Cara Menyenarai Hitam dan Melarang Kata dalam Twitch Chat

Ingin tahu cara menyenarai hitam dan melarang perkataan di Twitch? Ingin mengawal bahasa yang anda dengar di Twitch? Jadikan saluran anda dapat diakses oleh semua peringkat umur atau budaya? Ingin mengawal jumlah kata-kata sumpah atau penghinaan yang dilontarkan dalam sembang Twitch? Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda cara melarang frasa dan kata-kata di Twitch.

Cara Menyenarai Hitam dan Melarang Kata dalam Twitch Chat

Terdapat garis halus antara ucapan bebas dan gangguan atau secara amnya menjengkelkan. Sekiranya anda menghabiskan masa dan usaha streaming di Twitch, anda ingin menjadikan aliran tersebut sebagai tempat orang suka menghabiskan masa. Anda mahu membiarkan orang mempunyai kebebasan bersuara dan membolehkan orang ramai melepak dengan selamat.

Keseimbangan harus dicapai antara melindungi hak Pindaan Pertama dengan hak orang lain untuk hidup tanpa buli, ucapan benci, penghinaan, dan ketoksikan umum yang boleh berlaku dalam komuniti dalam talian.

Pada hakikatnya, menguruskan saluran Twitch adalah versi mikrokosmos masalah masyarakat kita yang lebih penting sekarang dengan kesopanan.

Berita baiknya ialah anda mempunyai lebih banyak kawalan ke atas saluran Twitch anda daripada kebanyakan dunia di sekitar anda!

Menggunakan Twitch AutoMod untuk Melarang Kata Secara Automatik di Sembang

Twitch menggunakan AutoMod, yang merupakan bot automatik yang menyekat dan melarang perkataan dalam Twitch untuk anda. Ia dapat membantu menyekat ketoksikan terburuk yang boleh berlaku di platform.

AutoMod tidak sempurna, tetapi nampaknya banyak membantu melindungi aliran Twitch anda daripada komen dan bahasa terburuk yang mungkin anda lihat. Memandangkan pilihan anda, anda boleh mengkonfigurasi AutoMod agar lebih ketat atau santai seperti yang anda perlukan.

AutoMod akan menandakan mesej untuk anda izinkan atau tolak. Ia tidak akan menyekat atau membisukan suara secara automatik kepada sesiapa pun, dan juga tidak akan memberi masa untuk pengguna untuk anda. Anda masih perlu memulakan pemblokiran, membisukan, dan tamat waktu secara manual.

Apa yang dilakukan AutoMod untuk anda ialah memantau sembang bagi pihak anda dan menandakan sesuatu untuk anda periksa dan benarkan atau tolak mengikut kesesuaian anda. Sangat sesuai untuk membolehkan anda mengekalkan kawalan kesederhanaan dengan bantuan bot yang direka khas untuk menandakan kandungan yang dipersoalkan untuk anda.

Cara Menyiapkan dan Mengkonfigurasi AutoMod

 1. Dari halaman laman web Twitch utama, Klik pada anda "gambar profil" di bahagian kanan atas, kemudian pilih "Papan Pemuka Pencipta" dari menu.

 2. Klik pada "Ikon hamburger" di bahagian kiri atas halaman untuk membuka "Menu Navigasi."

 3. Pilih "Tetapan" dari senarai.

 4. Pilih "Kesederhanaan" dari sub-menu "Tetapan".

 5. Dalam menu "AutoMod Controls", klik "Aturan Peraturan AutoMod" untuk membuka tetapan penyederhanaan automatik.

 6. Klik pada "Hidupkan AutoMod" di bahagian kiri bawah untuk mengaktifkan ciri.

 7. Di bahagian "Pengaturan AutoMod Anda", gunakan slaid untuk menyesuaikan tahap moderasi automatik anda. Kategori di bawah gelangsar akan berubah untuk menggambarkan tahap yang anda pilih.
 8. Untuk menyesuaikan tetapan penyederhanaan anda, anda dapat mengklik tetapan penyederhanaan yang telah ditetapkan dan menyesuaikannya secara manual menggunakan pilihan dropdown.

 9. Setelah selesai dengan tetapan AutoMod anda, klik "Simpan" di bahagian kiri bawah untuk mengaktifkan konfigurasi tersuai anda.

Lima tahap AutoMod bernombor 0-4. "Tahap 0" sama sekali tidak menyaring. "Tahap 1" sedikit lebih mengawal dan menghilangkan ucapan yang diskriminatif. "Tahap 2" menghilangkan bahasa yang eksplisit dan bermusuhan. "Tahap 3" menambah kawalan diskriminasi, bahasa eksplisit seksual, dan permusuhan ke senarai yang disekat. "Tahap 4" menambah sekatan permusuhan serta meningkatkan kawalan terhadap kata-kata sumpah, kata-kata tidak sopan, dan gangguan seksual. Ingatlah bahawa semakin tinggi tahapnya, semakin banyak peluang sembang tidak dapat dicapai, dan semakin banyak yang perlu anda setujui.

