Menggunakan Kawalan Ibu Bapa Untuk Menyekat Tayangan Di Netflix

Perkhidmatan penstriman seperti Netflix memahami bahawa lebih daripada satu ahli keluarga sering menonton kandungan di rumah. Anggota keluarga tersebut mempunyai minat yang sangat berbeza. Walaupun ini sering kali menjadi persoalan - seperti ketika anda dan orang penting anda menganggap komedi yang berbeza lucu - anak-anak yang lebih muda juga sering menggunakan akaun Netflix yang sama dengan ibu bapa mereka.

Menggunakan Kawalan Ibu Bapa Untuk Menyekat Tayangan Di Netflix

Walaupun seorang kanak-kanak mungkin cukup tua untuk dipercayai dengan akaun Netflix tanpa pengawasan berterusan, ada cukup di Netflix bahawa kanak-kanak dari usia tertentu harus mengelakkan bahawa tidak sukar untuk membayangkan mereka tersandung secara tidak sengaja.

Dengan kemas kini terbaru pada tetapan mereka, Netflix menunjukkan bahawa mereka mendengarkan pelanggan mereka dan menambahkan perubahan yang diinginkan orang selama bertahun-tahun. Sebagai tambahan kepada parameter dan kawalan ibu bapa yang selalu dapat anda tetapkan dari akaun anda, yang membatasi apa yang dapat dilihat oleh pengguna yang berbeza, anda kini boleh menggunakan kod PIN untuk menyekat kandungan tertentu dari anak anda, yang membolehkan mereka menikmati kandungan Netflix tanpa anda perlu memerhatikan penggunaannya seperti helang.

Ini membolehkan anda terus menonton semua aksi, seram, dan percintaan yang anda inginkan di akaun anda, tanpa perlu risau tentang anak-anak di rumah anda. Mari lihat pelbagai kawalan ibu bapa yang ditawarkan oleh Netflix.

Menerapkan Kawalan Ibu Bapa di Netflix

Walaupun kawalan ibu bapa Netflix bermula dari awal, syarikat itu telah menambahkan lebih banyak fungsi ke perkhidmatan selama dua tahun terakhir. Menambah ciri seperti kod PIN untuk menyekat kandungan tertentu, kawalan ibu bapa Netflix menjadi sukar digunakan dan diterapkan pada setiap profil di akaun anda. Selain itu, dengan beberapa ciri seperti sekatan PIN yang dibatasi pada setiap tajuk di Netflix, semakin sukar untuk menggunakan kawalan ibu bapa Netflix, terutamanya kerana kebanyakan kanak-kanak memerlukan tetapan yang berbeza pada profil mereka.

Walaupun ada yang boleh dikatakan mengenai pentingnya menetapkan kawalan ibu bapa pada semua profil di akaun anda, masa telah berubah, dan Netflix menyedari bahawa tanpa tetapan khusus untuk setiap profil, tidak ada yang menghalang anak-anak anda daripada menukar profil untuk mengakses kandungan yang tidak disekat.

Oleh itu, pada tahun 2020, Netflix akhirnya menyesuaikan diri dengan masa dan merancang semula papan pemuka kawalan ibu bapa mereka sepenuhnya, sementara juga menambahkan lebih banyak kawalan ke setiap profil. Anda hanya dapat mengawal penggunaan akaun dari penyemak imbas desktop, jadi setelah anda siap untuk meletakkan kawalan ibu bapa pada akaun anda, ambil komputer anda dan pergi ke laman web Netflix, kemudian ikuti langkah-langkah di bawah:

  1. Semasa Netflix memuat ke skrin pemilihan profil, pilih salah satu profil yang berkaitan dengan akaun anda dari paparan pembukaan. Oleh kerana papan pemuka baru Netflix membolehkan anda mengawal setiap profil, tidak masalah mana yang anda gunakan untuk menyiapkannya.

  2. Setelah skrin utama profil tersebut dimuat, cari nama profil di sudut kanan atas paparan. Klik pada nama profil anda untuk mengakses menu drop-down di dalam Netflix. Menu ini membolehkan anda menukar profil dalam akaun anda, serta mengakses tetapan profil dan sejarah tontonan anda.

  3. Klik pada Akaun untuk meneruskan ke tetapan akaun anda.
  4. Di bahagian bawah halaman tetapan akaun anda terdapat papan pemuka "Profil dan Kawalan Ibu Bapa" Netflix yang disatukan ke dalam akaun anda pada tahun 2020.

Terdapat banyak kawalan yang boleh anda gunakan di sini untuk mengubah cara Netflix berfungsi di antara profil, jadi perlu melihat setiap tetapan ini satu demi satu, untuk membincangkan bagaimana masing-masing mempengaruhi pengalaman menonton anda.

Sekatan Melihat

Netflix biasa menggunakan nama khas untuk menerapkan sekatan tontonan ke profil mereka, tetapi mereka kembali menggunakan penilaian TV dan filem standard. Ini menjadikannya lebih mudah dikendalikan, terutamanya jika anda sudah mengetahui cara penilaian TV dan filem berfungsi.

