Apa itu trypophobia dan mengapa di Bumi sangat takut pada lubang?

Gambar 1 daripada 16

teratai_seeds_trypophobia

sponge_trypophobia
cantaloupe_trypophobia
teratai_flower_seeds_trypophobia
sarang lebah_trypophobia
pancake_mix_trypophobia
waffle_cake_trypophobia
trypophobia_sandstone
trypophobia_woodpecker
trypohobia_bottle
swiss_cheese_trypophobia
Peretasan Apple Watch memberikan penyemakan imbas web pada jam pintar ... ditambah ciri, versi, harga dan berita
racun_tumbuhan_frog
gelembung coklat
racun_octopus
Ulasan Moov Now: Tali ini selesa dan peranti sangat ringan

Berita buruk. Anda mungkin menghidap trypophobia. Adakah anda pernah merasa takut dengan bahagian dalam bar Wispa, cawan biji bunga teratai atau bahkan skrin utama di Apple Watch?

Ribuan orang mengaku menderita trypophobia, suatu keadaan yang tidak wujud secara rasmi. Teruskan membaca untuk mengetahui apa itu, dan apa yang kita tahu mengenainya sehingga kini ...

Apa itu trypophobia?

Adakah gambar di atas - cawan biji bunga teratai - memenuhi anda dengan rasa takut? Tidak sepatutnya; tanaman itu sama sekali tidak berbahaya. Tetapi susunan lubang benihnya diketahui membuat orang merasa sangat tidak selesa. Anda mungkin tidak mahu mengklik galeri sekiranya berlaku.

Selamat datang ke dunia trypophobia yang pelik: ketakutan yang tidak rasional terhadap objek dengan serangkaian lubang berkerumun. Fikirkan sarang lebah, atau corak yang muncul di karang laut. Kadang kala, bentuk bulat pun cukup untuk menimbulkan rasa jijik pada penghidap - seperti corak di punggung katak panah racun. [Galeri: 12]

Satu kebimbangan umum yang dinyatakan oleh trypophobes adalah tidak mengetahui apa yang terdapat di dalam lubang - sesuatu yang tidak dapat dibantu oleh kodok Suriname, yang melahirkan melalui lubang di batang tubuhnya:

Penyelidikan terhad menunjukkan bahawa 11% lelaki dan 18% wanita akan mendapati gambar di atas "tidak selesa atau menjijikkan untuk dilihat". Dalam tinjauan ketakutan dan fobia pada tahun 2015 oleh Ranker, trypophobia berada di tangga ke-11 yang terhormat: di belakang badut, air dalam dan labah-labah, tetapi lebih awal daripada terbang, jerung dan doktor gigi.

Video muzik pun tidak kebal. Video Chemical Brothers untuk Wide Open memaparkan seorang wanita secara beransur-ansur menjadi lebih berongga dan 'berlubang'. Komen YouTube penuh dengan penghidap trypophobia yang menyatakan rasa tidak selesa. "Saya tidak dapat melihat lelaki kaki membuat saya gemetar," kata seorang pengulas.

Dari mana perkataan trypophobia berasal?

Fobia jelas merujuk kepada segala jenis ketakutan psikologi, sementara trypo berasal dari bahasa Yunani untuk "meninju lubang". Ketahui meme anda mendakwa istilah itu diciptakan pada tahun 2005, sebelum ini disebut 'Holephobia' di halaman Geocities. Ini pertama kali muncul di Urban Dictionary pada tahun 2008. [galeri: 7]

Adakah trypophobia sebenar?

Baiklah, ya dan tidak.

Ya dalam arti sebilangan besar orang merasa tidak selesa ketika melihat gambar pencetus, seperti cawan biji bunga teratai, atau gelembung yang terbentuk dalam susu mendidih. [Galeri: 5]

Lihat yang berkaitan Apa itu sel induk dan bagaimana mereka boleh menukar ubat? Parapsikologi: Bilakah sains menyerah pada kajian paranormal?

Tetapi itu bukan cerita penuh. Seperti disebutkan di atas, trypophobia adalah istilah sehari-hari yang muncul dalam talian pada pertengahan tahun 2000-an. Ia tidak dipelajari secara akademik sehingga tahun 2013, dan tidak muncul di Persatuan Psikiatri Amerika

Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental .

