Cara Menambah Video Perdana Amazon ke Roku

Ingin menambahkan Video Prime Amazon ke Roku? Mengalami masalah dengan memainkan kandungan melalui saluran? Ingin mengetahui cara membuatnya berfungsi agar anda dapat terus menonton? Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda semua itu dan banyak lagi.

Salah satu perkara paling menarik tentang memiliki Roku adalah cara yang hampir tidak terhingga anda dapat menyesuaikannya dengan keperluan tertentu. Anda boleh menambah saluran, mengubah penampilan dan rasa dan menjadikannya pemain media anda. Memandangkan betapa murahnya, Roku bersaing dengan baik dengan Firestick. Terutama apabila anda dapat menambahkan Amazon Prime Video sebagai saluran.

Saya tidak tahu berapa lama anda akan dapat menggunakan Amazon Prime Video di Roku. Sekarang Roku telah melancarkan langganan premiumnya sendiri, ini lebih kepada pesaing daripada rakan senegara dan Amazon mempunyai kebiasaan untuk mencuba pesaing. Sekurang-kurangnya buat masa ini, anda boleh menonton Amazon Prime Video di Roku supaya anda juga dapat memanfaatkannya sepenuhnya.

Tambahkan Amazon Prime Video ke Roku

Amazon Prime Video adalah saluran di Roku jadi jika anda tahu cara menambah saluran, anda boleh melangkau semua ini dan pergi ke sana. Sekiranya anda belum menambahkan saluran, ini adalah cara anda melakukannya.

 • Hidupkan semuanya sehingga anda berada di Skrin utama Roku.
 • Tekan butang Laman Utama di alat kawalan jauh Roku anda.
 • Pilih Saluran Penstriman dari menu kiri untuk membuka Saluran Kedai.
 • Tatal atau cari Amazon Prime Video.
 • Pilih Tambah Saluran dari dalam halaman Video Perdana Amazon.

Saluran anda kini harus muncul di samping semua saluran anda yang lain.

Sekiranya anda menggunakan aplikasi mudah alih Roku, anda juga boleh menambahkan Amazon Prime Video dari sana.

 • Buka aplikasinya pada telefon anda.
 • Pilih Ikon saluran di bahagian bawah dan pilih Kedai Saluran.
 • Semak imbas atau cari Amazon Prime Video dan pilih.
 • Pilih Tambah Saluran.

Apabila anda sampai di rumah dan menyalakan Roku anda, saluran tersebut harus siap digunakan.

Sekiranya anda menggunakan komputer desktop, anda boleh menambahkan saluran dari laman web Roku. Navigasi ke halaman ini dan pilih Tambah Saluran. Selagi anda log masuk dengan akaun Roku, saluran akan ditambahkan ke barisan anda.

Setelah anda menambahkan Amazon Prime Video ke Roku, anda perlu log masuk ke saluran dengan maklumat akaun Amazon anda. Oleh kerana ia adalah saluran langganan, anda perlu melakukan ini dan meminta Roku menyimpan butirannya untuk digunakan kemudian.

Menyelesaikan masalah saluran di Roku

Dalam kebanyakan kes, menambahkan saluran ke Roku adalah pengalaman yang lancar. Pilih untuk menambah saluran, tunggu sebentar sehingga pelayan Roku mengejar dan anda boleh memilih saluran pada peranti anda. Kadang-kadang perkara menjadi salah.

Sekiranya anda cuba menambahkan Amazon Prime Video ke Roku dan ia tidak akan memainkan audio, video tidak berkualiti atau media tidak akan dimainkan terdapat beberapa langkah penyelesaian masalah yang boleh anda ambil untuk memperbaikinya.

Nyalakan semula Roku anda

Memulihkan Roku sama seperti komputer apabila tidak berfungsi dengan baik. Ia menetapkan semula memori, membersihkan konfigurasi yang salah dan menjadikan sistem memuat kembali sistem operasi. Ini cukup untuk menyelesaikan masalah anda.

Gunakan menu Roku dan pilih Tetapan dan Sistem. Pilih Sistem mulakan semula dari menu kanan. Biarkan kotak reboot dan cuba lagi.

Periksa rangkaian

Roku bergantung pada sambungan internet yang baik untuk memberikan kualiti tontonan yang terkenal. Periksa untuk memastikan rangkaian anda dapat dijangkau dan berfungsi dengan baik. Pilih Tetapan dan Rangkaian dari dalam menu Roku dan periksa kekuatan isyarat jika anda menggunakan WiFi atau status sambungan jika menggunakan Ethernet.

Sekiranya anda mempunyai telefon bimbit atau komputer riba, periksa juga sambungan internet di sana. Itu sangat berguna jika anda menggunakan WiFi.

Periksa tetapan audio

Kadang-kadang apabila anda menambahkan saluran baru ke Roku, tetapan audio salah dikonfigurasi. Ini adalah pemeriksaan pantas dan perkara pertama yang harus dicuba jika anda menghadapi masalah audio dengan Amazon Prime Video di Roku. Pilih Tetapan dan Audio dan periksa output audio anda diset dengan betul.

Keluarkan saluran dan pasang semula

Sekiranya Roku anda berfungsi dengan baik selain dari Amazon Prime Video dan anda telah mencuba langkah-langkah lain ini, mungkin perlu membuang saluran dan menambahkannya lagi. Ini mungkin diperlukan kadang-kadang di mana saluran memerlukan log masuk sekunder seperti yang dilakukan oleh Amazon.

 • Pergi ke Roku pulang skrin dan pilih Amazon Prime Saluran video.
 • Pilih butang bintang pada alat kawalan jauh untuk mengakses menu saluran.
 • Pilih Alih Keluar Saluran dan sahkan pilihan anda.

Kemudian tambahkan saluran sekali lagi seperti di atas.

Sangat mudah untuk menambahkan Amazon Prime Video ke Roku dan ia akan berfungsi dengan baik pada kali pertama anda melakukannya. Sekiranya ada masalah, anda kini mempunyai beberapa cara untuk memperbaikinya. Semoga ia membantu!