  • TV-Y dan TV-Y7: Ini adalah penilaian paling terhad yang akan anda dapati di Netflix, sesuai untuk kanak-kanak berumur enam tahun ke bawah. Contoh program merangkumi Dia-ra dan Puteri Kuasa, Kipo dan Zaman Wonderbeasts, Hilda, Yu-Gi-Oh, Bas Sekolah Sihir, dan banyak rancangan lain yang direka untuk kanak-kanak. Perlu diperhatikan bahawa, pada peringkat ini, bahagian filem Netflix sebahagian besarnya terhad kepada filem TV animasi. Sekiranya anda ingin menyertakan siaran teater standard, anda mesti menaikkan penilaian anda ke peringkat seterusnya.
  • TV-G dan G: Dalam siaran teater, G merujuk kepada penonton umum, yang bermaksud filem ini sesuai untuk semua peringkat usia. TV-G adalah televisyen yang setara dengan penilaian G, yang direka untuk kandungan yang dibuat untuk TV. Ini mungkin penilaian terbaik untuk kanak-kanak dari semua peringkat umur kerana ini menjadikan anda rangkaian rancangan TV mesra kanak-kanak yang paling luas dan juga membenarkan akses ke klasik seperti Tarzan, The Princess, dan katak, Jimmy Neutron, Shaun the Sheep di Farmageddon, dan Filem Rugrats.
  • TV-PG dan PG: Sekiranya anda ingin membuat profil untuk kanak-kanak yang lebih tua yang mungkin belum bersedia untuk kandungan khusus remaja, buka profil mereka ke lebih banyak filem dan rancangan TV yang ditujukan terutamanya kepada remaja dan penonton dari semua peringkat umur. Walaupun kebanyakan kandungan PG yang dibuat dalam dua puluh tahun terakhir cukup mesra kanak-kanak, filem PG yang lebih lama merangkumi tajuk yang lebih dewasa seperti Rahang dan Indiana Jones, dan Kuil Kiamat.
  • PG-13 dan TV-14: Apabila anak anda mula menghampiri akhir sekolah menengah, anda boleh membukanya sehingga kandungan baru. Menetapkan gelangsar ke Remaja membolehkan profil anda mengakses semua kandungan yang disebutkan di atas dari Little and Older Kids, bersama dengan penambahan kandungan PG-13 dan TV-14. Sebilangan besar filem yang dikeluarkan hari ini dinilai PG-13, termasuk semua filem Marvel Cinematic Universe dan Star Wars: The Force Awakens. Filem-filem ini mungkin cocok untuk mata yang lebih muda, tetapi PG-13 juga dapat memuatkan komedi yang menggelikan atau konten lain yang mungkin dipersoalkan untuk demografi tertentu. Begitu juga, rancangan seperti Mad Men dan Better Call Saul kedua-duanya mengandungi kekerasan dan seks, tetapi dinilai TV-14.
  • R dan TV-MA: Sebaik sahaja anda membenarkan tahap kandungan ini, anda akan mempunyai banyak perkara yang tersedia di Netflix untuk disiarkan. Itu merangkumi semua rancangan TV (TV-MA adalah penilaian tertinggi untuk televisyen) dan filem yang dinilai R.
  • NC-17: Kerana dasar teater di Amerika Syarikat, kandungan NC-17 sangat sedikit tersedia di mana sahaja, baik di dalam maupun di luar Netflix. Namun, jika anda membenarkan kandungan NC-17, anda membenarkan apa sahaja dan semua yang ada di perkhidmatan mereka dapat disiarkan.

Sekiranya anda tidak pasti apa yang dinilai, cuba mainkan di Netflix. Pada tahun 2018, syarikat itu menambahkan maklumat penilaian dalam paparan ketika filem atau rancangan bermula, sama seperti yang ditawarkan ketika rancangan atau filem mula ditayangkan di rangkaian atau televisyen kabel. Maklumat penarafan ini muncul sebagai hamparan, agar tidak mengalihkan perhatian anda dari kandungan, dan menawarkan konteks segera mengenai apa yang akan ditampilkan di layar.

Sekatan Tajuk

Anda juga boleh menyekat tajuk tertentu pada profil Netflix.

Apabila anda menyembunyikan tajuk menggunakan sekatan tajuk baru Netflix, ia akan menghilangkan tajuk sepenuhnya dari pandangan untuk profil tersebut. Cukup masukkan tajuk rancangan atau filem ke dalam kotak carian dan pilih dari menu lungsur.

Kunci Profil

Salah satu ciri baru terbaik yang ditambahkan Netflix pada tahun 2020 adalah kunci profil, yang membolehkan anda meletakkan pin unik pada setiap profil pada akaun anda untuk hanya membenarkan anak anda mengakses profil individu mereka sendiri. Untuk menetapkan kunci profil, pergi ke papan pemuka, kemudian pilih Kunci Profil dari senarai pilihan. Masukkan kata laluan akaun anda untuk membuat perubahan, dan Netflix akan meminta anda membuat pin untuk akaun ini.

