Cara Menyekat Pemesejan Langsung di Instagram

Ciri pesanan segera untuk Instagram sudah ada sejak beberapa tahun yang lalu. Orang menggunakan mesej langsung atau "DM" untuk berkongsi kandungan Instagram antara satu sama lain dan bersembang dengan santai.

Walaupun Instagram adalah platform yang sangat mesra pengguna, tidak ada cara rasmi untuk mematikan sepenuhnya ciri Mesej Langsung. Namun, ada jalan penyelesaian yang akan memastikan anda tidak terganggu dengan pesanan langsung.

Pelbagai Penyelesaian

Terdapat banyak kaedah untuk tidak menerima Mesej Langsung. Inilah cara untuk menghampirinya di Android, iOS dan desktop.

Mengehadkan Akaun

Sekiranya anda bosan mendengar dari seseorang dan ingin menghantar mesej mereka terus ke tab Permintaan Mesej, anda selalu boleh Mengehadkan akaun yang anda kehendaki. Selain itu, anda akan dapat mengawal sama ada orang lain dapat melihat komen mereka pada siaran anda. Yang paling penting, anda tidak perlu berhenti mengikuti atau menyekatnya, jadi akaun tidak akan tahu bahawa anda telah membataskannya.

Android dan iOS

Terdapat dua cara untuk mengehadkan orang di Instagram. Inilah kaedah pertama:

 1. Pergi ke perbualan Mesej Langsung anda dengan orang itu.

 2. Ketik “iIkon di sudut kanan atas.

 3. Pilih Menyekat

Dan kaedah kedua:

 1. Pergi ke profil orang itu

 2. Ketik ‘Mengikuti.’

 3. Ketik ‘Menyekat.’

 4. Ketik ‘Hadkan Akaun.’

Desktop

 1. Pergi ke akaun orang itu

 2. Klik ikon tiga titik di bahagian kanan atas profil mereka

 3. Pilih 'Menyekat.’

 4. Klik ‘Hadkan Akaun' untuk mengesahkan.

Menyekat Akaun

Menyekat akaun akan menyebabkan orang tersebut tidak dapat mencari profil, cerita, atau catatan anda di Instagram. Sudah tentu, ini secara automatik berlaku untuk Pemesejan Langsung. Walaupun Instagram tidak akan memberitahu akaun bahawa anda telah menyekatnya, mereka mungkin akan mengetahui bila mereka tidak dapat mencari profil anda.

Android dan iOS

Menyekat orang pada peranti mudah alih berfungsi sama seperti Menyekat mereka. Navigasi ke pilihan yang sama seperti untuk Sekatan, tetapi pilih 'Sekat' kali ini. Kemudian, sahkan sahaja.

Desktop

Anda boleh Menyekat akaun di desktop dari menu yang akan anda gunakan untuk Mengehadkan akaun. Namun, seseorang juga dapat Dicekal dari halaman DMs.

 1. Pergi ke Mesej Langsung anda.

 2. Pilih perbualan dengan orang yang ingin anda sekat.

 3. Ketik “iIkon di sudut kanan atas.

 4. Pilih 'Sekat.’

 5. Sahkan dengan mengklik ‘Sekat.’

Profil Peribadi

Selagi profil anda bersifat Umum, sesiapa sahaja boleh menghantar mesej kepada anda. Mereka tidak memerlukan persetujuan anda untuk melakukannya. Sekiranya anda menjengkelkan ini, ada penyelesaian yang sangat baik. Dengan profil Peribadi, hanya pengikut anda yang boleh menghantar mesej kepada anda secara langsung dan anda perlu menyetujui pengikutnya. Jadi, inilah cara menjadikan profil anda Peribadi. Perlu diingat bahawa Akaun Pencipta tidak boleh bersifat peribadi.

Android dan iOS

 1. Buka aplikasi Instagram.

 2. Pergi ke profil anda dengan mengetuk ikon profil anda.

 3. Ketik menu hamburger (tiga garis mendatar).

 4. Ketik Tetapan.

 5. Pilih Privasi.

 6. Balik suis di sebelah Akaun Peribadi.

Desktop

 1. Pergi ke Instagram.com dan log masuk.

 2. Klik ikon profil anda, yang terletak di sudut kanan atas penyemak imbas.

 3. Pilih Tetapan

 4. Navigasi ke Privasi dan Keselamatan di panel kiri.

 5. Ke arah bahagian atas skrin, di bawah Privasi Akaun, tandakan kotak di sebelah Akaun Peribadi.

Mematikan Pemberitahuan

Baiklah, jadi anda tidak boleh mematikan Mesej Langsung sama sekali. Tetapi sekiranya pemberitahuan mengganggu anda, anda boleh mematikannya dengan cepat.

Android dan iOS

 1. Ketik ikon profil anda.

 2. Ketik ‘Aktiviti Anda.’

 3. Navigasi ke ‘Masa' tab.

 4. Pilih 'Tetapan Pemberitahuan.’

 5. Sekiranya anda ingin mematikan pemberitahuan untuk Mesej Langsung sahaja, ketik ‘Mesej terus'Dan sesuaikan tetapannya.

 6. Sebagai alternatif, jika anda mahu semua pemberitahuan dimatikan, alihkan suis di sebelah ‘Jeda Semua.’

Seperti yang anda lihat, anda boleh menjeda pemberitahuan untuk pelbagai ciri Instagram.

