Cara Menyekat Aplikasi pada Nintendo Switch

Terdapat banyak sebab untuk menyekat aplikasi di Nintendo Switch. Sama ada anda mahu mengehadkan akses pengguna yang lebih muda ke kandungan dewasa, atau anda hanya ingin memastikan bahawa tidak ada perisian yang tidak sesuai dipasang di konsol anda. Terlebih lagi, Switch memberi anda beberapa cara untuk melakukan perkara itu, yang akan kita bincangkan di bawah.

Cara Menyekat Aplikasi pada Nintendo Switch

Kawalan Ibu Bapa

Cara termudah untuk menyekat akses perisian pada Nintendo Switch anda adalah dengan menggunakan Parental Controls. Ini memberi anda kemampuan untuk menyekat mana-mana permainan atau aplikasi yang tidak memenuhi kriteria yang anda tetapkan untuk Switch anda. Untuk membolehkan anda menetapkan had ini, akaun yang ingin anda uruskan mestilah Akaun yang Dilindungi yang disambungkan melalui Kumpulan Keluarga anda. Ini dapat ditetapkan dengan menggunakan tetapan akaun di Laman Web Nintendo.

suis nintendo

Untuk membuat ini:

 1. Log masuk ke Akaun Nintendo anda.
 2. Pilih Kumpulan Keluarga di menu sebelah kiri.
 3. Pilih Tambah Ahli.

Anda akan diminta untuk menambahkan alamat e-mel akaun yang ingin anda awasi. Setelah anda melakukan ini, mereka akan menerima pemberitahuan untuk mengesahkan jemputan melalui e-mel. Setelah mereka terima, minta mereka membuka Akaun Nintendo mereka dan kemudian bersetuju untuk Bergabung dengan Kumpulan Keluarga. Setelah ditambahkan, nama mereka akan muncul di Menu Kumpulan Keluarga anda.

Sekiranya anda ingin menambahkan seseorang yang tidak mempunyai Akaun Nintendo, anda boleh meminta mereka untuk membuat yang baru dan kemudian ikuti arahan di atas.

Anda juga boleh membuat akaun terus dari menu Family Group untuk anak-anak yang ingin anda tambahkan kepadanya. Kanak-kanak di bawah 13 tahun secara automatik didaftarkan sebagai Akaun yang Diselia. Kanak-kanak berumur 14 tahun ke atas mesti bersetuju dengan permintaan Jemputan sebelum mereka dapat mengawasi akaun mereka.

Ingat juga bahawa Kawalan Pentadbiran untuk Kumpulan Keluarga mesti dimiliki oleh akaun yang didaftarkan kepada seseorang yang berumur lebih dari 18 tahun.

Setelah akaun berada di bawah pengawasan, anda boleh menyekat jenis perisian yang boleh diakses oleh akaun tersebut. Ini dilakukan oleh:

 1. Mengklik pada nama Akaun yang Diselia
 2. Pilih Melihat kandungan di Nintendo Switch eShop.
 3. Tandakan pada kotak pilihan.
 4. Pilih Simpan Perubahan.

Aplikasi Mudah Alih Kawalan Ibu Bapa

Cara yang lebih serba boleh untuk mengehadkan akses ke Nintendo Switch Console anda adalah dengan menggunakan aplikasi Parental Controls di telefon. Aplikasi ini, tersedia di iOS dan Android, mempunyai lebih banyak pilihan untuk menyaring jenis aplikasi apa yang dapat diunduh dan dipasang di Switch anda. Untuk menggunakan aplikasi, ikuti langkah berikut:

 1. Muat turun aplikasi di telefon anda. Setelah dipasang, buka aplikasinya. Perhatikan kod pendaftaran yang akan diberikan oleh aplikasi kepada anda.
 2. Hidupkan konsol Tukar anda. Pada menu Laman Utama, ketik Tetapan Sistem.
 3. Cari Kawalan Ibu Bapa kemudian ketik padanya.
 4. Pilih Gunakan Peranti Pintar Anda.
 5. Pada arahan, ketik Ya.
 6. Masukkan kod pendaftaran yang diberikan oleh aplikasi mudah alih anda.
 7. Ketik Daftar.
 8. Ketuk Teruskan Persediaan pada Peranti Pintar.

Anda boleh menyesuaikan tetapan sekatan di telefon bimbit anda dengan:

 1. Ketik pada tab Tetapan Konsol.
 2. Ketik Tahap Sekatan.
 3. Pilih sama ada Remaja, Pra-Remaja, Anak, Adat, atau Tiada. Setiap tetapan akan menapis perisian mengikut peringkat umur.

Menyekat Aplikasi Secara Langsung dari Konsol

Sekiranya menggunakan aplikasi pada peranti berasingan bukan secawan teh anda, konsol Switch itu sendiri mempunyai versi Parental Controls yang terhad. Ia tidak serba boleh seperti aplikasi mudah alih, tetapi ini akan berfungsi dengan baik jika anda hanya ingin menyekat akses ke peranti anda buat sementara waktu. Ini berguna jika anda hanya meminjamkan Tukar kepada seseorang untuk sementara waktu dan tidak mahu program yang tidak diketahui dipasang di dalamnya.

Untuk menggunakan Kawalan Ibu Bapa asli pada konsol Nintendo Switch:

 1. Ketik Tetapan Sistem pada menu Laman Utama.
 2. Ketik Kawalan Ibu Bapa.
 3. Ketik Tetapan Kawalan Ibu Bapa.
 4. Ketik Gunakan Konsol ini.
 5. Pilih penilaian umur. Ketuk kemudian ketuk Simpan.
 6. Pada arahan, ketik OK.
 7. Anda akan diminta memasukkan pin. Ini adalah kod peribadi anda untuk memintas Parental Controls. Setelah memasukkannya, klik OK.
 8. Anda akan diminta memasukkan semula PIN untuk pengesahan. Klik ok apabila anda selesai.
 9. Anda boleh membuang kawalan ibu bapa dengan kembali ke menu Gunakan Konsol ini dan kemudian membuang penilaian umur.

Anda kini boleh meminjamkan Nintendo Switch anda dengan selamat dan sesiapa yang ingin memasang aplikasi perlu memasukkan PIN anda sebelum melakukannya.

sekat aplikasi pada suis nintendo

Barisan Pertahanan Pertama

Nintendo Switch menawarkan beberapa cara untuk menyekat pemasangan perisian pada Nintendo Switch anda. Dengan memberi anda kemampuan untuk mengawal aplikasi mana yang boleh dan tidak dapat dipasang, anda dapat memastikan keselamatan konsol anda. Parental Controls adalah barisan pertahanan pertama Switch terhadap aplikasi yang tidak dibenarkan.

Adakah anda tahu cara lain untuk menyekat aplikasi di Nintendo Switch? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.