Cara Menyekat atau Menyahsekat Kenalan di WeChat

WeChat sangat besar dan dengan hampir setengah bilion pengguna biasa, ia adalah salah satu rangkaian sosial terbesar di planet ini. Berasal dari China, aplikasi itu datang ke barat dan menerimanya secara ribut. Oleh kerana ia adalah rangkaian sosial, anda mendapat masalah sosial yang biasa jadi saya fikir saya akan merangkumi cara menyekat atau menyahsekat kenalan di WeChat supaya pendatang baru dapat mengawal siapa mereka bercakap di aplikasi.

Cara Menyekat atau Menyahsekat Kenalan di WeChat

Sebilangan besar orang di mana-mana rangkaian sosial gembira, positif dan ada untuk bersenang-senang. Anda akan selalu mempunyai satu atau dua niat untuk merosakkan pesta untuk orang lain dan orang-orang itulah yang harus kita kendalikan. Sebilangan besar rangkaian sosial mempunyai beberapa bentuk penyekat sehingga anda dapat menikmati masa anda di sana dengan tenang dan WeChat tidak berbeza.

Sangat mudah untuk menyekat dan membuka sekatan kenalan anda di WeChat dan tutorial ini akan menunjukkan caranya. Kenalan dalam konteks WeChat adalah seseorang yang anda kawan di aplikasi.

Sekat kenalan di WeChat

Menyekat seseorang di WeChat sama seperti di Facebook atau Twitter. Anda tidak akan lagi melihat siaran dan kemas kini dari mereka dan mereka juga tidak akan dapat menghantar mesej kepada anda. WeChat menggunakan senarai blok manual untuk menangani perkara tersebut dan anda boleh mengaksesnya dengan mudah dari Kenalan anda.

Untuk menyekat menggunakan Kenalan:

 1. Buka WeChat dan arahkan ke Kenalan.
 2. Pilih orang yang ingin anda sekat dan buka profil mereka.
 3. Pilih ikon menu tiga titik di kanan atas dan pilih Sekat.

Ini akan menghentikan individu tersebut daripada menghubungi anda di aplikasi. WeChat tidak memberitahu sesiapa bahawa mereka telah disekat sehingga mereka hanya akan mengetahui setelah mereka cuba menghubungi anda. Mereka akan melihat mesej yang kelihatan seperti, 'Mesej berjaya dihantar tetapi ditolak oleh penerima.' Mesej ini adalah tanda pasti bahawa seseorang telah disekat. Hal ini tidak dapat dielakkan kerana WeChat harus memberitahu mereka sesuatu dan ini lebih lemah lembut.

Buka sekatan kenalan di WeChat

Sekiranya anda menyekat seseorang dan mereka mengubah cara mereka, meminta maaf atau sesuatu yang lain dan anda mahu membiarkannya kembali ke kehidupan anda, anda boleh. Anda boleh melihat semula senarai blok anda dan membuangnya dari senarai tersebut. Setelah selesai, mereka akan dapat menghubungi anda sekali lagi.

Anda boleh menyahsekat individu dalam lima langkah mudah:

 1. Pilih Saya di dalam WeChat.
 2. Pilih Tetapan dan Privasi.
 3. Pilih Senarai Disekat.
 4. Pilih profil individu dan kemudian ikon menu tiga titik.
 5. Pilih Nyahsekat dari menu.

Sama seperti menyekat, WeChat tidak memberitahu individu yang anda sekat bahawa anda telah menyekatnya. Agaknya anda berhubung dengan mereka pula untuk mengatur langkah ini sehingga mereka akan segera mengetahui. Satu-satunya cara lain yang akan mereka ketahui ialah jika mereka cuba menghantar mesej kepada anda dan mereka tidak lagi melihat bahawa mesej 'ditolak oleh penerima'.

Menyekat kenalan harus menjadi perkara yang perlu anda lakukan di WeChat untuk menghentikan mereka menghubungi anda atas alasan apa pun. Anda boleh mengambilnya lebih jauh sekiranya anda perlu. Anda boleh menghapusnya sebagai kenalan WeChat. Ini sama seperti tidak berteman dengan mereka dan membuangnya dari senarai kenalan anda sama sekali.

Padamkan kenalan di WeChat

Memadamkan kenalan di WeChat tidak boleh dibalikkan seperti menyekat. Setelah dipadamkan, anda harus menambahkannya sekali lagi dengan ID WeChat, nombor telefon atau kod QR mereka. Sekali lagi mereka tidak diberitahu tetapi akan melihat mesej yang memberitahu anda bahawa mereka perlu menjadi rakan atau kenalan untuk dihantar.

Untuk memadam kenalan di WeChat, lakukan ini:

 1. Buka WeChat dan pilih Kenalan.
 2. Pilih kenalan yang ingin anda hapus dan buka profil mereka.
 3. Pilih ikon menu tiga titik dan pilih Padam.

Kenalan itu dipadam serta-merta dan anda tidak akan dapat saling menghantar mesej sehingga anda berteman lagi.

Sekiranya anda berubah fikiran dan ingin menambahkannya sebagai kenalan sekali lagi, anda boleh melakukannya sekali lagi seolah-olah tidak pernah berlaku. Gunakan Radar Rakan anda, tambahkan mereka dari kenalan telefon anda, gunakan kod QR atau ID WeChat mereka. Proses rakan bermula berulang-ulang dan anda boleh menghantar mesej dan berbual dengan bebas seperti mana rakan anda yang lain.

WeChat mempunyai jenis kawalan yang sama dengan rangkaian sosial lain untuk membantu menguruskan interaksi di platform. Mereka asas tetapi berkesan dan berfungsi untuk membantu mengurangkan ketoksikan yang dialami oleh beberapa orang semasa dalam talian. Sekiranya anda baru menggunakan WeChat, anda akan mendapati kebanyakan orang baik dan hanya mahu bergaul. Sekarang anda tahu bagaimana menangani individu yang tidak!