Sebenarnya, sehingga kajian pertama mengenai gangguan itu diselesaikan, topik itu terus dihapus dari Wikipedia, dengan satu editor menggambarkannya sebagai "omong kosong paten kemungkinan dan sempadan". [Galeri: 9]

Pada tahun 2011, ketika Sains Popular merangkumi fenomena dalam talian, tidak ada satu pun dari sepuluh ahli psikologi yang dihubungi pengarang untuk mengetahui kisah itu, dan tidak ada yang akan membuat spekulasi mengenai asas-asas biologi di belakangnya.

Baru-baru ini pada tahun 2013, psikiatri Carole Matthews dari University of California tidak yakin dengan diagnosis diri internet, dengan alasan bahawa kecenderungan laman web untuk memperlihatkan gambar kulit manusia dengan parasit dan keadaan kulit dengan lubang pada bunga teratai dan cantaloupes boleh berlaku jijik pada sesiapa. Dia mengatakan kepada NPR: "Mungkin ada orang di luar sana dengan fobia ke lubang, kerana orang benar-benar dapat memiliki fobia terhadap apa pun. Tetapi, hanya dari membaca apa yang ada di internet, nampaknya tidak apa yang sebenarnya dimiliki orang. "

Sama ada nyata atau tidak, ia pasti mempunyai cukup banyak ketakutan untuk memastikan jumlah carian yang tinggi. Untuk meraikan Haloween 2017, syarikat keselamatan YourLocalSecurity mendapati bahawa trypophobia adalah fobia yang paling banyak dicari di empat negeri AS. Itulah California, New Mexico, Texas dan Vermont - sekiranya anda mahu pergi dan bergaul dengan rakan-rakan yang menderita.what_is_trypophobia

Baiklah, agak menggembirakan, dan metodologi mereka sangat disyaki, tetapi sekurang-kurangnya menunjukkan banyak orang berminat dengan ketakutan - rasmi atau tidak.

Bolehkah trypophobia dicetuskan oleh teknologi?

Memandangkan bahawa apa-apa dengan corak lubang berkelompok telah diketahui mencetuskan trypophobia, tidak hairanlah bahawa teknologi kadang-kadang mengasingkan bakal penggemarnya. Ikuti UI Apple Watch, misalnya:

[galeri: 11]

Reka bentuk pintar, atau ladang ranjau trypophobia? Mungkin kedua-duanya.

Mungkin ini menjelaskan mengapa sebilangan pengulas merasa mual ketika kita membincangkan produk Apple.

Produk lain mungkin juga tidak selamat. Kumpulan kecergasan Moov Now menjadikan satu anggota pasukan Alphr merasa sedikit tidak selesa… [galeri: 15]

Apakah kajian yang dilakukan terhadap trypophobia?

Tetapi itu mula berubah, sebahagiannya disebabkan oleh banyak orang yang mengenal diri dengan keadaan yang sepertinya tidak mempunyai asas dalam sejarah perubatan.

Kajian pertama, berjudul Fear of Holes, dari Pusat Sains Otak di University of Essex pada tahun 2013, menyiasat mengapa beberapa gambar seolah-olah mendorong reaksi yang lebih viseral pada trypophobes daripada yang lain. Penyelidik Geoff Cole dan Arnold Wilkins mengambil 76 gambar pencetus dari trypophobia.com dan 76 gambar lubang kawalan, dan mendapati bahawa mereka yang mempunyai kesan terkuat nampaknya mempunyai ciri-ciri tertentu: kontras warna yang tinggi dan sebaran ruang tertentu.

Ini menunjukkan bahawa ia mungkin merupakan pertahanan evolusioner, memandangkan kelihatannya banyak haiwan berbahaya - misalnya, gurita cincin biru - berkongsi: [galeri: 14]

Pada tahun 2015, Cole dan Wilkins bekerjasama dengan pelajar siswazah An Trong Dinh Le, seorang penghidap trypophobia yang dikenal pasti, untuk mengembangkan soal selidik gejala. Mereka mendapati bahawa mengurangkan kontras dalam gambar memudahkan penderita untuk melihatnya.

Menulis dalam Perbualan baru-baru ini, Profesor Wilkins mengatakan gambar yang memicu cenderung mempunyai sifat matematik yang "tidak dapat diproses dengan cekap oleh otak dan oleh itu memerlukan lebih banyak oksigenasi otak".

