Apa gunanya tawon? Ternyata, mereka melakukan lebih banyak daripada yang anda fikirkan

"Titik tawon melampaui kegigihan mereka", jelas Dr. Seirian Sumner ketika dia berusaha meyakinkan orang yang ragu-ragu di New Scientist Live bahawa serangga terbang yang menjengkelkan lebih dari sekadar gangguan di barbeku anda.

Apa gunanya tawon? Ternyata, mereka melakukan lebih banyak daripada yang anda fikirkan

Pertempuran hampir kalah - semua orang menganggap tawon adalah keparat mutlak. Mereka murung, berterusan dan mereka akan menyengat anda tanpa ragu-ragu. Sekurang-kurangnya, itulah semua orang berfikir, tetapi ternyata kita tidak seharusnya begitu waspada.

Selain daripada membunuh mereka secara tidak sengaja dalam proses ini, berbahaya untuk meletakkan semua tawon dengan sikat yang sama. Tawon yang menarik semua kemarahan kita adalah Jaket Kuning, dan tawon tunggal itu sangat berbeza dengan jenis tawon lain seperti European Hornet Eropah atau Great. Untuk mengatakan semua tawon itu buruk kerana anda telah diganggu oleh Jaket Kuning yang agak sial setanding dengan enggan makan cendawan kerana seseorang pernah melemparkannya ke arah anda.whats_the_point_of_wasps_turns_out_they_do_a_lot_more_than_you_think _-_ 2

Saya dapat memahami kerisauan anda terhadap tawon. Mereka seolah-olah tidak menawarkan apa-apa kepada masyarakat manusia. Tengking kelihatan seperti pengikis dalam bentuk serangga. Tetapi menurut Dr. Sumner, terdapat lebih banyak tawon daripada yang anda fikirkan dahulu.

Tawon lebih pelbagai daripada serangga lain

Oleh itu, kami telah membuktikan bahawa Jaket Kuning bukan satu-satunya jenis tawon di luar sana. Tawon ini, yang dilihat sebagai "samseng dan samseng dunia serangga" hanyalah salah satu daripada lebih dari 150.000 spesies tawon yang berbeza. Terdapat lebih banyak tawon daripada lebah dan semut yang digabungkan dan mereka juga mempunyai beberapa variasi spesies yang paling besar.

Contohnya, Giant Asian Hornet panjangnya 5cm, dengan lebar sayap 7cm dan kelajuan penerbangan tertinggi 25mph - the Fairy Wasp, sebaliknya, panjangnya kurang dari 1mm. Kemudian anda dapat melihat Semut Velvet yang tidak betul, yang betina adalah tawon tanpa terbang dengan sengatan rata-rata, atau "raja tawon", Megalara, yang penampilannya lebih banyak persamaan dengan kumbang daripada jenis kebun biasa tawanya kita sudah biasa.

Tawon mempunyai struktur sosial yang kompleks

whats_the_point_of_wasps_turns_out_they_do_a_lot_more_than_you_think _-_ 3

Lebah sosial, seperti Yellow Jacket Wasp, Hover Wasp dan Paper Wasp, mempunyai kehidupan yang sesuai dengan bentuk sinetron - seperti yang dijelaskan oleh Dr. Sumner.

"Anda mempunyai permaisuri yang bertelur dan pekerja membesarkan larva - sama seperti lebah madu.

"Di jajahan biasa, seperti European Hornet, semuanya berada di bawah undang-undang dan ketertiban, dan ratu tidak mempunyai masalah dari pekerjanya. Tetapi, apabila ratu meninggal dunia, semua pekerja akan bertelur - pekerja mula bertelur, tidak ada yang menjaga struktur koloni dan menjadi armagedon mutlak. "

Kerosakan ini berlaku ketika permainan kekuatan untuk permaisuri baru bermula, situasi yang dirujuk oleh Dr. Sumner sebagai "situasi Game of Thrones". Tetapi apabila semuanya berjalan seperti biasa, ia adalah mesin dengan minyak yang baik di mana setiap tawon memainkan peranan penting dalam kebaikan. Kekayaan Bangsa Adam Smith mungkin telah menetapkan peraturan perindustrian kapitalis moden, tetapi tawon mengikuti peraturannya 250 juta tahun sebelum dia menulisnya.

Tawon adalah bentuk racun perosak terbaik

whats_the_point_of_wasps_turns_out_they_do_a_lot_more_than_you_think _-_ 4

Sekiranya anda benar-benar menentang racun perosak kimia, anda harus pro-wasp. Tawon adalah racun perosak terbaik di alam semula jadi kerana mereka karnivor yang tidak peduli dengan apa yang mereka makan selagi protein. Ini bermakna mereka akan mengumpulkan kutu daun dan ulat - bersama dengan sandwic piknik anda sekiranya diberi peluang.

