Cara Menyekat Panggilan dari Luar Negara

Membuat dan menerima panggilan telefon, secara mengejutkan, menjadi salah satu cara yang kurang digunakan untuk berkomunikasi melalui telefon. Kehadiran telefon bimbit menjadikan talian tetap hampir usang, malah mereka yang memilikinya hampir tidak menggunakannya.

Cara Menyekat Panggilan dari Luar Negara

Ini menimbulkan situasi di mana sebahagian besar panggilan yang anda terima tidak diingini, biasanya semacam kempen pemasaran. Tetapi yang lebih tidak diingini, sehingga menjadi gangguan, adalah panggilan antarabangsa yang hampir tidak lain hanyalah rancangan untuk mengeluarkan wang.

Nasib baik, anda dapat menyekat panggilan ke luar negara di telefon bimbit anda dengan mudah. Terdapat tiga jalan untuk menyelesaikan masalah ini dan anda akan mempelajarinya dalam artikel ini. Pertama, kami akan membahas cara menyekat panggilan luar negara di sumbernya, dengan pembawa anda, dan kemudian beralih ke kaedah yang boleh anda gunakan pada peranti khusus anda.

Menyekat Panggilan Luar Negara Melalui Pembawa Anda

Sebilangan besar, jika tidak semua, pembawa memberikan pilihan kepada pelanggan mereka untuk memantau panggilan yang tidak diingini. Masalah panggilan penipuan meningkat dengan mendadak dalam beberapa tahun terakhir. Ini sebagian disebabkan oleh beberapa pengubahsuaian peraturan tentang apa yang dianggap sebagai panggilan automatik oleh FCC. Berita baiknya ialah syarikat penerbangan anda mungkin akan bekerjasama dengan anda untuk menghilangkan panggilan ini.

Sekat Panggilan Dari Luar Negara

Walaupun anda tidak mungkin mendapat penyelesaian turnkey dari pembawa anda (beberapa pembawa menawarkannya), anda masih boleh menyekat nombor secara selektif atau menyekat panggilan telefon pada kebanyakan pembawa. Untuk mendapatkan gambaran keseluruhan pilihan anda, anda perlu menghubungi talian sokongan pembawa anda atau mengakses halaman sokongan dalam talian mereka. Anda juga boleh mencuba mendaftarkan nombor telefon anda di pendaftaran Jangan Panggil di sini. Perkhidmatan FTC ini memilih anda untuk tidak menerima panggilan telemarketing. Walaupun mungkin tidak menghentikan panggilan ke luar negara, tetap baik untuk menggunakannya.

Sekiranya masalah menjadi cukup teruk, anda juga boleh membuat aduan kepada FTC atau FCC jika anda mempunyai nombor yang berpangkalan di AS. Sekiranya anda menggunakan jalan darat, pilihan anda jauh lebih terhad, jadi cuba gunakan kaedah ini untuk mencari jalan keluar.

Menyekat Panggilan dari Peranti Anda

Sekiranya pembawa anda tidak dapat menolong anda, atau sekurang-kurangnya tidak dapat berjalan sejauh yang anda perlukan, peranti anda mungkin mempunyai penyelesaian terpadu untuk menyekat panggilan. Sistem operasi peranti anda akan menentukan langkah yang perlu anda lakukan kerana ia sedikit berbeza bergantung pada platform. Berikut adalah gambaran keseluruhan ringkas setiap satu.

Android

Perlu diingat bahawa nomenklatur mungkin sedikit berubah berdasarkan syarikat penerbangan anda, tetapi secara keseluruhan, mestilah standard.

