Ulasan BlackBerry Priv: Telefon pintar BlackBerry seharusnya dibuat bertahun-tahun yang lalu

Ulasan BlackBerry Priv: Telefon pintar BlackBerry seharusnya dibuat bertahun-tahun yang lalu

Gambar 1 dari 11

Ulasan BlackBerry Priv: Dengan papan kekunci tersembunyi, Priv kelihatan seperti telefon pintar biasa (sangat besar)

Ulasan BlackBerry Priv: Priv mempunyai papan kekunci perkakasan, tersembunyi di bawah skrin quad-HD melengkung
Ulasan BlackBerry Priv: papan kekunci Priv diterangi dan boleh digunakan sebagai pad sentuh
Ulasan BlackBerry Priv: Tepi skrin melengkung menjadikan telefon ini kelihatan seperti Samsung Galaxy S6 Edge
Ulasan BlackBerry Priv: Kamera Schneider Kreuznach 18 megapiksel mengambil gambar berkualiti
Ulasan BlackBerry Priv: Logo BlackBerry, akhirnya menghiasi telefon pintar janji
Ulasan BlackBerry Priv: Skrin di atas dengan Gorilla Glass 4 dan disokong oleh
Ulasan BlackBerry Priv: Butang kelantangan
Ulasan BlackBerry Priv: Teratas
Ulasan BlackBerry Priv: Logo BlackBerry
Ulasan BlackBerry Priv: Pembesar suara menghadap ke hadapan
£ 560 Harga semasa dikaji

Kita perlu bercakap mengenai BlackBerry. Hanya beberapa tahun yang lalu, syarikat itu tidak salah: telefon pintarnya terkenal dengan pelanggan perniagaan - dan terima kasih kepada BBM, mereka juga popular dengan pelanggan yang lebih muda.

Lihat telefon pintar Terbaik yang berkaitan tahun 2016: 25 telefon bimbit terbaik yang boleh anda beli hari ini Ulasan BlackBerry Passport

Tetapi sejak itu, perniagaan telefon pintar BlackBerry secara beransur-ansur hilang. Segala-galanya dilihat dengan Pasport yang kelihatan unik - dilancarkan sekitar tahun ini tahun lalu - tetapi rasanya seperti dadu terakhir BlackBerry.

Sehingga BlackBerry Priv, telefon yang hanya boleh digambarkan sebagai peluang terakhir terakhir BlackBerry.

Terlepas dari nama yang ganjil, Priv adalah telefon pintar yang sepatutnya dibina BlackBerry bertahun-tahun yang lalu. Ia menjalankan Android, jadi ia dapat memanfaatkan aplikasi platform dan sistem operasi yang matang, dan menggabungkannya dengan kekuatan tradisional BlackBerry - papan kekunci perkakasan, dan perisian pesanan dan keselamatan yang bijak.

Reka bentuk dan skrin

Tetapi adakah rancangan itu dapat meyakinkan orang yang ragu-ragu? Ia pasti memulakan permulaan yang baik. Setelah memendam rasa tidak masuk akal dengan Passport tahun lalu, Priv sekurang-kurangnya kembali kepada asas - dari segi bentuknya, sekurang-kurangnya. Ia adalah telefon pintar segi empat tepat, seperti yang lain, dan menampilkan paparan AMOLED berukuran 5.4 dalam 2.560 x 1.440 AMOLED yang tajam dan melengkung di hujungnya.

Hidupkannya dan skrin memberikan kesan pertama yang hebat. Ia AMOLED, jadi anda tahu ia akan menjadi paling baik, tetapi kontrasnya luar biasa dan warnanya cerah dan tepu.

Kecerahannya bukan yang terbaik yang saya lihat, hanya mencapai maksimum 344cd / m2, di mana Samsung telah menemui cara untuk meningkatkan skrin AMOLEDnya jauh di atas tanda 500cd / m2. Walau bagaimanapun, selalunya anda akan mempunyai sedikit keluhan - skrin anda mungkin sukar dibaca dalam keadaan yang sangat terang. Oleh itu, jika anda bekerja di padang pasir, ini mungkin bukan telefon terbaik untuk anda.

Dengan skrin dimatikan, Priv tidak kelihatan terlalu buruk. Tepi melengkung layar memberi telefon eksotik yang mirip dengan Samsung Galaxy S6 Edge dan Samsung Galaxy S6 Edge + dan bahagian belakangnya dilapisi plastik getah dengan kemasan tenunan karbon.

Walau bagaimanapun, ia adalah telefon yang sangat besar untuk ukuran skrin. Rasanya besar dan tidak berat di tangan, lebih tebal daripada 9.4mm dari depan ke belakang - dan itu tanpa mengambil kira bonjolan kamera - dan sangat, sangat berat. Pada 192g, sebenarnya, Priv hampir sama beratnya dengan Pasport raksasa, dan itu mengatakan sesuatu. Saya juga tidak berminat dengan sudut tajam, yang saya dapati cenderung menarik dengan canggung pada lapisan poket saya - tidak menjadi masalah jika anda menyimpannya di dalam poket atau beg tangan di dalam jaket, tetapi ia pasti menjadi titik yang perlu ditanggung fikiran jika anda biasa menyimpan telefon anda di poket seluar jeans.