Cara Menyekat Seseorang di TikTok

Walaupun cukup ketat terhadap dasar kandungan dan komunikasi, TikTok tidak kebal terhadap penyalahgunaan. Sebenarnya, beberapa tuduhan jenayah telah dikemukakan mengenai penderaan pengguna bawah umur. Dan fakta yang menyedihkan adalah bahawa akan selalu ada pemikiran jenayah yang cuba memanfaatkan rangkaian sosial yang menyenangkan dan baik.

Cara Menyekat Seseorang di TikTok

Bahkan buli dalam talian boleh menyakitkan hati, walaupun biasanya tidak ada penjahat mengenainya. Oleh itu, anda tidak harus berfikir dua kali untuk menyekat dan melaporkan pengguna yang memberi anda masa yang sukar. Teruskan membaca untuk mengetahui cara melakukannya.

Menyekat Orang di TikTok

Tidak banyak menyekat atau melaporkan pengguna di TikTok - tindakannya hampir sama dengan kebanyakan platform rangkaian sosial yang lain. Walaupun begitu, perlu melihat langkah-langkah yang diperlukan.

Langkah 1

Lancarkan aplikasi dan cari orang yang ingin anda sekat. Perkara yang hebat ialah anda tidak perlu mengikuti orang tersebut untuk memulakan blok.

profil

Sebaik sahaja anda melihat siaran orang itu, ketik nama pengguna mereka, dan pilih tiga titik mendatar di sudut kanan atas skrin.

Langkah 2

Sebaik sahaja anda melakukannya, tetingkap pop timbul dengan lebih banyak tindakan akan muncul. Ketik butang "Sekat" di bawah pilihan perkongsian yang berbeza, dan anda boleh pergi.

berkongsi

Anda juga boleh melaporkan pengguna di sini. Ketuk butang "Laporkan", dan TikTok akan membawa anda ke tetingkap "Silakan pilih alasan". Anda perlu mencentang beberapa kotak sebelum menghantar, tetapi menu intuitif dan mesra pengguna, jadi anda tidak perlu lebih dari satu minit untuk melaporkan seseorang.

Nota PENTING

TikTok memberitahu anda bahawa laporan telah dihantar melalui pemberitahuan kecil. Namun, masih belum jelas jika anda mendapat maklum balas setelah platform memproses permintaan anda. Contohnya, seperti e-mel yang mengatakan bahawa orang yang menyamar sebagai anda telah dilarang dari platform. Sekiranya anda mempunyai pengalaman dengan ini, sila kongsikannya di bahagian komen di bawah.

Sebaliknya, pengguna akan segera disekat, dan kandungan dari profil itu hilang. Platform mencatatkan pilihan anda, dan anda tidak akan melihat siaran dari pengguna tersebut dalam suapan. Tambahan, ada pilihan untuk menguruskan blok anda.

Cara Mengurus Pengguna yang Disekat di TikTok

Untuk melihat pengguna yang telah anda blokir dan mungkin mengurungkan tindakannya, ketuk ikon ‘Saya’ di kanan bawah skrin. Kemudian tekan tiga titik mendatar untuk mengakses menu ‘More’.

privasi dan tetapan

Pilih "Privasi dan keselamatan" di bawah tab Akaun dan sapu hingga ke tetingkap seterusnya. Ketuk "Senarai blok anda" di bahagian bawah halaman dan ketuk butang "Buka blokir" jika orang tersebut tidak lagi layak berada di sana.

senarai blok

Dengan ini, terdapat lebih banyak tetingkap "Privasi dan keselamatan" daripada hanya senarai pengguna yang disekat. Lihat cara menjaga keselamatan profil anda daripada ucapan benci, pengganggu dalam talian, dan penjenayah digital.

Ciri Keselamatan TikTok Tweaking

Perlu diingat bahawa pilihan dan menu Keselamatan berada di bawah tetingkap "Privasi dan keselamatan". Oleh kerana anda sudah tahu cara menuju ke sana, kami tidak akan mengulangi langkahnya.

Bagaimanapun, ada tujuh pilihan yang berbeza untuk menyaring kandungan yang anda dapat, dan yang lain dapat melihat. Pertama, terdapat menu untuk menyekat komen pada siaran anda dan mencegah orang lain daripada berduet dengan anda. Secara lalai, kedua-dua ciri tersebut ditetapkan untuk Semua orang, walaupun anda menetapkannya kepada Rakan atau mematikannya sama sekali.

Perkara yang sama berlaku untuk reaksi TikTok, tetapi yang menarik ialah anda dapat mengehadkan pengguna yang diizinkan untuk menghantar mesej kepada anda kepada Sahabat sahaja. Aplikasi harus ditetapkan seperti itu dari awal, dan anda juga dapat mematikan mesej sama sekali.

privasi dan keselamatan

Terdapat pilihan untuk memberi tahu orang lain tentang video yang anda sukai, menetapkan penapis komen, dan mengizinkan muat turun video anda. Komen yang menyinggung dan spam disaring secara automatik, walaupun ada butang untuk mematikan fitur tersebut. Anda juga boleh menyaring komen berdasarkan kata kunci tertentu.

Kedua-dua ciri ini cukup berguna untuk akaun TikTok anak anda, dan jika anda menggunakan platform untuk pemasaran dan promosi.

Perkara Lain Yang Boleh Anda Laporkan

Ciri keselamatan tidak dapat dilupakan; anda harus tahu bahawa ada juga pilihan untuk menyekat atau melaporkan komen, video, dan juga mesej chat.

Untuk melaporkan komen, ketuk kotak sembang di sebelah kanan di tetingkap pratonton video. Leret komen dan ketuk dan tahan komen yang ingin anda laporkan. Apabila tetingkap pop timbul muncul, anda menekan "Laporkan" dan menerangkan alasannya. Sekiranya anda ingin melaporkan video itu sendiri, ketuk ikon anak panah di kanan bawah layar dan pilih "Laporkan".

Melaporkan mesej sembang individu serupa dengan menyekat / melaporkan pengguna. Setelah anda masuk ke dalam sembang, tekan tiga titik mendatar, dan pilih Laporkan atau Sekat. Sekiranya pengguna benar-benar kurang ajar, jangan ragu untuk melakukan kedua-duanya.

Soalan Lazim

Adakah TikTok akan memberitahu pengguna sekiranya saya menyekatnya?

Tidak. TikTok tidak memberi pemberitahuan atau petunjuk kepada orang lain bahawa anda telah menyekatnya. Mereka hanya akan melihat bahawa mereka tidak lagi dapat menghantar mesej kepada anda dan tidak lagi dapat melihat kandungan anda.

Walau bagaimanapun, jika anda memilih untuk membebaskan pengguna di kemudian hari, anda perlu mengetuk butang ‘Ikut’ sekali lagi di profil mereka untuk menghantar permintaan ikuti. Ini adalah petunjuk yang cukup baik bahawa ada sesuatu yang tidak beres dan anda mungkin mahu bersiap sedia untuk menjawab soalan.

Blok TikTok Akhir

Tanpa keraguan, rangkaian sosial seperti TikTok ada di sini untuk tinggal, dan akan selalu ada orang yang akan mencari jalan untuk menyalahgunakannya. Oleh itu, adalah mustahak untuk menggunakan platform ini dan berusaha menjaga perkara-perkara yang peribadi dan sesenang mungkin.

Siapa yang mengganggu anda di TikTok? Adakah anda sudah menyekatnya? Kongsi pengalaman anda dengan seluruh komuniti TechJunkie di bahagian komen di bawah.