Cara Menyekat Panggilan Dari Luar Negara

  1. Navigasi ke anda Tetapan menu.Widget Tetapan Android
  2. Sekarang, cari Tetapan panggilan, mungkin hanya dilabel sebagai Panggil. Menu Tetapan AndroidAnda mungkin perlu mengakses tetapan panggilan dari aplikasi telefon anda, kerana mungkin tidak muncul dalam pengaturan umum. Widget Telefon AndroidButang menu tetapan Telefon Android
  3. Dalam Tetapan Panggilan, ketik pada SekatNombor, mungkin juga disebut Kenalan yang disekat. Tetapan Telefon Android
  4. Di sini anda boleh menyekat nombor individu yang anda tahu tidak akan diingini atau beralih pada pilihan untuk menyekat semua panggilan yang tidak diketahui. Tab kenalan yang disekat

iOS

  1. Buat kenalan baru di telefon anda. Tambahkan nombor yang ingin disekat ke kenalan ini. Tambahkan seberapa banyak yang anda perlukan, kerana semua nombor yang berkaitan dengan kenalan ini akan disaring.
  2. Di Tetapan telefon anda, ketuk ikon Telefon hijau.
  3. Tatal ke bawah dan ketik Panggilan dan kemudian Dihalang.
  4. Sekarang ketik Tambah baru dan pilih kenalan yang anda buat sebelumnya. Sebaiknya beri nama kenalan ini sebagai "Nombor Antarabangsa" atau yang serupa untuk mengingat mengapa mereka disekat.

Menggunakan Aplikasi Pihak Ketiga untuk Menyekat Panggilan

Pilihan ketiga yang anda ada adalah menggunakan aplikasi yang direka khusus untuk penyekat panggilan. Banyak pengguna akan mendapati bahawa ini adalah pilihan terbaik kerana pelbagai ciri yang dapat disediakan oleh aplikasi, termasuk, dalam beberapa keadaan, menyekat kod negara.

disekat

Salah satu aplikasi terbaik untuk pengurusan panggilan pada peranti Android ialah Call Blacklist. Seperti namanya, aplikasi ini membolehkan anda membuat "senarai hitam" nombor yang akan disekat di telefon anda. Anda boleh memasukkan nombor bulat atau nombor yang bermula dengan atau mengandungi urutan angka tertentu. Dengan berkesan, anda dapat menyaring kod negara menggunakan ciri ini untuk menyekat sebarang panggilan dari negara tertentu. Aplikasi ini juga mempunyai perlindungan kata laluan dan pelbagai ciri lain yang bagus.

Sekiranya anda menggunakan peranti iOS, anda mempunyai pilihan berkualiti tinggi dalam Call Control. Sebilangan besar ciri yang sama dari Blacklist akan terdapat di aplikasi ini, bersama dengan pilihan sekatan pintar yang menggunakan senarai yang diuruskan oleh komuniti untuk mengarkibkan nombor yang mencurigakan. Anda bahkan boleh menggunakan aplikasi ini untuk melakukan carian terbalik dan mengetahui siapa yang memanggil dari nombor yang disekat. Kedua-dua aplikasi ini percuma di kedai masing-masing.

Ketika berada dalam Keraguan, Blok Nombor

Mudah-mudahan, sekarang anda menyedari tidak ada alasan untuk terus menerima panggilan yang tidak diingini. Ini adalah beberapa pilihan mudah dan berkesan untuk menyekat nombor di telefon anda tanpa mengira jenis peranti yang anda miliki. Menghubungi syarikat penerbangan anda untuk bertanya mengenai pilihan sekatan panggilan adalah cara yang baik untuk menyelesaikan masalah anda, dan mungkin satu-satunya jika anda berada di darat. Bagi kebanyakan pengguna mudah alih, barisan pertahanan pertama, terakhir, dan terbaik adalah sebilangan besar aplikasi yang sangat baik yang dirancang untuk menyekat panggilan.

Dari mana datangnya kebanyakan panggilan yang tidak diingini? Adakah nombor nasional atau antarabangsa? Apa pendapat anda mengenai masa depan pemasaran telem di dunia di mana sekatan panggilan begitu banyak? Kongsi pengalaman dan fikiran anda dalam komen di bawah.