Cara Menyekat Panggilan dari Nombor Peribadi di Android

Anda tidak memerlukan saya untuk memberitahu anda bagaimana panggilan robot atau pemasaran yang menjengkelkan. Kami mendapatkannya sepanjang masa dan tidak kira berapa banyak pusat panggilan yang diturunkan, lebih banyak lagi yang menyerang kami dengan panggilan yang lebih menjengkelkan. Satu kekecewaan untuk ditambahkan ke dalam senarai adalah apabila pemanggil ini menggunakan fungsi nombor peribadi untuk menyembunyikan nombor telefon mereka yang sebenarnya. Anda boleh menyekat panggilan dari nombor peribadi di Android.

Cara Menyekat Panggilan dari Nombor Peribadi di Android

Beberapa pusat panggilan tidak mahu anda mengetahui dari mana mereka menelefon atau dapat mengenal pasti mereka dari nombor mereka. Sebilangan orang sepertinya tidak mengetahui bahawa nombor mereka menjadi peribadi ketika mereka menghubungi anda, atau sekurang-kurangnya mengaku tidak tahu ketika dicabar. Walau apa pun, anda mahu dapat menyekat panggilan ini semudah anda dapat membuat panggilan dengan nombor.

Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana.

Menyekat panggilan dari nombor peribadi

Kedua-dua Android dan iPhone mempunyai kemampuan untuk menyekat panggilan dari nombor peribadi, atau ada nombor yang datang. Saya bercakap mengenai Android dalam tutorial ini dan akan merangkumi iPhone lain kali.

Menyekat nombor peribadi tidak sempurna. Pengaturannya adalah larangan menyeluruh untuk semua nombor peribadi sehingga rakan atau keluarga yang menggunakan nombor yang ditahan juga akan disekat. Oleh kerana sekatan dilakukan pada telefon bimbit dan bukan pada rangkaian, ini adalah satu-satunya cara untuk melakukannya.

Apabila anda menggunakan * 67 untuk menyembunyikan nombor anda, telefon anda akan menghantar permintaan ke rangkaian bersama dengan digit yang anda dail. Seluruh mesej melancarkan rangkaian penyedia sel anda sehingga pertukaran terakhir dan ID pemanggil ditahan pada saat akhir. Ini untuk membolehkan pengebilan untuk panggilan. Oleh kerana ID pemanggil tidak dikirim ke telefon penerima, Android tidak dapat melihat ke belakang mesej nombor peribadi untuk menyekat nombor yang dilampirkan padanya. Itulah sebabnya anda hanya boleh menyekat nombor peribadi.

Inilah cara untuk menyekat panggilan dari nombor peribadi di Android:

  1. Buka aplikasi pendail di telefon anda.

  2. Pilih ikon menu dua titik di kanan atas.

  3. Pilih Tetapan dan Tetapkan peraturan.

  4. Ketik Sekat panggilan.

  5. Togol pada Blok panggilan dari nombor peribadi.

Walaupun teksnya berbeza, tetapan ini akan menyekat nombor peribadi dengan berkesan. Sekiranya anda mengetahui rakan atau keluarga yang menahan ID pemanggil mereka semasa menelefon, mungkin ada baiknya memberi amaran kepada mereka bahawa anda telah menyiapkannya.

Menghentikan pemanggil peribadi yang berterusan

Sekiranya anda selalu dipanggil dengan nombor peribadi dan perkara di atas tidak berfungsi untuk anda, adalah mungkin untuk meminta rangkaian menyekat panggilan. Oleh kerana ID pemanggil ditunjukkan ke rangkaian selular anda untuk membantu penghalaan panggilan dan penagihan, rangkaian dapat menyekat panggilan untuk anda jika anda mengemukakan aduan panggilan gangguan.

Penyedia yang berbeza menangani ini dengan cara yang berbeza tetapi mereka harus mempunyai mekanisme untuk menyekat pemanggil berterusan di peringkat rangkaian. Bergantung pada pembekal anda, ada baiknya menghubungi mereka secara langsung dan meminta sekatan rangkaian pada pemanggil. Anda memerlukan beberapa contoh panggilan, dengan tarikh dan masa yang tepat sehingga rangkaian dapat mengesan panggilan. Mereka seharusnya dapat meletakkan blok pada nombor itu dan menghentikan mereka mengganggu anda.

Sekali lagi, penyedia sel yang berbeza menangani ini dengan cara yang berbeza, jadi periksa sendiri untuk mengetahui apa yang mungkin.

Sekat nombor yang tidak diketahui di Android

Nombor yang tidak diketahui berbeza dengan nombor peribadi. Nombor peribadi menahan ID pemanggil mereka dan menunjukkan Nombor Peribadi di paparan telefon anda. Nombor yang tidak diketahui akan menunjukkan nombor yang tidak anda kenali. Ini lebih mudah untuk disekat kerana telefon anda dapat mengenal pasti pemanggil dan menapis yang sesuai.

Masa paling mudah untuk menyekat nombor adalah setelah menerima panggilan darinya.

  1. Buka aplikasi pendail anda dan pilih nombor yang baru dipanggil.

  2. Pilih ikon Butiran.

  3. Pilih ikon menu dua titik di kanan atas tetingkap baru.

  4. Pilih Tambah ke senarai blok.

Mulai saat itu, telefon anda akan menolak panggilan dari nombor tersebut secara automatik. Ia tidak akan menelefon atau memberitahu anda tentang panggilan tersebut tetapi panggilan tersebut akan muncul dalam senarai panggilan anda sebagai disekat.

Terdapat aplikasi untuk itu

Terdapat banyak aplikasi yang mengatakan bahawa mereka dapat menyekat panggilan untuk anda dan dapat melakukan pelbagai tugas pengenalan pemanggil. Android dan iPhone kedua-duanya mempunyai penolakan panggilan, jadi ini mempunyai nilai yang berbeza-beza. Sekiranya sekatan panggilan yang tidak diketahui tidak berfungsi untuk anda, mungkin perlu diperhatikan halaman ini di Google Play Store.

Ia mempunyai senarai aplikasi yang menawarkan pelbagai ciri termasuk menyekat pemanggil peribadi, pemanggil tidak dikenali, menyekat SMS spam dan banyak lagi. Sekiranya ciri bawaan tidak sesuai, mungkin salah satu daripadanya akan berlaku.