Cara Menyekat Internet pada Nintendo Switch

Nintendo Switch adalah konsol permainan hebat yang menawarkan bukan sahaja mobiliti tetapi hubungan. Namun ada kalanya anda ingin mengehadkan siapa yang boleh dan tidak dapat berhubung dalam talian dari konsol anda.

Cara Menyekat Internet pada Nintendo Switch

Syukurlah, Nintendo Switch menawarkan beberapa cara bagaimana menyekat internet atau sekurang-kurangnya menghadkan akses. Teruskan membaca untuk mengetahui bagaimana anda boleh melakukan kedua-duanya.

Mod kapal terbang

Cara termudah untuk menghadkan akses internet pada Nintendo Switch anda adalah dengan menghidupkan Mod Pesawat. Ini memutuskan sambungan ke mana-mana rangkaian Wi-Fi dan mencegah sesiapa sahaja masuk semula. Walau bagaimanapun, kesederhanaan kaedah ini juga merupakan kekurangannya. Mudah masuk ke Mod Pesawat, tetapi juga mudah keluar dari mod itu.

Perhatikan bahawa semasa mod ini diaktifkan, Wi-Fi dan Bluetooth akan dimatikan. Sekiranya Joy Con anda terlepas ketika berada dalam mod pesawat, Bluetooth mesti dihidupkan secara manual untuk menggunakannya. Juga, Mod Pesawat tidak tersedia semasa Suis anda dalam mod TV.

Untuk menggunakan mod kapal terbang, ikuti langkah berikut:

 1. Dari RUMAH ketik Tetapan Sistem.
 2. Pada menu di sebelah kiri pilih Mod Pesawat.
 3. Pilih Mod Pesawat untuk menggunakannya. Klik sekali lagi untuk mematikannya.

  sekat internet pada suis nintendo

Anda juga dapat mengaksesnya dari layar Tetapan Pantas:

 1. Tekan dan tahan butang HOME sehingga skrin Tetapan Pantas muncul.
 2. Pilih mod Pesawat untuk menghidupkannya. Pilih sekali lagi untuk mematikannya.

Untuk mengaktifkan Bluetooth semasa dalam Mod Pesawat sehingga anda dapat menggunakan Joy Con, lakukan yang berikut:

 1. Dari RUMAH ketik Tetapan Sistem.
 2. Pada menu pilih Mode Pesawat.
 3. Pilih Sambungan Pengawal (Bluetooth).
 4. Pilih aktifkan Komunikasi Bluetooth.

  cara menyekat internet pada suis nintendo

Tetapan Internet

Kaedah lain untuk mengehadkan Wi-Fi pada Tukar anda adalah dengan menghapus secara manual rangkaian yang ada pada peranti. Konsol yang tidak mengenali rangkaian Wi-Fi tidak akan bersambung tanpa kata laluan. Mengehadkan akses ke kata laluan ini adalah kaedah yang baik untuk mengawal siapa yang dapat menyambung ke internet dan kapan.

Untuk mengubah Tetapan Internet, ikuti langkah berikut:

 1. Dari RUMAH ketik Tetapan Sistem.
 2. Pilih Internet dari menu ke kiri.
 3. Pilih Tetapan Internet.
 4. Klik pada nama rangkaian WIFI anda.
 5. Pilih Padam tetapan.

Untuk menyambung semula ke rangkaian Wi-Fi anda, kembali ke menu Tetapan Internet dan klik pada nama rangkaian anda. Sekiranya anda telah menetapkan kata laluan, anda akan diminta memasukkan kata laluan yang sama. Suis akan menguji sambungan dan meminta anda meneruskannya. Klik OK untuk menyelesaikan prosesnya.

Ketahuilah bahawa jika anda tidak dapat menjumpai rangkaian anda di menu, berdiri lebih dekat dengan penghala anda dan klik Y untuk mencari lagi. Sekiranya anda masih tidak dapat mengesan rangkaian anda, mungkin terdapat ralat dengan Wi-Fi anda sendiri.