"Di mana para petani telah membuang koloni tawon secara besar-besaran, mereka telah menemui peningkatan besar terhadap perosak di ladang dan kebun mereka," jelas Dr. Sumner. "Wasps sebenarnya memberi kami perkhidmatan dengan membuang perosak yang akan kami lemparkan bahan kimia untuk menyingkirkannya."

Juga, kerana tawon memakan labah-labah, lalat dan pelbagai jenis crawies menyeramkan yang cenderung dibenci orang, mereka juga tidak membunuh satu spesies. Mereka tidak secara khusus memburu satu jenis ulat, atau satu jenis lalat, mereka akan memakan apa sahaja, jadi kehadiran mereka tidak membahayakan ekosistem mana pun.

"Lain kali anda pergi ke swat yang disingkirkan, fikirkanlah - lebih baik anda mempunyai labah-labah, atau lebih suka anda mempunyai tawon?"

Terdapat sekitar 30,000 spesies tawon yang berbeza yang menangani perosak dan, dari sebuah kajian di Australia, tawon dapat memakan rata-rata 23kg mangsa setiap koloni, setiap musim. Semasa anda bercakap tentang kutu daun dan semut, 23kg adalah BANYAK perosak.

Tawon boleh dikatakan, penyerbuk yang lebih baik daripada lebah

whats_the_point_of_wasps_turns_out_they_do_a_lot_more_than_you_think _-_ 5

Anda mungkin menganggap ini terdengar tidak masuk akal, terutamanya apabila terdapat banyak masalah mengenai kematian lebah, tetapi tawon sebenarnya penyerbuk yang sangat baik. Tawon boleh mengambil semua makanan yang mereka dapat, tetapi orang dewasa yang benar-benar keluar dan memburunya tidak memakannya - mereka membawanya kembali ke sarang untuk memberi makan anak mereka. Sebaliknya, tawon dewasa mengambil karbohidrat dan mengunjungi tumbuh-tumbuhan untuk mengunyah serbuk sari. Dalam proses itu, mereka menyerbuki tanaman yang berbeza.

Ini tidak bermaksud kita boleh berhenti bimbang tentang penurunan lebah - penurunan yang sama sepertinya juga berlaku di tawon. Lebah adalah pakar, mereka tumbuh subur di habitat yang baik, sementara tawon cenderung tidak terlalu banyak di kawasan tersebut. Tawon memenuhi jurang yang tidak dimiliki oleh lebah kerana terdapat banyak mangsa yang melepak di habitat yang lebah yang hancur dan hancur.

Oleh kerana itu, tawon diketahui bertanggungjawab untuk melakukan pendebungaan sekitar 650 spesies tumbuhan yang berlainan daripada 105 keluarga tumbuhan yang berbeza. Mereka tidak memerangi lebah untuk wilayah, mereka secara amnya mengabaikannya dan dengan senang hati mengunjungi tanaman yang diabaikan oleh lebah, yang memungkinkan mereka "menyokong" usaha pendebungaan lebah.

Titik tawon?

Jadi, apa sebenarnya tawon? Mungkin dikhabarkan bahawa mereka membawa kepada penciptaan kertas, tetapi perindustrian serangga ini menawarkan lebih banyak lagi kepada dunia daripada sekadar menjadi perosak piknik.

Lihat Sejarah rawatan kanser yang berkaitan: dari paru-paru rubah hingga racun tawon Penjejakan migrasi haiwan: bagaimana kita dapat beg galas lebah?

Malangnya, seperti yang dijelaskan oleh Dr. Sumner, kami masih belum cukup tahu tentang tawon sehingga dapat mengukur sumbangan mereka kepada masyarakat kita. Malah para saintis tidak menghabiskan cukup masa untuk meneliti tawon, mencari semut dan lebah sebagai pemimpin struktur berasaskan koloni. Kami juga tidak tahu spesies apa yang tinggal di bahagian mana di UK - tidak ada yang meluangkan masa yang cukup untuk mencarinya.

Syukurlah, dari akhir Ogos hingga awal September, The Great Wasp Survey diadakan untuk membantu memahami susunan tawon di UK. tidak lama lagi kita akan melihat hasilnya, tetapi buat masa ini, hanya berfikir dua kali sebelum menukarnya.

New Scientist Live disiarkan sehingga 1 Oktober di mana anda boleh mendengar lebih banyak mengenai pendarahan-tepi penyelidikan saintifik - atau makan beberapa bug. Anda boleh membeli tiket untuk persembahan di sini.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found