Catatan: Ketika menetapkan AutoMod ke "Level 0", kata-kata apa pun yang Anda tambahkan ke bahagian "Istilah yang Diblokir" Twitch akan tetap berfungsi dan juga dapat mencegah pesan dikirim.

Mengkonfigurasi AutoMod lebih jauh

Twitch secara berkala memantau saluran untuk mengenal pasti perkataan baru dan bagaimana prestasi AutoMod. Secara automatik ia akan memberi amaran kepada anda mengenai sebilangan besar istilah dan melakukan pekerjaan yang sangat baik dalam menyenarai hitam dan melarang perkataan di Twitch. Terdapat juga senarai putih dan senarai hitam yang boleh anda konfigurasikan secara manual untuk kawalan sepenuhnya.

Penyesuaian AutoMod bermanfaat sekiranya penonton anda menggunakan kata-kata gaul, bukan bahasa Inggeris, atau menggunakan kata-kata yang ingin anda larang tetapi masuk melalui penapis AutoMod.

 1. Log masuk ke Twitch, klik pada ikon profil anda, kemudian pergi ke "Papan Pemuka Pencipta -> Tetapan -> Moderasi."

 2. Klik pada "Istilah dan frasa yang disekat."

 3. Taipkan perkataan yang ingin anda sekat di kotak yang disediakan.

 4. Setelah menaip frasa atau perkataan, pop timbul muncul. Pilih sama ada "Awam" atau "Peribadi," kemudian klik "Tambah" untuk menyimpan istilah tersebut ke senarai yang ditapis anda.

AutoMod akan menyekat keseluruhan istilah yang anda tambahkan daripada istilah individu. Oleh itu, jika anda menambah istilah dengan kata penggunaan biasa dan sesuatu yang ingin anda larang, kata penggunaan umum tidak akan disekat, hanya istilah yang lengkap. Twitch membenarkan penyekat senarai hitam tanpa had sehingga anda dapat mengkonfigurasinya mengikut keperluan anda.

AutoMod membenarkan kad liar dalam bentuk ‘*.’ Contohnya, jika anda menggunakan ‘benci *,’ anda akan menyekat kata-kata seperti ‘kebencian’ dan ‘pembenci’. Ini adalah alat yang berharga untuk menyaring pelbagai istilah. Hati-hati menggunakannya, supaya anda tidak secara tidak sengaja menyekat kata-kata lain yang tidak ingin anda hentikan.

Pada halaman yang sama dengan Syarat yang Disekat, jika anda menatal ke bawah, anda akan melihat Syarat yang Dibolehkan. Bahagian ini adalah tempat anda boleh mengkonfigurasi senarai putih anda. Sekiranya anda melihat AutoMod menyekat perkataan yang tidak sesuai, anda boleh menambahkannya di sini. Gunakan kaedah yang sama seperti di atas, ingat untuk menyimpan tetapan anda, dan anda berwarna emas.

Bot malam

Twitch AutoMod adalah bot yang mampu membantu mengekalkan kemiripan pesanan di saluran Twitch anda. Sekiranya AutoMod tidak cukup untuk anda, selalu ada Nightbot.

Nightbot adalah bot penyederhanaan automatik pihak ketiga yang berfungsi di YouTube dan Twitch dan menawarkan cara yang menarik untuk menyenarai hitam dan melarang kata-kata di Twitch.

Saya tidak pernah menggunakan Nightbot, tetapi mungkin perlu diperiksa jika anda mencari alternatif yang sangat baik untuk AutoMod.

Sekiranya anda perlu menyenarai hitam dan melarang perkataan di Twitch, AutoMod adalah permulaan yang baik. Sebagai bot yang boleh dikonfigurasi, ia mempunyai segalanya, dan senarai hitam dan senarai putih yang disertakan menawarkan kawalan terperinci. Sekarang anda boleh mengkonfigurasi saluran anda untuk menjadikannya di tempat yang boleh dilalui oleh orang lain tanpa keracunan yang menyinggung kita.

Sekiranya anda menikmati artikel ini mengenai cara memoderasi sembang suapan Twitch anda, anda mungkin juga menyukai Segala Perkara yang Perlu Anda Ketahui Tentang Cara Bersorak di Twitch, serta Cara Mengaktifkan atau Mengaktifkan Bit di Twitch.