Cara Menggabungkan Imej di Paint.NET

Menggabungkan dua atau lebih gambar adalah satu bentuk manipulasi gambar yang sangat sukar dilakukan secara manual. Sebilangan perisian penyunting gambar mempunyai kemampuan untuk melakukan fungsi ini. Dengan program tersebut, anda boleh menggabungkan dua atau lebih gambar bersama-sama. Itu biasanya dilakukan dengan pilihan pelapisan mereka yang membolehkan anda menggabungkan beberapa gambar dengan pelbagai mod pencampuran dan alat kecerunan. Dalam artikel ini saya akan menyajikan tutorial ringkas dan asas mengenai cara menggabungkan gambar menggunakan perisian penyuntingan gambar percuma, Paint.NET.

Cara Menggabungkan Imej di Paint.NET

Sekiranya anda tidak mempunyai Paint.NET, anda boleh memasangnya di mesin Windows anda (Windows 7 atau lebih baru) dengan melayari halaman ini dan memuat turun .zip. Buka fail zip di Windows 10 10 dengan membuka foldernya di File Explorer dan memilih Ekstrak semua. Jalankan melalui pemasang, dan kemudian buka Paint.NET.

cat.net

Campurkan Imej dengan Mod Pengadukan Paint.NET

Klik Fail >Buka dan pilih gambar untuk dibuka. Kemudian klik Lapisan >Import Dari Fail, dan pilih gambar lain untuk dibuka di lapisan kedua. Gambar pertama yang dibuka akan menjadi lapisan latar belakang.

Sekarang buka tetingkap Lapisan, seperti dalam gambar langsung di bawah, dengan mengklik Lapisan butang di bahagian kanan atas tetingkap. Sebagai alternatif, tekan kekunci panas F7 untuk membukanya. Itu menunjukkan kepada anda semua lapisan yang telah anda siapkan.

cat.net2

Gambar di bahagian bawah tetingkap adalah lapisan latar belakang. Namun, anda boleh menukar lapisan dengan memilih lakaran kecil gambar latar dan menekan Pindahkan Lapisan Ke Atas butang. Itu menukar dua lapisan sehingga latar belakang sebelumnya menjadi lapisan latar depan.

Klik kotak centang di sebelah kedua gambar jika gambar tersebut belum dipilih. Kemudian pilih lakaran kecil gambar di bahagian atas tetingkap Lapisan dengan kursor seperti pada tangkapan skrin di atas. Klik Hartanah butang di sudut kanan bawah tetingkap untuk membuka Layer Properties seperti dalam gambar di bawah.

cat.net3

Tetingkap itu merangkumi Kelegapan bar. Bar mempunyai nilai 255 lalai sehingga tidak ada ketelusan lapisan. Sekarang anda boleh mengubahnya dengan menyeret bar lebih jauh ke kiri seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

cat.net4

Menyeret gelangsar ke tengah bar, seperti di atas, menggabungkan kedua-dua gambar dengan berkesan. Semakin jauh anda menyeret gelangsar bar, lapisan menjadi lebih telus. Sekiranya anda menyeret bar itu ke paling kiri, gambar latar akan menggantikan gambar latar depan.

Paint.NET merangkumi hingga 14 mod pencampuran alternatif untuk lapisan. Anda boleh memilih dari mod tersebut dengan mengklik menu drop-down Mode. Perisian menambah kesan pencampuran ke seluruh lapisan.

cat.net5

Sekarang anda boleh bereksperimen dengan mod pencampuran tersebut dengan memilihnya dari menu. Contohnya, anda boleh memilih Banyakkan dari menu lungsur turun Mod. Ini pada dasarnya adalah mod campuran yang lebih gelap daripada tetapan standard.

Sebagai alternatif, anda boleh memilih mod pengadunan yang lebih ringan. Skrin lebih kepada mod pencampuran sebaliknya Banyakkan kerana meringankan pengadunan. The Ringankan mod menggabungkan lapisan dengan piksel paling ringan.