Dia berkata: “Paul Hibbard dan saya mengusulkan agar ketidakselesaan itu berlaku tepat kerana orang mengelak melihat gambar kerana memerlukan oksigenasi otak yang berlebihan. (Otak menggunakan sekitar 20% tenaga badan, dan penggunaan energinya perlu dikurangkan minimum.) "

Ada sebab lain yang mungkin?

[galeri: 0]

Satu teori adalah bahawa dengan membicarakan trypophobia dan berkongsi gambar, fobia lebih cenderung menyebar. Sekiranya itu berlaku ... maafkan perkara itu.

Salah satu pelanggan teori itu ialah Daniel J. Glass dari Suffolk University, yang memberitahu Berita Buzzfeed: "Melihat semua foto yang dianggap menjijikkan oleh orang lain, mudah difikirkan, Oh, ya ... itu kotor. "

"Tetapi mengapa begitu banyak orang cenderung untuk melihat gambar-gambar ini sama sekali kotor? Akan lebih sukar untuk membuat orang di atas kapal merasa jijik dengan gambar anak kucing. "

Dengan kata lain, itu mungkin menjadi sebahagian daripadanya, tetapi itu tidak sepenuhnya menjelaskan fenomena tersebut.

Apakah simptom trypophobia?

Ini bukan persoalan yang mudah seperti yang pertama kali muncul, kerana tahap keparahan yang berbeza dirasakan bergantung pada pesakit.

Setelah melihat gambar yang mencetuskan, trypophobes cenderung merasakan tindak balas fizikal yang viseral: mereka mungkin menggigil, merasakan kulit mereka merangkak atau mengalami gejala seperti serangan panik - kulit gatal, berpeluh, mual dan berdebar. [Galeri: 1]

Adakah terdapat ujian untuk trypophobia?

Oleh kerana ia bukan syarat yang diakui secara rasmi, mencari ujian pasti adalah kerja keras. Sejauh yang saya tahu, ujian yang dikembangkan oleh Cole dan Wilkins tidak tersedia dalam talian.

Yang mengatakan, ada sejumlah ujian tidak rasmi yang hanya melibatkan melihat gambar "benda dengan lubang", yang secara beransur-ansur meningkatkan ketidakselesaan bagi penderita.

Sekiranya anda merasa tidak selesa melihat gambar dalam artikel ini, dan bukannya benar-benar bingung, maka anda harus menganggap diri anda sebagai trypophobic. [Galeri: 8]

Adakah terdapat penawar trypophobia?

Sekali lagi, ini sukar dijawab kerana keadaan yang tidak dikenali secara rasmi. Walau bagaimanapun, dalam siaran akhbar dari University of Essex yang melaporkan penyelidikan awal Cole dan Wilkins, para penyelidik mencadangkan kaedah psikologi yang dicuba dan diuji yang digunakan untuk merawat pelbagai fobia: pendedahan berulang secara beransur-ansur.

Dr Cole melihat gambar-gambar itu sehingga dia tidak peka terhadapnya, kata siaran.

Selain itu, seorang pembaca Reddit memberikan nasihat ini kepada orang yang mengalami perasaan "merangkak kulit": "Gosokkan kulit anda sendiri. Dengan permukaan telapak tangan sepenuhnya, terus dan gosokkan lengan, leher anda, di mana sahaja anda merasakan piloerection (goosebumps).

"Anda akan melihat bahawa kegilaan sebenarnya digantikan dengan sensasi keselesaan yang memuaskan, kerana apa yang anda lakukan adalah mengatasi data anomali yang ditafsirkan oleh korteks visual anda dari gambar tekstur yang cacat dengan data sebenar ... ketika anda menggosok kulit anda sendiri, [ anda akan] mengetahui bahawa, sebenarnya, anda tidak mengalami luka seperti itu. ”

Sekiranya gambar-gambar ini membuat anda merasa mual, dan atas sebab tertentu anda mahukan yang lebih serupa, kemudian muncullah oleh subreddit Trypophobia, di mana lebih daripada 18,000 pelanggan berkongsi gambar yang dirancang untuk membuat satu sama lain cemas dengan alasan tertentu ...

Imej oleh Elias Gayles, Ben Sutherland, Peter Shanks, Dice Kit, Ben Dalton AmberNectar13, Angell Williams, Stephen Depollo, ET dan William Wan, digunakan di bawah Creative Commons