Sebaik sahaja anda kembali ke menu utama di Netflix, anda akan melihat ikon kunci kecil di sebelah mana-mana profil yang dikunci. Mengklik kunci ini akan meminta anda memasukkan pin anda untuk memuatkan profil. Walaupun anda boleh mempertimbangkan untuk meletakkan ini di semua profil, sangat berguna untuk profil di mana sebahagian besar atau semua kandungan tidak disekat.

Satu pin menghalang anak-anak anda memuatkan profil anda sendiri, tanpa anda perlu memasukkan kod setiap kali anda ingin menonton filem bertaraf R di akaun anda.

Kunci profil boleh diletakkan di semua akaun, tanpa mengira tahap kandungan yang dibenarkan.

Aktiviti Melihat

Walaupun ciri pin baru harus menghentikan anak-anak anda mengklik profil baru, jika anda masih bimbang dengan apa yang ditonton oleh anak-anak anda, anda dapat melihat sejarah tontonan setiap profil menggunakan menu ini di papan pemuka baru.

Klik pada 'Lihat' di bawah 'Melihat Aktiviti' untuk memuatkan senarai penuh media yang ditonton dan media yang dinilai di bawah setiap pengguna. Setelah selesai, tekan "Kembali ke Akaun Anda" untuk kembali ke papan pemuka kawalan ibu bapa.

Tetapan Main balik

Tetapan main balik bukanlah sesuatu yang mungkin anda pertimbangkan sebagai pilihan kawalan ibu bapa, tetapi sebilangan ibu bapa mungkin ingin mengubah suai cara main balik berfungsi pada akaun anak-anak mereka — terutamanya mempertimbangkan tetapan main automatik Netflix. Autoplay boleh membahayakan banyak kanak-kanak, terutamanya kerana mendorong anak-anak untuk terus menonton tanpa bergerak dari sofa.

Untuk mengawal cara autoplay berfungsi, buka bahagian autoplay kawalan profil anda dan gunakan kotak centang di bahagian atas halaman untuk mengubah tetapan anda. Mematikan main automatik dalam satu siri akan menghentikan rancangan kegemaran anda daripada terus berjalan tanpa memulakan episod baru secara manual sambil mematikan pratonton main automatik akan membolehkan anda melayari Netflix tanpa treler bermain di latar belakang.

Menetapkan Akses Sahaja untuk Kanak-kanak ke Profil Netflix

Perlu diingat bahawa Netflix juga mempunyai mod akses Kanak-kanak sahaja yang terdapat di dalam aplikasi, yang membolehkan anda menyekat semua kandungan matang dari paparan, membantu anda mengekalkan kawalan tanpa perlu risau tentang apa yang dilihat oleh anak anda semasa melayari aplikasi.

Mod ini diaktifkan secara automatik ketika menggunakan kawalan kandungan tertentu pada profil seperti yang diperincikan di atas. Walaupun tahap penyekat kandungan Remaja memungkinkan untuk paparan Netflix yang normal, kedua-dua pilihan Little dan Older Kids akan memformat semula Netflix ke dalam aplikasi versi Kids, menyembunyikan semua kandungan remaja dan dewasa.

Untuk menetapkan profil di Netflix ke akses Hanya-Kanak-kanak, pergi ke paparan "Urus Profil" yang diperincikan dalam arahan di atas. Dari skrin ini, klik pada profil yang ingin anda tetapkan ke Kids-Only. Di sudut paparan profil, anda akan mendapat pilihan untuk menetapkan akaun sebagai Kanak-kanak.

Tandai kotak di sebelah paparan ini dan simpan tetapan profil. Apabila anda memuat kembali ke profil, hanya kandungan PG-dan-rendah yang akan dipaparkan di akaun, sehingga menyekat kandungan lain dari mata yang lebih muda.

Anda juga boleh beralih ke mod Anak-Anak yang tetap di dalam pengalih profil dengan mengetuk ikon Anak-anak. Ini menghilangkan keperluan anak-anak anda untuk mempunyai profil mereka sendiri, dan bukannya bergantung pada profil Anak-anak. Paparan Anak menyoroti watak tertentu di bahagian atas skrin dan kandungannya yang berkaitan, bersama Netflix Originals yang selamat untuk keluarga Fuller House, The Adventures of Puss In Boots, dan Dreamworks ’ Naga seri.

***

Penambahan sekatan tajuk tertentu adalah salah satu ciri ibu bapa Netflix yang paling diminta, berdasarkan sumber dalam komuniti dalam talian dan dalam komen kami di bawah, dan kami gembira bahawa Netflix akhirnya mula melancarkan perubahan ini.

Oleh kerana perkhidmatan seperti Netflix terus menjadi pilihan untuk hiburan di ruang tamu anda, kawalan ibu bapa dan penyekat kandungan menjadi semakin penting untuk digunakan. Menyiapkan kawalan ibu bapa dan kunci PIN pada profil dengan Netflix adalah cara terbaik untuk membantu anak anda mencari kandungan yang sesuai sambil berdikari.