Sebilangan mod pencampuran akan banyak mengubah skema warna lapisan. Beza dan Penafian adalah dua mod yang menggelapkan dan mencerahkan warna. Dalam gambar di bawah ini saya telah memilih Beza menetapkan untuk menggelapkan warna lapisan.

cat.net6

Menggabungkan Imej dengan Gradient Tool

Mod pencampuran pada tetingkap Layer Properties tidak disasarkan ke satu kawasan gambar. Mereka menggunakan campuran ke seluruh lapisan. Sekiranya anda mencari cara untuk menerapkan pencampuran ke kawasan lapisan yang lebih kecil, lihat Kecerunan alat.

Anda boleh menerapkan beberapa pengeditan kecerunan pada beberapa lapisan. Apabila anda menyediakan dua lapisan untuk diedit, seperti yang dijelaskan di atas, klik Alat dan Kecerunan. Itu akan membuka bar alat baru dengan pelbagai pilihan padanya seperti di bawah.

cat.net7

Bar alat merangkumi beberapa mod pencampuran alternatif. Pilih Linier pilihan, yang bagus untuk menerapkan pencampuran hingga setengah lapisan. Kemudian klik Mod Warna butang, dilingkari merah pada gambar tepat di atas, dan beralih ke Mod Ketelusan. Perhatikan bahawa anda juga perlu memilih gambar di bahagian atas tetingkap Lapisan agar pilihan ini berfungsi.

Seterusnya, gerakkan kursor ke paling kiri gambar dan klik kiri dengan tetikus. Lapisan latar kemudian akan kelihatan, dan anda akan melihat bulatan kecil di sebelah kiri gambar. Arahkan kursor ke atas bulatan itu, tahan butang tetikus kiri dan kemudian seret bulatan kecil kedua ke arah tengah gambar. Itu akan menghasilkan kesan pencampuran yang serupa dengan yang ditunjukkan di bawah. Tekan Selesai butang pada bar alat untuk menerapkan penyuntingan.

cat.net8

Ini telah berjaya menerapkan pencampuran pada bahagian kiri lapisan. Anda boleh menerapkan pencampuran ke seluruh lapisan dengan menyeret bulatan kedua di tengah hingga ke sempadan kanan. Atau anda boleh menggabungkan separuh lapisan kanan dengan menggerakkan bulatan di sebelah kiri gambar ke sempadan yang bertentangan. Gerakkan bulatan di sebelah kiri gambar ke sempadan atas atau bawah untuk menyatukan separuh lapisan yang lebih tinggi dan bawah.

cat.net10

Sekiranya anda menyeret kedua bulatan ke tengah gambar, anda akan mempunyai kesan yang serupa dengan yang berada di bawah. Itu menggabungkan gambar dengan sedikit ketelusan. Oleh itu, semakin jauh anda menyeret bulatan antara satu sama lain, semakin besar ketelusannya.

cat.net9

Berlian adalah pilihan penggabungan alternatif pada bar alat. Ini membolehkan anda menggabungkan kawasan gambar latar depan dengan lapisan latar dalam bentuk berlian. Pilih Berlian pada bar alat, dan kemudian klik kiri kawasan gambar latar depan untuk menyatu ke lapisan latar belakang.

Kemudian anda akan melihat lapisan latar belakang dan dapat menyeret bulatan kedua dari titik yang dipilih untuk mengembangkan intan seperti di bawah. Ketelusan juga meningkat semasa anda menyeret bulatan kedua dari titik yang dipilih. Oleh itu, anda masih boleh menggabungkan banyak lapisan dengan pilihan ini.

cat.net11

The Radial pilihan serupa dengan Berlian, kecuali bahawa ia menerapkan lingkaran telus pada gambar latar. Oleh itu, anda boleh memasukkan beberapa lapisan latar depan dalam bulatan. Pilihan berfungsi sama seperti Berlian semasa anda menerapkannya dengan memilih titik untuk bulatan kecil pertama dan kemudian menyeret titik kedua daripadanya untuk mengembangkan dan meningkatkan ketelusan.

cat.net12

Jadi sekarang anda tahu bagaimana menggabungkan, atau menggabungkan, beberapa gambar bersama-sama dengan mod pencampuran pada tetingkap Paint.NET's Layers Properties atau perisian Kecerunan alat. Sekiranya anda memilih gambar yang boleh tumpang tindih dan mempunyai skema warna yang serupa, menggabungkan gambar boleh menjadi kesan penyuntingan yang hebat.