Sekiranya anda dapat melihat nama rangkaian anda menjadi kelabu maka keselamatan wayarles Wi-Fi anda tidak sesuai dengan Switch anda. Rujuk halaman Nintendo Support untuk senarai jenis keselamatan yang serasi.

Kawalan ibu bapa

Kawalan Ibu Bapa bukanlah batasan langsung mengenai kebolehcapaian konsol ke internet. Walau bagaimanapun, beberapa tetapan boleh digunakan untuk mengehadkan waktu bermain dan menyambung ke media sosial.

Untuk menggunakan Parental Control sepenuhnya, anda harus memuat turun aplikasi Nintendo Parental Controls. Anda boleh menemui aplikasinya di Android dan IOS.

Setelah dimuat turun, anda boleh mengubah tetapan Kawalan Ibu Bapa dengan melakukan perkara berikut:

 1. Dari RUMAH ketik Tetapan Sistem
 2. Pilih Kawalan Ibu Bapa

Suis kemudian akan meminta anda menyegerakkan konsol anda dengan aplikasi anda. Ikut arahan pada skrin. Setelah disediakan, anda boleh menetapkan had dari aplikasi itu sendiri. Had Waktu Main membolehkan anda menetapkan had waktu harian untuk penggunaan Suis, atau waktu individu setiap hari. Selain itu, Tahap Batasan dapat menetapkan peringkat umur untuk pelbagai jenis perisian. Di sinilah anda dapat menghadkan komunikasi dengan konsol lain dan akses ke Media Sosial.

Sekatan Eshop

Kaedah lain untuk mengawal interaksi dalam talian secara tidak langsung adalah dengan menetapkan sekatan pembelian pada Akaun Nintendo. Anda boleh membuat akaun berasingan untuk anak anda yang kemudian anda boleh mengawasi. Untuk melakukannya, anda perlu membuat Kumpulan Keluarga.

 1. Buka Akaun Nintendo anda di laman web.
 2. Klik Nintendo Account di sudut kiri atas.
 3. Pilih Kumpulan Keluarga.
 4. Pilih Tambah Ahli.

Sekiranya anak anda sudah mempunyai Akaun Nintendo, pilihlah. Sekiranya tidak, buat akaun dan kemudian tambahkannya selepas itu. Sekiranya anak anda berumur di bawah 12 tahun, anak anda akan ditetapkan secara automatik sebagai Akaun yang Dilindungi. Sekiranya tidak, ini mesti dilakukan secara manual. Untuk melakukannya, ikuti langkah berikut:

 1. Pilih Kumpulan Keluarga dari menu Akaun Nintendo.
 2. Pilih akaun yang anda mahu diawasi kemudian pilih Tetapkan sebagai Akaun yang Diselia.
 3. Klik OK.
 4. E-mel pengesahan akan dihantar ke alamat yang berkaitan dengan akaun. Buka untuk mengesahkan.
 5. Log masuk ke akaun yang anda mahu diselia.
 6. Klik Terima.

Anda kini boleh menetapkan sekatan pada apa yang dapat diakses oleh akaun, termasuk pembelian dalam talian. Untuk melakukannya, klik pada Akaun yang Dilindungi untuk melihat sekatan yang ada. Anda kini boleh menyekat pembelian atau bahkan melihat Nintendo Eshop dengan mencentang kotak yang sesuai.

Menjamin Keselamatan dan Keselamatan

Nintendo Switch menawarkan beberapa cara untuk membatasi akses ke Internet. Kami telah menunjukkan beberapa kaedah yang lebih berguna yang ada. Mampu mengawal kapan dan bagaimana Switch anda berhubung dalam talian adalah kaedah terbaik untuk memastikan keselamatan dan keselamatan anda dan keluarga anda.

Adakah anda mengetahui kaedah lain untuk menghadkan akses konsol anda ke Internet? Adakah anda pernah menghadapi masalah dalam mengawal sambungan anda? Kongsi pendapat dan pengalaman anda di bahagian komen di bawah.