempunyai akaun Spotify, ini mungkin merupakan langkah logik seterusnya. Mempunyai senarai Spotify kegemaran anda di Notion bermaksud tidak perlu beralih dari tab ke tab untuk melangkau trek atau menukar senarai main semasa bekerja.

8. Muzik Apple

Satu lagi perkhidmatan streaming muzik yang popular ialah Apple Music. Pengguna gagasan yang mempunyai langganan ke platform dapat memanfaatkan sepenuhnya widget Apple Music untuk Notion.

Anda boleh melayari laman web Apple Music, memilih senarai main dan dari pilihan "Share", salin kod terbenam dan tampal ke halaman Notion.

9. Widget Papan Tulis

Sekiranya anda menggunakan Notion untuk pengurusan projek, maka widget papan putih mungkin berguna untuk anda. Papan putih adalah ruang yang bagus untuk mencetuskan idea dan menuliskan pemikiran secara rawak ketika inspirasi muncul.

Mengintegrasikan widget papan putih untuk Notion sangat mudah. Cukup pergi ke Apption dan salin URL. Widget ini membolehkan anda memilih pensel, berus, dan alat papan putih standard yang lain.

10. Widget Twitter

Menjejaki tweet viral memerlukan pengguliran yang kerap. Daripada mengambil telefon anda untuk memeriksa Twitter atau membuka tab baru pada penyemak imbas anda, mengapa tidak menambahkan widget ke halaman Notion anda untuk memberitahu anda tentang tweet yang menarik?

Anda boleh mengikuti semua berita dan kemas kini semasa mengerjakan projek penting lain. Suapan Twitter anda akan dapat dicapai, dan anda juga tidak perlu mengganggu aliran kerja.

11. Widget Petikan

Sekiranya Notion adalah aplikasi pertama yang anda buka pada waktu pagi, maka petikan inspirasi mungkin tepat seperti yang perlu anda lihat terlebih dahulu untuk membuat anda berada di ruang kepala yang tepat.

Mungkin apabila produktiviti menurun pada siang hari, sekilas kata-kata motivasi yang ditulis pada latar belakang yang indah dapat menjadi dorongan yang anda perlukan. Sekiranya anda menikmati petikan hari itu di halaman Notion anda, pertimbangkan widget Quote by Indify.

12. Widget Pinterest

Sekiranya anda menyukai petikan motivasi harian, serta reka bentuk dapur, haiwan peliharaan, seni, dan segala yang ada di dalamnya, widget Pinterest untuk Notion mungkin berfungsi.

Pengguna yang suka melayari Pinterest kemungkinan akan menikmati gambar yang diambil oleh widget yang berkaitan dengan akaun Pinterest mereka.

13. Widget Kalkulator

Anda mempunyai kalkulator pada telefon dan komputer anda. Tetapi adakah anda mempunyai widget kalkulator yang kelihatan menarik agar Notion selalu dapat dicapai? Mungkin tidak.

Anda tidak perlu beralih antara aplikasi jika ada beberapa pengiraan yang harus dilakukan. Ia boleh mengganggu dan tidak cekap. Tetapi anda boleh menggunakan widget kalkulator tepat di halaman Notion anda untuk membuat anggaran dan menjaga kewangan anda dengan teratur.

14. Widget Penukar Unit

Adakah anda menggunakan Notion untuk membuat buku resipi? Oleh itu, anda mungkin selalu menukar pengukuran dari Celsius ke Fahrenheit atau berurusan dengan sistem metrik.

Anda tidak perlu beralih ke tab yang lain dan Google kalkulator ini setiap kali anda perlu menukar sesuatu jika anda mempunyai widget penukar unit yang berguna di halaman Notion anda.

15. Widget Ucapan

Widget minimalis dan mudah digunakan yang menyeronokkan dan berguna akan menyambut anda setiap hari dan memberi anda maklumat penting yang anda perlukan untuk memulakan hari anda.

Widget Salam mengucapkan selamat pagi atau selamat siang (bergantung pada waktu anda membuka Notion) dan memberitahu anda hari, tarikh dan waktu. Ini bukan widget mewah tetapi akan sesuai dengan hampir semua halaman Notion yang anda buat.

16. Jam Dunia

Pengguna tanggapan yang perlu berkomunikasi dengan rakan sekerja atau pelanggan yang tinggal di bahagian lain dunia perlu berhati-hati dengan zon waktu.

Contohnya, jika anda berada di Chicago, anda mungkin tidak pasti berapa waktunya di London, dan anda tidak mahu menghantar pesanan yang sensitif terhadap waktu kepada seseorang semasa mereka sedang tidur. Widget jam dunia boleh membantu. Ia kelihatan luar biasa dan menunjukkan waktu yang tepat hingga tiga lokasi berbeza di seluruh dunia.

17. Widget Pomodoro

Adakah anda sukar untuk menguruskan masa? Teknik Pomodoro telah menjadi penyelamat bagi banyak orang. Ini membantu anda mengurus masa dengan lebih baik dan dapat diterapkan untuk tugas apa pun.

Ini mendorong anda untuk bekerja 25 minit pada satu masa dan kemudian berehat 5 minit. Sekiranya ia berfungsi untuk anda, sekarang anda boleh menanamkan widget Notion untuk menguruskan aliran kerja dengan lebih baik.

18. Widget Bar Kemajuan

Menjejaki matlamat harian, mingguan, atau bahkan tahunan anda boleh memerlukan banyak kerja dan dedikasi. Untuk menjadikannya lebih mudah, anda boleh menggunakan widget bar kemajuan yang dirancang untuk Notion.

Ini dapat membantu anda meluangkan masa yang anda habiskan untuk mencapai matlamat dan memastikan anda tetap mengikuti rancangan.

19. Widget Carta Astro

Widget ini mungkin bukan untuk semua orang, tetapi ramai yang menyukainya. Sekiranya anda peminat astrologi dan memeriksa carta horoskop anda setiap hari, widget Astro Charts akan menjadi tambahan yang sempurna untuk halaman Notion anda.

Nampaknya tidak akan memberi kesan pada produktiviti, tetapi jika horoskop anda memotivasi anda, maka itu adalah tambahan yang sempurna.

20. Giphy Widget

GIF yang lucu dapat mencerahkan hari anda dan membuat anda berada dalam mood yang tepat untuk terus bekerja dan menguruskan projek.

Daripada membuang masa menatal melalui GIF dalam talian tanpa had, nikmati GIF harian yang disediakan oleh widget GIPHY. Ini akan menjadikan halaman Notion anda lebih interaktif dan menyeronokkan dan malah dapat membuatkan jus kreatif mengalir.

Menggunakan Widget Notion untuk Kelebihan Anda

Tidak setiap widget yang akan Anda tambahkan ke halaman Notion akan ditujukan untuk mempromosikan produktiviti. Ada di sana untuk memberikan sedikit penolakan dari kerja dan membuat anda ketawa.

Ada sesuatu untuk semua orang dalam hal widget Notion, dan widget baru selalu dikembangkan.

Widget perkhidmatan jam, cuaca, streaming muzik adalah pilihan yang popular, tetapi ada cara lain yang sangat baik untuk menyesuaikan dan mengoptimumkan halaman Notion anda. Beberapa sumber pihak ketiga mempunyai sesuatu yang tersedia untuk pengguna setiap masa.

Widget Notion mana yang akan anda tambahkan ke papan pemuka dan halaman anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.