Menjadikan Profil anda Peribadi di Desktop

 1. Pergi ke profil Instagram anda

 2. Pergi ke 'Tetapan.’

 3. Pilih 'Pemberitahuan Tolak'Di panel ke kiri

 4. Tatal ke bawah ke 'Permintaan Langsung Instagram.’

 5. Pilih Mati

Malangnya, pilihan desktop terhad. Sekiranya anda mahukan penyesuaian yang lebih baik, gunakan peranti mudah alih / tablet anda.

Melumpuhkan Balasan Cerita

Salah satu cara termudah bagi orang untuk menghantar Mesej Langsung di Instagram adalah dengan membalas cerita yang anda hantar. Mereka boleh melakukannya secara langsung dengan mengklik butang di bahagian bawah cerita yang disiarkan. Syukurlah, ciri ini dapat dilumpuhkan dengan mudah.

Android dan IOS

1: Ketik ikon Profil anda.

2: Pergi ke Tetapan.

3: Pilih "Privasi."

4: Ketik "Cerita"

5: Tekan "Mati" di bawah "Benarkan Balasan dan Reaksi" Bahagian.

Mesej Menolak

Apabila seseorang yang tidak anda ikuti menghantar mesej kepada anda, Mesej Langsung tidak akan langsung masuk ke peti masuk anda. Anda akan diberitahu (kecuali jika anda telah mematikan pilihan ini) tetapi mesej akan masuk di Permintaan Mesej tab, jadi orang itu tidak akan melihat sama ada anda telah membaca mesej tersebut. DM di tab Permintaan Mesej dapat diterima atau ditolak. Sekiranya anda menerima mesej seperti itu, ia akan dipindahkan ke peti masuk anda. Sekiranya anda menolak permintaan tersebut, mesej akan dihapus.

Sekarang, yang menarik dengan ciri ini ialah anda dapat menghapus sejumlah permintaan ini sekaligus. Sekiranya anda mendapat banyak permintaan seperti itu, ketik ‘Memadam semua'Dan semua permintaan akan dihapuskan.

 1. Pergi ke peti masuk anda dengan mengetuk / mengklik ikon anak panah Mesej Langsung.

 2. Pilih ‘Permintaan MesejTab '(jika anda tidak mempunyai permintaan pada masa ini, tab tidak akan ditunjukkan).

 3. Ketik / Klik ‘Memadam semua.’

Soalan Lazim

Bolehkah saya menyekat hanya akaun tertentu daripada menghantar mesej langsung di Instagram?

Anda tidak dapat menyekat akaun agar tidak mengirimkan DM kepada anda tanpa berhenti mengikuti akaun dan menjadikan profil anda sebagai Peribadi. Seperti yang disebutkan sebelumnya, Menyekat / Menyekat akaun mungkin membuktikan jalan keluar yang baik.

Berapa lama sekatan DM bertahan di Instagram?

Sekiranya anda menyekat seseorang, mereka akan tetap disekat sehingga anda memilih untuk menyahsekatnya. Untuk membuka blokir akaun, arahkan ke profil Instagram yang dikehendaki dan anda akan melihat fungsi Buka Sekatan. Ketik dan sahkan penyahsekat dengan mengetuk Buka Sekatan. Ia berfungsi dengan cara yang sama di desktop

Adakah DM Instagram mempunyai had?

Secara rasmi, tidak ada batasan mengenai pengiriman pesan di atasnya. Walau bagaimanapun, akaun akan disekat daripada menghantar lebih banyak mesej selama 24 jam setelah menghantar 50-100 DM dalam satu hari. Walaupun begitu, akaun tidak dapat disekat - ia tidak dapat menghantar mesej selama sehari. Instagram telah memperkenalkan had ini untuk mengatasi penyalahgunaan ciri ini.

Adakah mesej langsung Instagram tamat?

Apabila anda menghantar foto di Instagram dan tidak memilih mod yang membolehkan foto itu tetap dalam sembang, foto tersebut akan tamat dan akhirnya dihapus setelah dilihat. Namun, ini tidak berlaku dengan pesanan langsung Instagram. Tidak seperti Snapchat, Instagram menyimpan keseluruhan sejarah sembang anda. Namun, jika anda menghapus sembang, sejarah ini akan dihapuskan.

Adakah menyekat seseorang di Instagram akan menghapus DM?

Walaupun orang yang telah anda blokir tidak akan mendapat mesej yang anda cuba hantarkan dan tidak dapat mengakses profil atau DM anda, sejarah sembang tidak akan dihapus. Sekiranya anda menyahsekat orang itu, sejarah sembang akan tetap utuh. Dengan syarat bahawa anda tidak memadamkan sembang, tentu saja.

Mengakhiri

Walaupun anda tidak dapat mematikan Mesej Langsung di Instagram sama sekali, anda boleh mengambil beberapa langkah penyelesaian yang mungkin sesuai untuk anda. Pertimbangkan pilihan anda dan cuba kaedah yang telah kami sebutkan di sini.

Semoga panduan ini dapat membantu anda. Walaupun penyelesaiannya tidak jelas dan langsung, kami yakin bahawa salah satu penyelesaian ini akan sesuai untuk anda. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan tambahan atau berpendapat bahawa kami gagal menyebutkan sesuatu, beritahu kami di bahagian komen di bawah.